Cocacola

2 röster
9231 visningar
uppladdat: 2007-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Cocacola


För ett hundra år sedan



Av: Nicolette
Datum klart 2005-12-16
Ämne: No
Lärare: Göran
Inledning

Jag har valt att arbeta om drycken coca-cola. Det ska bli ganska så roligt tror jag, även om jag är ute lite i sista stund. Alla känner väl igen den populära drycken som uppfanns för nästan exakt ett hundra år sedan. Jag kommer att berätta om drycken, flaskans klassiska utformning och mycket mer.

Coca cola

John S. Pemberton uppfann coca-cola en solig vår dag i maj 1886 på sin bakgård i Atlanta i USA. Det finns dock källor som påstår att det redan fanns en liknande dryck i tyskland, Afri-Cola, som Pemberton tog idén ifrån.
Samma år lanserade han drycken som en sockerlösning spetsad både med kokain och koffein. Kokainet togs bort år 1929 p.g.a. den allmänna moralpaniken. Företaget coca-cola själva hävdar envist att de har pyttelite koffein i och att det endast är för smakens skull, men aldrig har haft i kokain, det är bara ett envist ryckte. Andra källor uppger att det har varit kokain i men bara ytterst lite.
Det kolsyrade vattnet användes inte det första åren och allting blandades för hand.

Flaskans klassiska utformning

Den välkända konturflaskan som Coca-cola har förpackats i ända sedan 1915 skapades faktiskt av en svenskättling; Alexander Samuelsson.
The Coca-Cola Company insåg snart behovet av att skapa en enhetlig och tydlig förpackning. Inte minst för att särskilja drycken från de kopior som började dyka upp på marknaden i början av 1900-talet.
Coca-cola startade en tävling där de som ville kunde delta. Företaget hopades att få fram en unik flaska för den omtyckta drycken. Ett av kraven var att skapa en flaska där man skulle kunna känna igen dess kontur genom att ta på den i mörker.
Den svenskättade glasblåsaren Alexander Samuelson vann tävlingen och den 16 november 1915 fick Root Glass Company patent på den klassiska konturflaskan. Formen på flaskan var inspirerad av kakaofrukten.
The Coca-Cola Company använde konturflaskan som sin enda förpackning ända fram till 1955. Då skapades större förpackningar men fortfarande konturformade. Än idag lever konturflaskan kvar, både som förpackning och som en del av designen på andra förpackningar.
Samuelsons betydelse för Coca-Cola uppmärksammas genom ett glasdesignstipendium, som är ett samarbete mellan Svensk Form, Coca-Cola och Glasbruksmuseet i Surte.
Under det första decenniet såldes läsken enbart i konturflaskan på kaféer och restauranger, i kiosker och affärer. Aluminiumburkarna introducerades under 60-talet och de övriga förpackningarna har kommit till efter hand. Sedan slutet av 60-talet är det även möjligt att få sin Coca-Cola serverad i glas eller mugg som fylls på från restaurangernas dryckesmaskiner.

Mina tankar

Det har varit kul att arbeta om coca-cola, även fast arbetet inte blev så långt. Det beror endast på lathet, om du undrar.
Jag själv gillar inte coca-cola, jag gillar Fanta bättre som ju också är en del av the coca-cola Company.
Det var väldigt enkelt att hitta fakta, Coca-Cola har ju en egen hemsida och det är ju en så pass populär dryck så det var inte så svårt.
Det var ju meningen att jag först skulle forska om flygplan, men senare ändrade jag mej till tvåtaktsmotorn och nu har jag mer eller mindre bestämt mig för coca-cola. Andledningen att det blev coca-cola var nog att tvåtaktsmoto...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cocacola

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-04]   Cocacola
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8382 [2024-05-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×