Statskuppen i chile 1973

7 röster
10763 visningar
uppladdat: 2008-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

1.1 Inledning
1.2 Syfte och frågeställningar
1.3 Metod
1.4 Metoddiskussion
2. Fakta och analys
2.1 Presidentval 1970
2.2 Förändringar på gång
2.3 Statskuppen 1973
2.4 Pinochet styr
2.5 Pinochet på senare dagar
3. Diskussion
3.1 Zimbabwe
3.2 Kuppen
4. Avslutning
5.Källförteckning1.1 Inledning

»De förde in högspänd elström i händerna på mig ... Under 21 dygn hölls jag fängslad i CNI:s gömda lokaler ... Under var och en av de första 14 dygnen ... utsattes jag för både fysisk och psykisk tortyr«
Fernando Benjamin Reveco Soto, som torterades 1982


Augusto Pinochet och hans anhängare utförde en statskupp mot Chile 11/9 1973.
Den och Pinochets styre fick katastrofala följder för landet.
Vad var det som hände egentligen?

Jag valde att skriva om detta därför att det känns som om det håller på att glömmas bort.

1.2 Syfte och frågeställningar


Syftet med rapporten är att lära mig mer om denna händelse som för mig var helt okänd. Jag ska analysera och diskutera för att så svar på mina frågor.
Syftet är också att sätta in kuppen i ett historiskt sammanhang.


För att uppfylla syftet fodras följande frågeställningar:

- Vilken är den avgörande orsaken till statskuppen i Chile?
- Hade Pinochet folkets stöd?
- Skulle en sån här händelse kunna inträffa idag?
- Vad fick stopp på Pinochets våldsamma styre?1.3 Metod
När jag sökt information till rapporten har jag haft två tillvägagångssätt.
Jag har besökt stockholmsstatsbibliotek där jag lånat böcker jag sökt fakta ur. Jag har även med fakta jag hittat på Internet. Genom att kombinera denna fakta har min rapport växt fram.

1.4 Metod diskussion
För att kunna skriva om detta ämne har jag läst in mig på Pinochet, Chile och militärkuppen. Det har tagit tid men varit värt det för att få fram en så bra rapport som möjligt.

Bara för att ”fakta” står nerskriven på Internet och i böcker betyder det inte att det som står är sant. Därför har jag analyserat mina källor.

Den fakta jag hittat på Internet och jag kollat upp och jämfört med andra källor, då är sannolikheten större att faktan är korrekt.
Fakta tagen från politiskt vridna sidor som t.ex. socialist.nu måste man tänka lite extra på. Den hemsidan kan ha vinklat sina texter. Exempelvis så tycker jag att Allende framställs som en man som stod helt på egna ben och klarade allt och att hela kuppen var bara USA’s fel.

På hemsidan wikipedia där jag också hämtat information kan vem som helst skriva. Det betyder att texterna där också kan vara vinklade eller felaktiga.

I boken Om Chilenare, Lars Bildt (1988) som är skriven 1988 är informationen gammal. Jag tror att faktauppgifter om kuppen har ändrats på 20 år. Därför har jag använt andra källor. Men det har också varit bra att läsa om hur man såg på kuppen då, när Pinochet fortfarande levde.2. Fakta och analys

2.1 Presidentval 1970


I Chile var det presidentval 1970, Salvador Allende fick relativ majoritet men han hade inte vunnit ännu. Kongressen röstade och beslutade att Allende fick bli president och skulle styra landet.
USA gillade inte att Allende blev president då han var socialist med ett lite marxistiskt tänkande. För att försöka förebygga detta hade USA gett högerpartier ekonomiskt bidrag samt dragit igång stora och dyra propagandamaskiner, allt för att Allende inte skulle vinna.
2.2 Förändringar på gång

En direkt konsekvens till Allendes politik var att USA som handlade mycket med Chile istället började en handelsbojkott mot Chile. För när Allende kom till makten ville han nationalisera landet. Staten skulle äga det mesta.

Detta skapade en uppdelning i samhället, antingen tyckte man om Allende, eller så avskydde man honom. USA såg detta och utnyttjade det genom att ge högerextrema grupper som utförde attentat mot Chile och Allende ekonomiskt stöd, medan de slutade ge Chile ekonomiskt bistånd.

Allt detta fick Chile att hamna i en ekonomisk kris som fick landet till att ransonera mat.

Socialisterna hade haft stöd av Kristdemokraterna, men som sakta gick över till högerns sida. Nu såg det inte ljust ut för Allende, halva folket, USA och de andra partierna var emot honom. Något var på gång, och den 11 september hände det som många hade fruktat.

2.3 Statskuppen 1973

Som en konsekvens av Allendes handlande attackerades Chiles presidentpalats av luft och landstridskrafter på order av från Augusto Pinochet som var arméchef. Allende fick erbjudandet att fly landet med flygplan, men han stannade kvar med sitt folk som han också höll sitt sista tal för i radio. Senare dog han, men om det handlar om mord eller självmord är oklart.

De som motsatte sig kuppen blev snabbt avrättade. Men många välkomnade kuppen. Majoriteten av Chiles befolkning var trötta på Allende som inte var så demokratisk längre. Många politiker och civila ville att Allende skulle avgå och att landet skulle räddas undan kommunismen.

Men det som många i början prisade, blev till en katastrof. Folk som trodde att Pinochet skulle återupprätta demokratin hade fel. Pinochet hade inte för avsikt att skapa ett demokratiskt Chile. Allting gick över styr när folk avrättades, misshandlades, våldtogs, torterades och mystiskt ”försvann”.

Politiska ledare och andra som kunde utgöra fara för Pinochet fängslades och torterades med de mest grymma metoder.
Alla organisationer som inte stödjde Pinochet förbjöds.
Folk blev rädda och på ambassader samlades människor som gjorde allt för att få åka hem till sina egna länder då de blev hotade och förföljda.

2.4 Pinochet styr

Nu styrdes Chile med järnhand av Pinochet och hans militärdiktatur. Hans styre präglades av våld och blodiga utrensningar.
1998 lät Pinochet hålla en folkomröstning om Chile skulle ha fria val eller om han själv skulle fortsätta som president. Pinochet hade nog överskattat sin popularitet då folket ville ha demokrati istället för diktatur.
Så 1990 efterträddes Augusto Pinochet av Patricio Aylwin. Men så lätt skulle inte chilenarna bli av med Pinochet, fortsatte som försvarschef. På så sätt kunde han kontrollera militären

2.5 Pinochet på senare dagar

Runt år 2000 började rättsprocesser mot Pinochet. Om han blev dömd för något eller inte hittade jag inga uppgifter om.
3/12 2006 drabbades Pinochet av en hjärtattack som ledde till hans död.


Kupper idag
Just nu händer det saker i Zimbabwe. Det handlar om ett presidentval.
Folket röstade 29 mars i år, men man har fortfarande inte fått veta vem som vann.
Det tyder på att det har förekommit valfusk och folk är osäkra på hur det kommer att sluta. Oppositionen i Zimbabwe fruktar att Robert Mugabe (Zanu-PF) ska dra igång en militärkupp för att ta makten i landet.

Det är svårt att jämföra två olika händelser i olika tider och delar av världen. Nästa omöjligt, men man kan likna dom lite vid varandra.
Det fanns oroligheter i båda länderna som Pinochet utnyttjade, och som Mugabe kanske kommer att utnyttja om han genomför en sådan kupp.
Om kuppen genomförs är den en konsekvens av politiken som förs ( under Mugabes period som president fick landet en inflation på 100 000 procent)


3. Diskussion
3.1 Zimbabwe

Som jag ser det utnyttjade Pinochet sitt förtroende hos den chilenska regeringen när han startade militärkuppen. Det väcker frågor som om en statskupp skulle kunna äga rum idag.
Det är väldigt svårt att jämföra händelser i olika tidsperioder, men jag ska försöka.
Som sagt liknar situationerna varandra. Oroligheter i landet och en befolkning som inte är helt nöjd med politiken som förs. Det kan ju då Mugabe utnyttja för att ta makten.
Jag tror att en militärkupp i Zimbabwe idag skulle få förödande konsekvenser. Redan idag lider landet av inflation och den skulle nog inte lugna ner sig om en militärkupp utfördes.
Eller, så kanske Mugabe tar makten och rustar upp landet så civilbefolkningen får det bättre.
Men just nu är det bara att vänta och se vad som händer.

3.2 Kuppen
Läget i Chile var instabilt. Allendes kommunism om man kan kalla det så hade misslyckats och han blev en diktator med ett lidande folk istället för att alla mådde bra och hade det lika bra. Pinochet utnyttjade folks missnöje när han tog makten. Kanske kände han sig frustrerad när han var så högt uppsatt men inte kunde göra något åt folkets lidande.
Förde kuppen med sig något bra?
En direkt konsekvens till kuppen var ju att folket blev av med Allende. Sen förbättrades landets ekonomiska situation.

Kunde kuppen förhindrats?
Personligen tror jag att kuppen var oundviklig. Chile var på bristningsgränsen, vad som helst kunde utlösa en revolution. Det kan liknas med skottet i Sarajevo som utlöste första världskriget.
Men om den mot all förmodan skulle kunna förhindrats tror jag att USA skulle kunna gjort det genom att inte vara så anti-Allende. Men jag tycker inte att man kan skylla kuppen på USA som hemsidan socialist.nu verkar försöka göra. Men visst hade USA sin del i kuppen.

4. Avslutning

Jag har lärt mig mycket och fått svar på mina frågor genom att skriva denna rapport. 11/9-1973 är inget jag kommer glömma på ett bra tag. Jag tror att mitt skrivande av rapporten även har påverkat min familj då jag har pratat mycket om vad som hände 1973. Så dom kommer nog inte heller att gl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Statskuppen i chile 1973

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-17]   Statskuppen i chile 1973
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9922 [2022-08-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×