Sapfo svenska B

11 röster
28441 visningar
uppladdat: 2008-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innledning
I detta arbete ska jag försöka ta reda på vem Sapfo var. Jag ska också försöka ta reda på hur grekerna levde under hennes tid. Jag ska även undersöka om det finns några speglingar mellan hennes dikter och kulturen i samhället.
För att kunna forska i detta har jag letat information på Internet och lånat litteratur på biblioteket.

Den arktiska tiden ca 600 till 400 f Kr

Levnads stil och nöjen
Grekerna gillade att roa sig och äta gott. Men de var också noga med figuren så de tränade en hel del. Slavar serverade mat och underhöll ofta under fester. Lyra och flöjt var vanliga instrument. Musiken var mer än bara ett ämne det återspeglade själva livets rytm och hade stor betydelse i ceremonier och festivaler.
När grekerna byggde teatrar högg de ut sittplatser ur bergväggen med ca 8 rader, denna var så smart konstruerad. Åskådarna satt i en båge så ljudet nådde alla på läktaren. Redan nu fanns det valmöjligheter att se på teatern, komedi, satyrspel med flera. Musik och konst hörde även de till nöjen för grekerna.


Träning
För att hålla sig i form tränade man mycket. Spjutkastning, diskus, längdhopp och löpning var några av grekernas sporter. År 776 f Kr startade även den första olympiaden. Den hölls vart 4 år i Aten och varade i 5 dagar. Det var bara men som fick tävla. Gifta kvinnor var inte tillåtna att vara åskådare däremot fick de anmäla sig till och sina ekipage till hästkapplöpningen. De ogifta kvinnorna fick däremot se på och hade dessutom sina egna tävlingar.

Utbildning
Utbildning var också något som var viktigt för grekerna. Man bedrev forskning i tex medicin, naturvetenskap, matematik och filosofi. Endast de unga manliga medborgarna gick i skolan. Sju dagar i veckan lärde de sig läsa och skriva. Det var nu inte alla pojkar som hade tid med detta, vissa tränade i stället för att bli krigare eller jägare.

Grekiska gudarna
Grekerna hade många gudar som de dyrkade. Vid olika problem vände man sig till olika gudar. Om man ville få fiske lycka vände man sig till Poseidon havets gud, vid kärleks problem kunde man vända sig till Afrodite kärleksgudinnan. I vissa städer hade man ett så kallat orakel. Oraklerna stod i direkt förbindelse med gudarna och hos denne person kudde man få ett klart svar på sina frågor.
Handels fartyg
Handeln var mycket viktig för grekerna. De fick större kontakt med grannländerna och kunde byta till sig varor. Vin olja och spannmål var ofta det som fartygen hade med sig. Varje stad gjorde sina egna mynt som täcken på självständighet. Dessa användes som växel pengar.

Lesbos
Lesbos var en rik ö med många handelsfartyg som stannade till.
Många Adelsfamiljer levde här 600 till 400 f Kr. Ön lågt långt från de grekiska fastlanden.
Ön låg närmare det icke grekiska Lydien
Sapfos födelse stad.

Styret
De flesta grekiska städer styrdes av de förmögna i staden. Detta blev ett så kallat tyrannistyre. Bara för att de kallades tyrannerna behöver detta inte betyda att de var elaka personer. I antiken betydde ordet tyrann: någon med fullständig makt. Ofta försökte tyrannerna förbättra livet för vanligt folk och startade stora projekt för att bygga allmänna byggnader. På detta sätt skapade man arbete och förbättring för de fattiga. Självkart hände det att det blev en ond person som fick makten, då var det inte lätt för byborna.


Sapfo

Sapfo var en lyriker i det antika Grekland. Hon levde på ön Lesbos ca slutet på 600 mitten av 500 f Kr. Staden hon bodde i hette Mytilene och var den viktigaste staden på ön. Det var här de stora handelsfartygen anlände. Sapfos pappa hette Skamandronymos mammans namn var Kelis. Sapfo hade även en bror vid namn Karaxos. Eftersom hennes familj var en adels familj hade Sapfo möjlighet att göra det hon ville. Konst var ett ämne som hon studerade.
Sapfo var gift med den rike manen Kerhylas från Andros. Tillsammans hade de en dotter som hette Kleis.
Efter Kerhylas bortgång sägs det att hon började att undervisade på en skola för unga flickor. Utbildningen var knuten till dyrkan av Afrodite, kärlekens gudinna, och hon undervisade flickorna i kärlekskonst innan lämnade ön för att gifta sig. Det har ofta tvistats om Sapfos sexualitet och ryktades att hon förälskade sig i sina elever, olyckligt kär. Hon skrev bland annat bröllopsdikter åt elever när de skulle lämna skolan.
Det sägs att Sapfo senare tog sig en älskare som hette Alkaios. Även han var en stor och känd poet från en rik familj på Lesbos. Till lyrans musik läste de sina dikter tillsammans.
Sapfo var uppskattad i sin egen tid, man har hittat mynt med hennes ansikte tryckt på. Det sägs att Sapfo blev lansförvisad på grund av politiska aktiviteter. Hon flydde då till Sicilien.
I övrigt vet man inte så mycket om henne. Det mesta är gissningar och tolkningar av fragment man hittat efter henne. Fragmenten är delar av hennes 9 böcker hon skrivit.
I fragmenten av Sapfos dikter hittade man inte bara kärleksdikter. Man hittade även bröllopssånger, elegier och dikter om de politiska förändringar som skedde på hennes ö.Legenden om Sapfo
Det finns en legend om Sapfo som beskriver hennes död. I Legenden sägs det att hon blev olycklig kär i en sjöman som hette Faon. Faon mötte en gång Afrodite som bar skepnad som en gammal dam. Afrodite begärde att Fano skulle ta med henne mellan Mytilene och Asien. Som belöning gav hon honom en flaska med olja som gjorde honom mycket vacker. Sapfo lyckades inte få honom att besvara hennes känslor.
För sin olyckliga kärlek kastade hon sig ut för en klippa på Lefkas.
Ett fragment av Sapfos dikt

Plejaderna sjunka och månen
försvinner och midnatten kommer
minuterna hasta jag ensam
får ligga och vänta ensam.
(fragment 168 B övers. Hj. Gullberg)

Diskussion
Det har varit svårt att hitta bra information om Sapfo. Jag har försökt att skriva ned de uppgifter som återkommer i böckerna. Det samma gäller uppgifter på antiken.

Min teori om Sapfo
Sapfo verkade vara en mycket romantisk person med mycket känslor. Denna kvinna måste ha haft en otrolig tur! Hon fick chansen att ta vara på sina intressen, eftersom hon kom från en adels familj. Hon hade även turen att leva i en tids epok där bla konst, skrift uppmuntrades.
Det finns olika teorier om hur vida Sapfo var lesbisk eller inte.
Enligt min mening tror jag att det var fult möjligt att hon förälskade sig i både män och kvinnor. Jag tror att hon hade ett stort behov av att bli sedd och älskad att könet inte hade någon betydelse. Kärleken var väl det område Sapfo hade otur i. Jag kan tänka mig att hon i vissa fall säkerligen missuppfattat vänlighet med kärlek. Med alla dessa stora känslor av kärlek, sorg och förtvivlan räckte det inte tillslut att ”skriva av sig” utan hon tog sitt liv.

Spegling
Det framkommer i fragmenten att Sapfo inte bara skrev romantiska dikter. Hon skrev även om de som hände i hennes värd så som Tyranner, gudatro och politiska händelser. Därför har jag kommit fram till att hennes kultur och tid speglas i hennes poesi.Grekland
Grekland är ett underbart ställe. Jag och min familj har semestrat på flera olika öar där. Senaste resan var vi i Lefkas. Vi hyrde moped och tog oss runt den lilla ön flera gånger. Detta hade jag lite nytta av i denna uppsatts. Jag förvånas och fascineras av grekernas fantastiska byggnader och uppfinningar. De låg så långt för oss nordbor i allt t.ex. vetenskap och konstruktioner. Det lustiga är att de sen verkar ha stannat i utvecklingen. Om man tittar runt i byar och städer, i grekland kan man inte tro att de en gång var ledande i skrift, medicin och mycket annat. När man kommer in i en grekisk by känns det nästan som tiden har stått stilla. Husen, ledningar och avlopp är väldigt omodernt. Nog finns det finare villor och hotell men även där finns dåliga ledningar och avlopp. När jag var 14 år var jag på en utflykt till Knossos palats. Trots att detta ställe stått öde i många år fanns det en hel del otroliga saker att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sapfo svenska B

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-10-18

    Bra skrivet, verkligen! Tack ska du ha!

  • Inactive member 2020-04-08

    tack ska du ha

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-21]   Sapfo svenska B
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9670 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×