Argumenterande tal

30 röster
57308 visningar
uppladdat: 2008-02-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Stoppa övervakningssamhället!

Var du än rör dig övervakas du: i affären, på bussen, på perrongen till tunnelbanan. Många av er tycker säkert att det inte är något fel i det.
”Har man rent mjöl i påsen så har man ingenting att dölja”, säger folk och rycker på axlarna. Jag vill varna er för den axelryckningen. Varje sådant här bevakningssystem fallerar då och då och drabbar slumpmässigt helt oskyldiga individer.

På försvarsdepartementet ligger sedan i juli en skrivelse som föreslår att FRA, Försvarets radioanstalt, vars uppgift är att spionera på radiotrafik i omvärlden, även ska få övervaka datatrafiken över Sveriges gränser. FRA kan på uppdrag av Säpo (och andra myndigheter) lägga in sökbegrepp som ”al-Qaida” och ordkombinationer som ”bomba USA” och hundratals eller tusentals varianter på detta. Så fort någon skriver misstänkta ord i ett mejl som passerar över Sveriges gräns säger det –pling!- och en kopia hamnar hos FRA på Lovön utanför Stockholm. Helt utan några bevis för att det faktiskt är ett effektivt medel för att motverka terrorism.

Tänk dig att du är trött på det uppförstorade hotet om terrorism, en terrorism som ju faktiskt aldrig drabbat oss i Sverige och troligtvis aldrig kommer göra det, och sarkastiskt skriver i din blogg att du ska bomba Globen –vips har storebror fått reda på det och en onödig och kostsam utredning mot dig drar igång. Hur rent mjöl du än har i din påse är det integritetskränkande och psykiskt väldigt påfrestande att få sitt liv granskat och få intima frågor av misstrogna förhörsledare.

Många upplever att det som övervakningen ska komma åt är så akut, viktigt och närliggande, medan integritetsaspekterna ligger längre bort. Det är tyvärr så att det farliga i bristande skydd för privatlivet är något som man inte upptäcker förrän man blivit drabbad. Då är det för sent.

I Sverige har vi ett rättsystem som säger att du är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Men jag känner att vårt övervakningssamhälle säger tvärt om: att var och en är en potentiell brottsling.

Många av världens ledare hävdar att terrorism är det största hotet mot demokratin, som vi ju bör värna om. Övervakningen är deras sätt att hindra den i Sverige inte allt för förekommande terrorismen. Är det då värt att värna om demokratin när den sakta men säkert förvandlas till fascism i ordets rätta bemärkelse?

Misstro föder inte vilja att göra gott, snarare tvärt om. Känner du däremot att dina medmänniskor litar på dig, vill du väl i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumenterande tal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-19

    full pott på detdär! kort och koncist med massor av fina ordväver och klyschiga dängor, härligt!

  • Inactive member 2009-10-20

    bra skrivet och jag håller med man märker det inte frånsd et drabar en själv och då blir men sur så vi ska göra något medan man kan

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-18]   Argumenterande tal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9267 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×