Slavhandeln

3 röster
6564 visningar
uppladdat: 2008-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Efter erövringen av Amerika fick indianerna arbeta men de flesta dog snabbt. För att få bättre arbetskraft början man skicka slavar från Afrika från 1520. Främst färdades de till Västindien. Spanjorerna fraktade inte slavarna utan det var portugiserna, fransmännen och britterna. Från Europa skickades vapen och rom till Afrika och där byttes dets det åt slavar. De flesta slavar kom från Centrala Västafrika. Slavarna var krigsfångar som ledarna hade fångat, Slavarna fick gå som krigsfångar utan mat och dryck i dagar innan de såldes till båtarna. De som var i dåligt skick köptes inte av fartygen.

På båtarna fick de sitta i lastrummet och fängslade och hade ont om utrymme. Varje båt hade cirka 300-500 slavar och de som blev sjuka eller dog kastades över bord. Resan tog fem-sex veckor och slavarna fick oerhört lite mat.

15 % av slavarna dog under de fem-sex veckor långa transporterna. Från Amerikas skickades socker och rom till Europa för att på nytt säljas.

Cirka 50 miljoner färdades från Afrika till USA, det vill säga 25 % av befolkningen. Ungefär 75 % var män och övriga kvinnor. Då odlingen av bomull utökade, ökades också slavhandeln. År 1860 fanns det bara 4,4 miljoner slavar den resterande delen var fria. Dock ägde bara 5 % av befolkningen slavar i Amerika, de flesta ägde alltså inte. Slaveriet var en av orsaken till inbördeskriget.

Slaveriet var vanligt i söder. Slavarna hade inga rättigheter. De flesta fick jobb på en bomull eller ett och sockerrörsplantage. Under en vecka kunde en slav få 336,5 gram mat varje vecka. De varor som producerades skickades till Europa för att säljas för att få byta till slavar i Afrika.
År 1619 kom de första slavarna till Amerika och år 1860 fanns det 4,5 miljoner slavar. De flesta nordstaterna ville förbjuda slaveriet och år 1808 fick inga nya slavar tillkomma i USA.
Slaveriet ansågs normalt fortfarande i sydstaterna även fast många inte ägde slavarna, i nordstaterna var det förbjudet med slavar. Barnen och föräldrarna såldes ofta inte till samma familj.

När en slav hade blivit köpt fick de ofta ett nytt namn och fick gå till en plantage där andra slavar jobbade. Från början tvingades indianerna slava, dock upphörde detta då fler och fler indianer blev sjuka. I början var cirka 80 % män därför var man hela tvungen att skicka mera då slavarna hade svårt att bli fler. Slavarna kunde ha fångats över 1000 km in i Afrika. Och de tvingades bära cirka 25 kg sten för att inte kunna fly.

Källor:
Almgren, H & Bergström, B & Almgren, B & Rydém, J....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Slavhandeln

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-06]   Slavhandeln
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9805 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×