Hur man skriver en artikel

5 röster
70134 visningar
uppladdat: 2006-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
På rullande band

Svängdörrarna öppnar sig lydigt när Lisa Fredriksson stiger in i entrén, vilket tusentals andra människor också gör varje dag, men för ett helt annat syfte.
Att gå och plocka ner varor i kundvagnen är som vilket annat ”vardags- måste” som helst, men hur är det egentligen att arbeta med själva upplocket av varor och att sköta det fördomsfulla kassaarbetet?

Kunder irrar omkring i god ro, jämför priser, kundvagnar krockar och matkorgar fylls till brädden.
Från Barnhörnan, där kassapersonal passar kundernas barn, hörs skratt och lekfullt kiv. Överallt lyser de hetsade anställdas röda skjortor. Det är ett evigt ljud av prasslande, knappande och pipande från kassalinjen.
Såhär är det varje dag på Ica Maxi i Haninge.
Det är den näst största stormarknaden i Sverige.
Lisa stirrar koncentrerat på datorn medan hon drar kundens varor snabbt förbi scannern.
- Var det bra så?, frågar Lisa och vänder sig mot kunden med ett leende. – Hundrafemtiosju och femtio, fortsätter hon positivt.
Kunden packar sedan nöjt ner sina varor och går mot den solupplysta utgången. Det är ganska lugnt i Lisas kassa idag.
- På morgonen är det aldrig mycket folk, så då sitter man mest och tar det lugnt medan timmarna släpar sig fram, suckar hon.
Hur fungerar det med knappar, streckkoder och nummer?
- Med CashGuard –systemet är det väldigt simpelt. Alla PLU- nummer som används till varor utan streckkod lär man in i huvudet, men de finns alltid bakom några knapp- tryck på datorn man har framför sig. Maskinen sköter själv pengaintaget och hur mycket växel som ska tillbaka, så några mattekunskaper och tekniskt sett är det inte så svårt, säger Lisa. Hon understryker dock att det är en hel del annat som man som kassörska måste fixera sig på, till exempel vara noga med att studera sedlarna, kolla upp i takspegeln för att se att inga varor rullar förbi kassan i vagnen och vara allmänt uppmärksam på bedrägerier och annat fuffens.
Lisa stänger kassan och sätter upp en ”nästa kassa” skylt. Hon ringer till kassaledaren från den speciella kassatelefonen för att få någon annan uppgift.

Andra planer för framtiden

Lisa sökte sommarjobb på Ica Maxi för fyra månader sedan, men eftersom hon har gått ut gymnasiet, kunde hon fortsätta. Helst vill hon dock inte bli kvar där alltför länge.
- Arbetskamrater är mycket viktigt på ett jobb och här är det inte många jag vill bekanta mig med, vi är så olika. Men det verkar ömsesidigt också, speciellt märks det när man har rast och alla avdelningar har sitt ”eget” bord i lunchrummet, påpekar Lisa dystert.
Men hon tycker samtidigt att man kan vara utan arbetskamrater, bara man jobbar med något som man verkligen tycker är roligt.
- Jag har läst samhällsprogrammet i Nynäshamn, men jag vet inte vad jag ska läsa på högskolan, det måste vara något jag brinner för, förklarar hon.
Å andra sidan vill Lisa betona hur viktigt det är, trots att man inte kan få ett drömjobb, att ha ett extrajobb. Helst redan när man går i gymnasiet.
- Det betyg man får från sitt extrajobb betyder mycket för framtida arbetsgivare, som då ser att man har varit ute i arbetslivet tidigare och det kan vara en avgörande merit, säger Lisa kunnigt.
Och meriterande var att Lisa hade jobbat i butik innan hon sökte till Maxi, fast ett stort plus i kanten var att hennes tidigare arbetsgivare talade så väl om henne, att Maxi trodde att hon skulle tappa intresset för det jobb hon sökt hos dem.
- Det som är bäst med det här jobbet är rushen på fredagskvällar eller inför speciella helgdagar, då är det mycket folk och man får ett skäl att stressa och visa att man är snabb på att göra sitt jobb. Det brukar kunder uppskatta, skrattar Lisa.
- Sedan finns det alltid kunder som är allmänt otrevliga, vill tjafsa och vara jobbiga och det är väldigt irriterande eftersom vi måste bemöta alla kunder trevligt, säger hon. – Det kallas att vara service- minded, men ibland är det svårt att hålla god min.
För slit och släp är det, kassörskerna bär tunga saker varje dag, på fel sätt eftersom de sitter ner, och därför får många förslitningsskador.
- Ett personalmeddelande, kan Lisa kontakta kassa tjugo, tack!, ropar en högtalarröst i butiken.
Lisa strosar iväg från korghögen hon har pillat med medan vi har pratat. Hon ställer sig en stund i de små annorlunda självscanningskassorna där kön har blivit alltför lång. Självscanningskassorna används av kunder som använder en dosa som registrar inköpet och vida kassan överförs informationen in i datorn.
När kunderna har betalat kryssar Lisa iväg mellan köerna till den enbemannade informationen och fast food- ön precis vid entrén, lämnar tillbaka dosor så att de kan ladda upp till nästa kund och kommer tillbaka till korgarna.
- När det är lite att göra i kassan så finns det alltid andra saker att göra, men vi måste fråga kassaledaren vad som ska göras, de bestämmer över våra uppgifter, berättar Lisa.
Hon tycker att det är kul att vara uppe på golvet ibland, för att få bättre kunskap om varor och dess användning, kunder och deras efterfrågningar. Fast det är även kul att träffa andra människor ur personalen.
- Oftast pratar man bara med sin egen avdelningspersonal, och det är lite tråkigt, säger Lisa och ser negativ ut.
- Vi är ändå 200 anställda här i huset så det finns en hel del människor man knappt ser alls.
Det finns många fördelar med att jobba i en butik, man kan handla precis när man slutat, man behöver inte åka till en affär för att handla när man jobbar i en, och dessutom får man lite personalrabatt. Sedan lär man sig väldigt mycket om olika varors kvalité och man blir prismedveten.
- Det är jättebra för mig som snart ska flytta hemifrån att veta vad saker kostar och att det dyraste är inte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hur man skriver en artikel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-21]   Hur man skriver en artikel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6025 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×