Debattartikel om snabbmat

27 röster
41675 visningar
uppladdat: 2007-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Avstå snabbmat så värnar du om miljön och dig själv
Miljoner människor tillbringar varje dag sina måltider på snabbmatsrestauranter. De stillar sin hunger men genom att frossa i fet mat så medförs förödande konsekvenser för miljön och deras hälsa.

Hamburgerkedjor som t ex McDonalds påverkar miljön negativt genom att regnskog huggs ner för att tillägna uppfödningen av nötboskap. Dessutom producerar hamburgerkedjorna mycket skräp och onödiga batteridrivna leksaker som hamnar på soptippen. Hamburgaren som dukas fram är gjord av en industriproducerad ko som får leva under fruktansvärda förhållanden för att sedan få halsen avskuren.

Om du värnar om miljön och dig själv så ska du inte stödja snabbmatsindustrin. Genom att äta snabbmat så får du i dig stora mängder mättade fetter, socker och salter. Det kan orsaka cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Hamburgaren innehåller också konstgjord glutamat som hjälper till att höja smaken av köttet vilket är beroendeframkallande. Tidningen Mänskliga Rättigheter skriver att kundernas hjärnor blir programmerade av smakupplevelsen som glutamat ger. Glutamat kan göra så att man får enorm huvudvärk som avtar först efter flera timmar.
Snabbmatsindustrin påverkar också miljön dramatiskt. Exempelvis McDonalds fäller ner över 200 000 km2 regnskog varje år bara för att tillägna mer utrymme åt spannmålen som föds upp. Regnskogen är livsviktig för oss människor eftersom där sköts det mesta av vårt syreutbyte. När vi hugger ner regnskogen så blir det svårt för den att växa upp där igen och då ökar koldioxidhalten i luften. Nötboskapen producerar stora mängder metan som gör att växthuseffekten ökar. Metan blir liksom andra gaser glaset till växthuset. Detta problem bidrar nästan lika mycket till växthuseffekten som bilkörning gör, vilket inte skrivs så mycket om i media. Nötboskapen lever under sitt liv fruktansvärda förhållanden innan de slaktas och blir västländernas föda. Nötboskapen bedövas sällan innan de slaktas, vilket kostar en liten summa pengar varje gång men det borde det vara värt. Att bara producera en endaste hamburgare från att föda upp nötboskapet tills dess att hamburgaren står på bordet kräver lika mycket vatten som sjutton normallånga duschar, eller lika mycket fossilt bränsle för att driva en bil drygt trettio kilometer vilket är otroligt mycket energi för endast en liten hamburgare.

Snabbmatskedjorna använder onödigt mycket förpackningar och omslag till hamburgarna och tillbehören. Tänk dig hur mycket avfall hela värden producerar bara genom att äta på snabbmatskedjor. Det blir flera tusentals ton varje år som bara används till omslagspapper för maten som sedan slängs på gatan eller i soptunnan och bidrar till sopberg. Enligt en undersökning av London Greenpeace så återvinner exempelvis McDonalds bara en ynka procent av allt papper de använder. De har blivit stämda för det av London Greenpeace men de vägrade att betala skadeståndet.

Snabbmatsindustrin satsar stora pengar varje år på reklam och propaganda som lockar flera miljoner kunder till restauranterna. Förtjänsten ökar hela tiden och en stor orsak till det är att kunderna blir beroende av glutamaten. Det finns över fyra och ett halvt tusen McDonalds restauranter bara i USA. Varje restaurant bidrar en stor del till miljöförstoringen genom att varor fraktas till restauranterna men också allt avfall som måste hämtas. Tänk dig alla kunder som transporterar sig till och från...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debattartikel om snabbmat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-12]   Debattartikel om snabbmat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8962 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×