Åland

6173 visningar
uppladdat: 2008-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning och syfte
1:1 Inledning
Åland är en ögrupp i Östersjön som ligger mellan Finland och Sverige. Huvudstaden i Åland heter Mariehamn. Det finns ungefär 26 923 invånare (2006) varav 40 % bor i Mariehamn. Medeltempraturen är 6,6C grader i Åland. Åland är ett självstyrande landskap i Finland men de talar svenska och har en kultur som är lik den svenska kulturen.
Denna uppgift går ut på att vi ska lära oss om de nordiska ländernas historia, kultur, ekonomi, politik och turismförutsättningar. Vi har valt att fördjupa oss i Åland som turistmål och land.

1:2 Syfte
Syftet med detta arbete är att finna för- och nackdelar när det gäller Åland som turistmål samt historien som ligger bakom Åland och hur Åland styrs idag. Vi ska också finna allmän fakta om landet, hur dess kultur är och matvanorna är i landet. Vi vill få ut det fakta som inte många alls vet om Åland.

2. Avhandling
2.1 Geografi och befolkning
2:1:1 Geografi
Åland är en ögrupp i mellersta Östersjön mellan det finländska fastlandet och Sverige, så mellan Finland och Sverige ligger Åland. Landsarealen är 1527 kvadratkilometer och är uppdelat på 6500 öar huvudön är Fasta Åland. Väst om Åland är Ekerö cirka 50 km öst om svenska Roslagen och Väddö. ´
Ytan i hela Åland är 13 517 km². I Åland finns det runt 40 naturreservat. Klimaten är liknande som Sverige med kalla vintrar och varma somrar.

2:1:2 Befolkning
Befolkningen uppgår till 26 923 invånare, i huvudorten Mariehamn bor 10 500 inv.(ca. 40%). Folkmängden är 26 923. Ålands officiella språk är svenska.

2.2 Historia
2:2:1 1800-talet
Under finska kriget som varade mellan 1808-1809 påverkades Åland mycket hårt. 1808 invaderades Åland med 24 000 ryska soldater samtidigt som ryssarna ocupperade Finland.1809 beordrade tsar Alexander I av Ryssland ett anfall mot Sverige för att tvinga fram en fred. Huvudvillkoret avsedes vara att Finland skulle tillfalla Ryssland. Anfallet mot Sverige skedde på tre fronter, ett av anfallen skulle gå från Åbo över isen mot Åland. Anfallet mot Åland inleddes den 10 mars 1809 av general Pjotr Ivanovitj Bagration. Han ledde 17 000 man över isen. På Åland fanns redan 5 000 man från Västgöta-Dals regemente som leddes av Georg Carl von Döbeln.
Det slutade med att Von Döbeln var tvugen att förhandla med ryssarna och förslog att man skulle sluta ett lokalt stillestånd som kom att kallas Konventionen på Åland. Den gick ut på att ryska trupper inte får beträda svensk jord och att ryssarna skulle lämna Åland. Ryssland gick med på det och Konventionen på Åland gjorde så att Åland inte blev en skådeplats för yttligare strider. Den 17 september 1809 undertecknades Freden i Fredrikshamn som var ett fredsavtal som slöts mellan Sverige och Ryssland. Efter förhandlingarna tvingades Sverige avträda Finland, östra Norrland och Åland. Åland blev därmed en del av Finland.

2:2:2 1900-talet t.o.m 1939
Åland blev en del av den befästningslinje som skulle skydda Sankt Petersburg under första världskriget. De första trupperna anlände på långfredagen 1915 och bestod av 300 kustartillerister och år 1916 utökades denna styrka. Det fanns bl a 2 större flyghamnar på Åland, fältbefeästningar bestående av skyddsrum, skytte- och kulsprutevärn som var skyddade med spanska ryttare och sammanlagt 24.000 m taggtrådshinder. När ryssarna var som mest under 1916-1917 uppnådde de 8 000 man. Att Åland blev ett befästningsområde ökade dess isolering, man krävde då pass för att kunna besöka Åland och haven minerades och övervakades av patrullbåtar. Kriget innebar stora förändrigar för Åland. Under kriget sattes händelser i rörelse och ledde till Finlands självständighet och Ålands självstyrelse. Att det fanns mycket ryska besättningar på Åland väckte oro hos Sverige. Det blev en tvist mellan Sverige och Finland om Ålands politiska tillhörighet. När Finland blev självständigt så sände ålänningarna ett meddelande till den svenska riksdagen om viljan att tillhöra Sverige. Tvisten löstes senare av Nationernas Förbund 1921, Åland kom att tillhöra Finland med villkoren att kulturen och språket skulle respekteras.
2:2:3 2:a världskriget
Åland var ganska skonat under 2:a världskriget. Det enda som hände var att under både krigen som Finland hade mot Sovjetunionen, vinterkriget (1939–40) och fortsättningskriget (1941–44), så hade Finland militära anläggningar på Åland. De förstördes dock senare av Sovjet, och att en tysk invansion planerades på Åland som kallades för "Operation Tanne". Invansionen skulle ske samtidigt med anfallet mot ön Hogland september 1944 men invansionen blev aldrig av.

2:2:4 Tiden efter 1945
Färjtrafik mellan Mariehamn och Sverige inleds 1959. Trafiken var mycket lönsam p g a försäljningen av skattebefriade varor. Åland fick sin egna flagga 1954 och 1970 blev de medlemmar i Nordiska rådet. Åland har sina egna frimärken också som gavs ut den 1 januari 1993.

2.3 Politik och utrikespolitik
2:3:1 Politik
Åland styrelseskick är Autonom del av Republiken Finland som innebär att Åland är självständigt inom vissa områden. Ålands parlament heter Ålands lagting, de har lagstiftningsrätt över flera viktiga områden såsom undervisning, kultur och fornminnen, hälso- och sjukvård, socialväsendet, näringslivets främjande, miljövård, kommunalförvaltning, polisväsende, postväsende, radio och television och intern trafik. Detta de enda områden som Åland fungerar som ett självstyrande land. Annars är det de finska lagarna som gäller i landet. Det är sex partier som representeras i Ålands lagting. Dessa är: Åländsk center, Liberalerna på Åland, Ålands socialdemokrater, Frisinnad Samverkan, Obunden samling och Ålands Framtid. Statschefen i Åland är president Tarja Halonen och regeringschefen är lantråd Viveka Eriksson.
2:3:2 Utrikespolitik
1995 var det folkomrösning på Åland om Åland skulle gå med i EU, vilket resulterade i ett ja.

2.4 Ekonomi, näringsliv och valuta
2:4:1 Finlands ekonomi är stabil, med arbetslösheten som det enda stora problemet. Finlands industri har tidigare huvudsakligen byggd på trä som råmaterial, och tillverkat papper, möbler och andra träprodukter. Numera har Finland också en högt utvecklad metallindustri, och exporten av high-tech elektronik har vuxit kraftigt de senaste åren. Jordbruket är fortsättningsvis viktigt i Finland, trots klimatet. Säd, sockerbetor och potatis är de viktigaste jordbruksprodukterna. 1.2 miljoner kor och 1.4 miljoner svin är ett tecken på jordbrukets betydelse. Dessutom är pälsdjursnäringen högt utvecklad i Finland, som producerar över hälften av världens rävskinn. 8 % av Finlands yta är uppodlad, och 65 % täcks av skog.

2:4:2 Åland är ett litet samhälle med öppen ekonomi, beroende av utbyte av varor och tjänster med omgivande regioner. Ålands läge mellan två expansiva ekonomiska centra, södra Finland och Stockholmsområdet, ger många fördelar men gör också den åländska ekonomin sårbar. Det finns två stora marknadsområden på nära avstånd till nytta inte minst för sjöfarten. Åland har många företag och en lång tradition av entreprenörskap.

2:4:3 Ålands valuta är euro och 1 euro är värd 9 svenska kr.

2.5 Turism
Vikigaste turisterna för Åland är nog de från Sverige och Finland för att det är därifrån mest besökare kommer ifrån. Det är många besökare till släkt och vänner.
Åland satsar väldigt mycket på turismen med färjorna som kommer in och på somrarna så åker det besökare som campar, hyr stugor m.m. På sommaren är det mycket turister men på vintrarna så kommer det inte så mycket besökare.

Sedan ögruppen blivit ett populärt resmål för främst svenskar har turist- och servicenäringen expanderat kraftigt. Färjetrafiken till åländska hamnar ökade avsevärt 1999. Turisminkomsten har ökat med 22% sedan 1997. De sysselsatta på land visar effekten av turisterna som besöker Åland. År 2003 var antalet inresande 1,56 miljoner personer.

2.6 Kultur, fritid, seder och traditioner
2:6:1 Kultur
Basutställningen i Ålands museum. Basutställningen i Ålands museum berättar om landskapets historia, från tiden då ögruppen höjde sig över havet för många tusen år sedan till dagens moderna självstyrelse.
KASTELHOLMS SLOTT
Slottet, som ursprungligen var en försvarsborg, grundlades i slutet av 1300-talet. Borgen byggdes sedan om i olika etapper ända in på 1600-talet och utvecklades till ett slott med i huvudsak administrativ funktion. Från slutet av 1600-talet lämnades slottet att förfalla. Slottsruinen har nu till större delen restaurerats och är öppen för besökare.

2:6:2 Fritid
Dino''''s bar och grill är en populär kvarterskrog vid Lilla Torget i Mariehamn. Restaurang & Pub Brittany bar.

2:6:3 Seder och traditioner
Åland firar advent, alla hjärtans dag, Gustav Adolfs dagen, allhelgonadagen, Lucia, julhelgen, Kristi Himmelsfärdsdag, mårtensgås, pingst, morsdag, påskhelgen, midsommar, valborg och första maj.

2.7 Mat, matvanor, restauranger, hotell och kommunikationer
2:7:1 Mat och matvanor
Ålands nationalrätt är Ålandspannkakan som är gjord precis som en vanlig pannkakan men att manna- risgrynsgröt blandas i smeten som sedan smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras senare med sviskonkräm och vispad grädde och en liten åländsk flagga för att hylla den goda och kända nationalrätten! Hemligheten bakom Ålands speciella smak ligger hittar man i rötterna i samhället oh den näring man har där. Inflyttningen till Åland har också påverkat matkulturen eftersom människor som flyttat in har tagit med sig sin egna matkultur. Något som ofta förknippas med Åland är fisk, speciellt strömming, ost, svartbröd och den tidigare nämda Ålandspannkakan.

2:7:2 Restauranger
Indigo restaurang & bar är en ett måste om man ska äta lunch i Mariehamn. Restaurangen är modern och högklassig och har en stor gård med uteservering och bar. Att äta dagens husman kostar 11.90£ varje vardag från 11.00-15.00. Restaurangen serverar också á la carte med förrätter, varmrätter och efterätter och priserna varierar allt från seafood på spett för 25,90£ till apelsinpannacotta för 10,90£. Man kan även beställa grupprätter, två rätter för 36,00£, tre rätter för 40,00£ och fyra rätter för 45,00£.
En annan restaurang som är värt ett besök är Restaurang Nautical som ligger på andra våningen i samma byggnad som Ålands Sjöfartsmuseum och har en fin havsutsikt. Restaurangen är mycket prisvärd, att äta dagens husman kostar 9,50£ och vanliga maträtter kostar mellan 8£ till 18£.

2:7:3 Hotell
Hotell Cikada är ett prisvärdigt, trestjärningt hotell i som ligger i Mariehamn mittemot Sjöfartsmuseet, ovanför museifartyget Pommern. Hotellet har både inne- och ute pool och på rummen som är rökfria finns det dusch, wc, radio, TV och telefon. Priserna varierar beroende på vilken månad det är. Priset för ett enkelrum ligger på 565-650SEK per natt och 650-810SEK per natt för ett dubbelrum.
Ett annat hotell är Hotel Elvira som ligger söd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Åland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-23]   Åland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9508 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×