Eklekticism

1 röster
8049 visningar
uppladdat: 2007-06-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En eklektisk interiör lånar per definition element eller föremål från många håll för att bygga upp en helhet. De flesta vardagsföremål kan också plaeras tillsammans, bara de görs på ett medvetet och elegant sätt.
Den eklektiska stilen hade sin storhetstid under den viktorianska perioden; den band samman influenser från alla möjliga kulturer och epoker som t ex: renässans och fransk 1700-tals rokoko. Tursamt nog lever eklekticismen kvar i högönsklig välmåga också i 2000-talet även om den håller på att bli lite sober.

Färgerna och mönstren

Den eklektiska inredningen är inte rädd för färger. Den tar till sig hela spektrumet med samma entusiasm. Färgerna skär sig inte, utan kompletterar varandra på fräscha och spännande sätt. Färger och mönster sätts samman i ett antal kombinationer. Ljust på mörkt eller mörkt på ljust – man kan låta färgerna samspela i oändliga variationer i en eklektisk miljö.



Föremålen

En av njutningarna i en eklektisk heminredning är att den hela tiden förmår att förnya intresset och för blicken till detaljerna. När vi samlar föremål från olika kulturer eller epoker och kombinerar dem på kreativa och ovanliga sätt kan vi skapa ett nytt liv i ett rum samtidigt som vi utmanar inredningsstilarnas ärevördiga regelbok.
Saker som vi samlat ihop från hela världen – elfenben och moderna träfigurer, glasskålar eller keramikfat, dyrbara textilier eller möbler tillverkade av ecotiska material som bambu eller lack – står sida vid sida med samlingsobjekt från flora och fauna i en ekletisk 2000-talsinteriör. Särskilt i hemmiljöer passar hantverksprodukter av keramik eller målningar från folkkonsten. Det är fantastiskt att få göra prydnader av sådant som inte tillverkas som prydnader utan som nyttoföremål. Det är också mycket effektfullt att kombinera objekt från olika epoker, enligt den eklektiska tradition som har sitt ursprung i den viktorianska tidens mode.
Om en eklektisk heminredning ska bli lyckad, är det viktigt vilka föremål som kombineras. Antingen bygger de upp en gemensam helhet, eller också kontrasterar de mot varandra. Vilket man än väljer krävs ett syfte och en estetisk vision. En utsökt kvalitet kan ensam göra att ett visst objekt får en framträdande roll, men oftare är det föremål med liknande form, material, färg eller funktion som samarbetar för att bygga upp en snygg och trivsam hemmiljö.

Rummen

Vid slutet av 1880-talet var eklekticismen vanlig i hemmiljöerna i både Europa och USA. Mängder av små prydnadsföremål och bilder tävlade om uppmärksamheten med bylsigt stoppade möbelsitsar täckta av massor av kuddar och sjalar, småbord belamrade med nipper och pryttlar, och olika slags skrivbord, skåp och bokskåp mot en mörk bakgrund med tunga gardiner, mönstrade mattor och mörka målningar, tapeter och träpaneler. I det som man brukar se som en typisk viktoriansk miljö möttes olika historiska stilar, var och en i sina särsk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eklekticism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-06]   Eklekticism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8434 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×