Kenya arbete

10 röster
18903 visningar
uppladdat: 2008-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehåll



1.1 Syfte..................................................................3
1.2 Metod.................................................................3
1.3 Material..............................................................3
1.4 Frågeställningar...................................................3

2.1 Bakgrund.............................................................4
2.2 Varför befinner sig Kenya i det
läge som det gör idag? .......................................6
2.3 Vad är det som gör att Kenya är ett U-land?...........8
2.4 Hur ser Kenyas framtid ut?.....................................9

3.1 Slutsats..............................................................10
3.2 Referenser..........................................................11



1.1 Syfte

Syftet med detta arbete är att få en bredare kunskap om Kenya samt att kunna få en klar bild om Kenyas nuvarande och dåvarande tillstånd.


1.2 Metod

Jag har använt mig av jämförande litteraturstudier.


1.3 Material

Materialet jag använt mig av för att kunna hitta bra fakta är Internetsidorna:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kenya
http://www.barnfonden.se/har_arbetar_vi/kenya.html
http://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/goes/ke.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kenya

Men även ur Länder i fickformat (från geografisalen)


1.4 Frågeställningar

De frågor som hjälper mig att nå mitt syfte är:

o Varför befinner sig Kenya i det läget som det gör idag?
o Vad är det som gör att Kenya är ett U-land?
o Hur ser Kenyas framtid ut?

Men även min bakgrund hjälper mig att se vilka problem som finns.

_____________________________________________


2.1 Bakgrund


Kenya ligger precis vid ekvatorn i östra Afrika och har en yta som är något större än Frankrike. Kenyas inland var okänt för omvärlden fram till 1800-talet. Men kustområdena var kända genom sina handelsförbindelser.
Fram till 1800-talet var Kenyas inland okänt för omvärlden, medan kustområdena varit kända genom århundradena för sina handelsförbindelser med bland annat södra Arabien.
År 1897 gav britterna europeiska nybyggare rätt till jord som afrikanerna inte brukade eller bebodde och banade sedan väg för den europeiska bosättningen genom att bland annat ta jord från afrikanerna och ge till européerna.
Afrikanerna protesterade och gick till väpnade angrepp mot de europeiska bosättningarna det hindrade inte britterna från att utropa Kenya till brittisk kronkoloni 1920.
Missnöjet växte och 1952 bröt ett uppror ut under den så kallade Mau Mau-rörelsen. Upproret riktade sig mot de vita nybyggarna och fördelningen av mark.

Efter många års krig fick den afrikanska befolkningen i Kenya för första gången möjlighet att själva välja representanter till den lagstiftande församlingen 1957. Sex år senare, den 12 december 1963, förklarades Kenya självständigt och året därpå utropades landet till republik med KANU partiets ledare Kenyatta som president. Efter att valsystemet ändrats så hålls parlamentsvalet var 5:e år och presidenten kan bara väljas två femårsperioder.
Dagens president i Kenya heter Mwai Kibaki och blev vald 30 december år 2002.

Antalet invånare i Kenya är 35 miljoner. Språket är Swahili och engelska. Huvudstaden heter Nairobi och ligger på hög slätten Athi i mellersta Kenya och har invånarantalet 1,5 miljoner.
Kenyas grannländer är Sudan, Tanzania, Uganda och Somalia och de har precis samma landsproblem som Kenya har. Vilka är överbefolkning, fattigdom, svält, stora ekonomiska problem.



Landets BNP/capita är 1 100 USA dollar.
Arbetslösheten är stor i Kenya, hela 40 % (2002) har inget arbete. Mycket av det våld som föregår i Kenya beror på den höga arbetslösheten. Men man kan se en förbättring genom åren eftersom år 1998 var arbetslösheten hela 50 % stor.
Spädbarnsdödligheten är också mycket hög, hela 67,99/1000 födda dör inom bara ett år. Det finns olika teorier om varför och den största är sjukdomar och svält.
Medellivslängden är mycket låg, många blir bara 47,5. Det beror på den tunga arbetsbördan som kenyanerna har och ofta är det kvinnorna som dör tidigast eftersom de arbetar mest i familjen för att då pengar till mat och övrigt.

Kenya har ett mycket omväxlande landskap, med gradvis av högplatåer i centrala och västra landet. Men det finns även mycket bördig jord i högländerna där den största delen av befolkningen odlar kaffe och te som är Kenyas största exportvaror. Kaffeproduktionen ökade kraftigt rund 1988 men har sedan minskat p.g.a. de sjunkande världsmarknadspriserna. Det är det varma klimatet som gör att det går så bra att odla kaffe och te. Men de odlar även bomull, socker, majs, vete, sisal och pyrethrum. Jordbruket dominerar landets ekonomi och trots det att är det bara 7% av Kenyas totala yta som är jordbruksmark.
Det finns många naturtillgångar i Kenya. De främsta mineralerna är soda, flusspat och rubiner. Men trots Kenyas stora mineraltillgångar så är utvinningen begränsad.
Även havsfisket i Kenya är begränsat. Huvuddelen av fisket i landet är sötvattensfiske, som kommer från blad annat Victoriasjön.

Hela 75 % av Kenyas befolkning är romerska katoliker och protestanter. Och Nairobi är ett centrum för flera internationella kristna organisationer.
Men det finns även muslimer som bor främst i kusttrakterna och mot gränsen till Somalia.
Kenyaner som har en Indisk härkomst är mestadels hinduer och de har bevarat en del traditioner som försvunnit i Indien.

Den största delen av befolkningen bor i de bördiga högländerna. Där de kan tjäna pengar på att odla kaffe och te.
Det finns runt ett 40-tal olika folkslag i Kenya. Den största heter Kikuyu och befinner sig vid den centrala högplatån. Kenyas president Mwai Kibaki tillhör Kikuyu. Befolkningen är ojämn fördelad och de flesta lever på en tiondel av landytan. Mest tätbefolkat är det i de centrala och västra delarna.
Befolkningen ökar mycket kraftigt men tillväxten har mattas av lite sedan början av 1900- talet.


____________________________________________


2.2 Varför befinner sig Kenya i det läget som det gör idag?


Orsakerna till de problem som finns i Kenya ligger nog mest i det politiska. Mycket dålig kombination mellan samhällsstyrning och omfattande korruption. Och det har bidragit till en nedgång och har ytterligare ökat skillnaden mellan de rika och de fattiga.
Den stora fattigdomen i landet innebär bland annat att många invånare saknar tillgång till ett fungerande rättsväsende, mat för dagen, odlingsbar jord och försörjningsmöjligheter till familjen. Kenya har en landsskuld på flera miljarder kronor från länder som till exempel USA.
Och den dåliga ekonomin och den stora skulden gör att människorna i landet blir lidande.

Ett annat exempel på ett stort problem ligger i sjukdomar och svält. Den största sjukdomen som orsakar mest död är Aids/HIV.
Idag finns det så många som 100 000 barn som är smittade och varje år föds 90 000 spädbarn med HIV-smittan.
Av de barn som har smittats dör 60% redan inom två år. De flesta dör till och med inom det första året.
Det finns en ARV-medicinering, men endast 5 000 barn får den. Både i brist på pengar och i brist på kunskap.

Eftersom många dör vid tidig ålder, antingen för utmattning eller för sjukdomar så får barn som är vid så tidig ålder försörja och ta hand om sina yngre syskon. Det ska de inte behöva eftersom de sliter ut sig själva i förtid och riskerar en tidig död.
I Kenya får inte barn under 16 år arbeta inom industrin. Men mycket vanligt är det däremot att barnen är med och arbetar ihop pengar till familjens försörjning på olika sätt. Ungefär 25 % av de kenyanska barnen, runt 5 och 14 år, arbetar t ex inom jordbruk eller som hembiträden i privata hem för att hjälpa sina föräldrar.

En annan faktor som leder till barnarbete är alla dessa barn som saknar en ordentlig utbildning. Och det krävs för att få ordentliga arbeten och förhindra fattigdomen. Även om grundskolan nu är obligatirisk och gratis i Kenya så får många barn stanna hemma för arbete och försörjning.

Ungefär en tredjedel av Kenyas alla barn är undernärda. Eftersom arbetslösheten är så stor så för det med sig att föräldrarna inte har råd med mat åt alla varje dag. Det kan leda till barnprostitution som kan leda till att barnet blir HIV-smittat. Man kan säga att det är som en ond cirkel.
Men även att det har varit en stor torka i hela 3 år, skriver UNICEF. UNICEF har hjälp till att skaffa fram mat åt dem som drabbats mest men det räcker endå inte. Mera stöd och bidrag från i-länderna behövs.

Eftersom befolkningen är ojämn fördelad så får många människor dela på väldigt lite jord. Då kan familjerna inte producera så mycket mat och annat som behövs. Det blir även kris med vatten åt alla som bor i närheten. Och det är kvinnorna som får den stora bördan att hämta vattnet, oftast flera kilometer iväg. Brunnarna som finns torkar lätt ut eftersom det behövs så mycket vatten. Då får de gå längre bort, kanske flera mil iväg till en annan brunn. Och det gör då att de som bor där också får dåligt med vatten.


_______________________________


2.3 Vad är det som gör att Kenya är ett U-land?


Att Kenya är ett u-land kan man se på många olika sätt. För det första så är att hälften av den industri som idag finns i landet ägs av olika utländska företag. Vinsten som industrin drar in går då till de utländska företagen, och inte till landet. Det är mycket viktigt för ett land att få in utländska företag i landet för utveckling. Men det är också viktigt att landet får del av vinsterna så att ekonomin blir bättre. Jordbruket i Kenya är också mycket dåligt utvecklat, men ändå är det en väldigt stor del av befolkningen som livnär sig på det. Befolkningsökningen ligger på ungefär 2,1 % per år och det leder ofta till ett växande behov av mer jordbruksproduktion för självförsörjning, vilket gör så att produktionstillväxten inte ökar. Bönderna är också oftast dåligt utbildade så de förstör sina åkrar på olika sätt och förstör på så sätt för sig själva.
Eftersom det är så många små och ineffektiva jordbruk så blir det aldrig tillräckligt med överskott på produkterna för att man ska kunna ha en bra export. Utan allt måste gå till bondens familj och kan då inte leda till försörjning till familjen.
När Storbritannien hade Kenya som koloni fungerade landet bara som råvaruproducent. Britterna ”sög ut” råvarorna och bearbetade dem i sitt egna land och sålde dem dessutom dyrare tillbaka till de fattigare länderna. På så vis blev det aldrig någon mening med att bygga upp industrier i Kenya.
Rikedomarna i landet är också ojämnt fördelade. Den rikaste delen av befolkningen får 50 % av inkomsterna medan den fattigaste delen får 5 %.
Jordbruket utgör en stor del av landets BNP och tre fjärdedelar av befolkningen är sysselsatt med det, vilket är typiskt för fattiga länder som inte har effektiv industri.

Ytterligare ett problem är antalet hiv-smittade; år 2001 var det minst 2,2 miljoner kenyaner som var smittade. Anledningen till att sjukdomen spridits så pass mycket är att myndigheterna i landet inte har velat ge ut information om problemet och befolkningen har då fått bristande kunskaper.


-_________________________________________

2.4 Hur ser Kenyas framtid ut?


Landets HIV-problem är mycket stor, och det kan bero mycket på dålig ekonomi. Med det menar jag att det finns många som prostituerar sig för att tjäna pengar till sin familj. Det är ett någorlunda bra betalt jobb och det finns inte mycket annat att välja på. Många barn som föds, får då smittan redan vid födseln.
Men jag tror att det skulle kunna botas om det kom en lovande medicin.
Om det kom en medicin så skulle befolkningen leva längre och några flera jobb skulle komma upp eftersom det behövs personer som arbetar med att vaccinera befolkningen på många olika ställen i Kenya. Det gör att befolkningen kanske sprids ut mera eftersom jobb behövs på flera ställen.
Men om det inte kommer en bra medicin snart eller att folket börjar köpa kondomer så kommer det snart att sluta med att hela Kenya har HIV-viruset.

Vatten problemen kan också lösas, genom flera brunnar och färre människor på samma brunn. Men för det behövs mera pengar. Antingen genom att byborna jobbar ihop dem tillsammans eller att politikerna kommer med bra förslag. För politiken behöver utvecklas mera. Och det tror jag endast genom bra utbildning och kunskap.

Den stora skulden som Kenya bär på är inte lätt att betala tillbaka för det fattiga landet. Om länderna som har lånat Kenya pengar skulle stryka skulden så skulle landet kunna börja om från början. Och genom det då få en bra ekonomi efter ett par år, eller kanske till och med på kortare tid.

Sedan har vi jordbruket. Det som mest skulle kunna hjälpa utvecklingen av Kenyas jordbruk skulle vara att några åkte ner och undervisade bönderna om hur man kan utvinna mest av deras jord och hur man behåller jorden i bra skick.
Om torkan som finns i Kenya nu fortfarande håller på om ett par år kommer alla bönder försvinna och deras jordbruk kommer att torka ut helt och hållet. Då exporteras inget kaffe eller te och befolkningen i Kenya får ingen mat. Det kommer att leda till utvandring.

Politiken håller på att bli bättre, men genom kunskap så kan presidenterna lära sig hur man leder landet mot det bättre. Och kan då även föra vidare sin kunskap.
Det betyder också att om flera barn sattes i skolan så kommer invånarna få mera utbildning och det skulle behövas flera lärare. På så sätt tillkommer flera jobb men även bra utbildade elever som till och med kanske vill gå vidareutbildningar så de kan lära ut om jordbruk eller dagens politik och hur den fungerar idag och utveckla den.

Kenyas turism är en sak som drar in lite pengar varje år. Kenya har nämligen en oslagbar safari och vackra stränder. Men turismen skulle kunna öka med lite flera finare hotel och med lite bättre reklam eftersom turismen en gång i tiden var större och drog in massor med pengar.

________________________________


3.1 Slutsats

Slutsatsen man kan dra nu är att Kenya är ett land som har hamnat i en ”ond cirkel” egentligen.
Nästan alla de problem som finns i Kenya skulle kunna fixas till med rätt utbildning och med rätt hjälp från oss i andra länder. Då skulle även Kenya kunna lära vidare til...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kenya arbete

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-22]   Kenya arbete
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9975 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×