Sveriges Demokrati

17 röster
34044 visningar
uppladdat: 2008-01-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sveriges samhällssystem går ut på att alla ska få möjligheten att vara med och bestämma. Varje enskild privatperson har rätt att säga vad han eller hon tycker, så länge det inte kränker en annan människa.

I ett folkstyre så är allas röster lika viktiga. Min röst, det vill säga en 18årig kvinna, är lika mycket värd som en vetenskapsmans i 40 års åldern.
Svenska folket röstar vart fjärde år på ett parti som skall leda riksdagen. Partiet ska styra Sverige, stifta lagar, kontrollera regeringen och myndigheten, besluta om statens finanser och ta ställning till viktiga utrikespolitiska frågor.
I en utav Sveriges fyra grundlagar så står det att regeringen styr vårt rike. Men regeringen måste alltid accepteras utav riksdagen, tillexempel när en ny lag stiftas. Om regeringen inte blir accepterade eller att det sker en misstroendeförklaring så kan dom tvingas avgå och en ny regering måste bildas.
Riksdagen och regeringen samarbetar hela tiden. Regeringen lämnar propositioner (förslag) till riksdagen, som dom sedan bearbetar.
Regeringen är Sveriges ansikte i EU, de representerar landet. Även då är regeringen ansvarig inför riksdagen.

Det grundläggande i demokratin är de mänskliga rättigheterna. Jag tycker att det är det viktigaste. Att alla är lika värda.
Om en människa ska kunna leva ett bra, trivsamt och lyckligt liv måste individen kunna göra, tycka och tänka som han eller hon vill.
Att alla ska ha rätten att få vara sig själv, tycka och tänka som man vill utan att bli straffad eller bli ohörd. För att detta ska fungera i framtiden måste varje individ ta ställning och ansvar till samhällsfrågorna. Om man inte tycker lika måste man våga säga ifrån och stå för det man tycker. Vad du än säger ska vi alla respektera och visa hänsyn till just din åsikt.
Hur ska du kunna få din åsikt hörd? Om det är flera som har samma åsikt kan man demonstrera eller strejka. Det brukar väcka några hjärnceller.
Jag vet inte om det fungerar men man kan alltid försöka ta kontakt med de som bestämmer, dom som sitter i riksdagen.
Demokratin måste leva vidare. Jag tror inte att ett samhälle utan demokrati är ett bra samhälle. Ett bra samhälle menar jag med att man trivs och känner sig trygg. Jag själv tycker att det känns tryggt att kunna vara med och bestämma om hur jag vill att vårat land ska styras. Att bli myndig och få rösträtt är något jag längtat efter i många år.
Ett annat sätt att styra ett land på är med en diktator, en man eller kvinna bestämmer. Oftast finns det för få rättigheter till individen i landet. En ensam härskare kvarstår inte länge man måste helt enkelt samarbeta.

I Sverige så har vi representativ demokrati, folket låter utvalda representanter, politikerna, fatta besluten.
Nackdelar med det är att svenska folket kan bli oense om vilka som ska fatta dessa viktiga beslut. I en röstning så kanske närmare hälften blir missnöjda med valet. Det räcker med att 50,1% röstar på ett parti. Och 49,9% missnöjda röstade på ett annat. Men de får chansen att rösta igen, om 4 år.
En annan nackdel kan vara att om ett parti säger att de ska införa en sak, och befolkningen i landet tycker att det verkar vara jätte bra. Dom vill vi ha i riksdagen. Då kanske individen bara ser den saken och missar, eller är missnöjd med andra saker partiet står för eller vill införa. Vad ska man göra då? Ska man inte rösta? Eller läsa prata med andra partier, se vad dom har för åsikter. Kanske samma som du.
När man pratar om demokrati så menar man att alla ska få vara med och bestämma, men ändå kan det kännas svårt att få sin röst hörd.
Detta är de stora nackdelarna med demokrati, tycker jag.
Vad finns det för fördelar då?
Som sagt så anser jag att ett demokratiskt samhälle är ett bättre samhälle. Jag har fortfarande chansen att kunna påverka. Vara med och bestämma. Är man inte nöjd med något kan man alltid ställa till en scen och demonstrera på stan eller strejka.

Politik är rent utsagt tråkigt tycker jag. Jag skulle aldrig kunna sätta mig in i att jobba med det. Men hur kan ett sådant viktigt ämne i vårt samhälle vara tråkigt? Tänk om alla tyckte det var roligt och spännande med politik, om alla skulle utnyttja det man har att åstadkomma. Alla gör tyvärr inte det. Det finns vissa som kanske gör det utan att veta vad de gör.
Det är vi själva som är hotet mot demokratin. Med detta menar jag den fara demokratin befinner sig i när folket inte längre är medvetna om sina demokratiska skyldigheter. Vi har ett dåligt engagemang när det gäller politiska frågor. Man måste ta sitt ansvar och göra det man är skyldig till. Det är våra val som kommer att förändra framtiden. Vad ska man göra? Ska alla gå till riksdagens dörr och säga vad vi tycker? Det skulle nog inte funka. Meningen är att alla ska få ta del och hjälpa till, med för att man ska kunna göra det måste man få en uppgift. Jag tycker att fler frågor ska tas upp med svenska folket.
Det kommer alltid att finnas hot mot demokratin. Dom som vill ha makt, dem som kan göra va som helst för att få det. Även om vi är trygga i vårt samhälle så är vi inte. Varje dag dör oskyldiga människor utav olika skäl. Genom tiden har människor dött, blivit brutalt mördade på grund utav politiska orsaker. Även idag så kan terrorgrupper och politiska extremister hota vårt samhällssystem. Med hot utav olika slag. Så länge som vår demokrati är stark så behöver vi inte oroa oss.
För att den ska kunna bli ännu starkare så tycker jag att landet ska bli mer jämn ständigt. Det finns dem som tycker att det är en löjlig fråga att det är jämn ständigt. Men det skulle kunna förbättras på flera olika sätt. Bland annat så måste fördomarna försvinna. Vårt system säger ju att alla är lika värda, men tycker vi verkligen det? Jo, kanske det men varför tjänar kvinnor oftast mindre än män för samma jobb? Varför är det svårare att få jobb om man inte har ett svenskt namn? Ett förslag på ett samhällsproblem som vi man förbättra, så att människor trivs. Vilket är viktigt i ett bra demokratiskt land.
Vad ska man göra? Ta dig i nackskinnet och rösta, demonstrera, strejka, ta dig till media, skriv insändare, TV, radio allt som kan väcka uppmärksamhet.
Det är inte bara folket som måste rycka upp sig och rädda vårat system. Utan också de som verkligen kan åstadkomma något. Införa mera folksyre. Men kan vi verkligen lägga viktiga saker över våra ryggar? Är det inte bäst att vi låter dom som kan och vet besluta dom svaren. Nej, det ska vi inte. Vi måste ta ställning, bevara demokratin göra dem bättre. Få mer möjligheter. Som att besluta vikta avgörande. Men då måste man som individ ta detta på allvar och inte vara med bara för att.
Om vi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sveriges Demokrati

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-03]   Sveriges Demokrati
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9044 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×