Smycket

17 röster
39211 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Novellen Smycket, skriven av Guy de Maupassant, handlar om den vackra Mathilde Loisel som anser sig blivit född i fel samhällsklass. Hon avskyr det fattiga torftiga liv hon lever och drömmer ständigt om ett liv i lyx. En dag får hon reda på att hon är bjuden till en stor glamorös fest, dock ställer denna fest till mer olycka än lycka då hon anser att hon inte har vare sig kläder eller smycken som passar till en fest av denna klass. Hennes väninna, fru Forestier, lånar henne därför ett vackert diamantsmycke. Festen blir lyckad, men Mathilde upptäcker när hon kommer hem, till sin stora förfäran, att hon har tappat smycket. Novellen handlar sedan om hur Mathilde och hennes man får slita för att tjäna ihop pengar till att betala ett nytt smycke åt fru Forestier.

Novellen börjar inte ”in media res”, då man inleder med att berätta om Mathilde och hennes tankar. Novellen, kan man säga, är uppdelad i tre delar/episoder, där festen är brytpunkten/ mittpunkten, det vill säga, mittersta delen. Första delen handlar om Mathildes och hennes mans ”vanliga” liv och den sista om deras ännu fattigare och torftigare liv, som de tvingas leva efter borttappandet av smycket. Eventuellt kan mötet med fru Forestier i slutet räknas som en fjärde del, då den inte riktigt hör samman med den tredje, här händer nämligen något nytt och annorlunda.

Huvudpersonerna är Mathilde och hennes man. Mathilde upplever jag som bitter och krävande, kanske är det inte konstigt med tanke på hennes livssituation, som hon anser vara outhärdlig. Hennes man verkar dock trivas mycket bättre i sin livssituation och älskar Mathilde så mycket att han ställer upp för henne hela tiden. Detta leder till att man upplever Mathilde som ännu mer egoistisk och hemsk.

Som biperson räknas fru Forestier, hon har en viktig roll, på det sätt att det är till henne herr och fru Loisel måste skrapa ihop pengarna till. Utan henne skulle inte deras slit behövas och novellen tappa halva sin text och även en del av sitt syfte.

Miljön som novellen utspelar sig i är realistisk tecknad, deras liv och närmiljö beskrivs väl. Dock kan Mathildes drömmar om ett luxuöst liv räknas till fantasimiljö.

Novellen utspelar sig på tio år, lika lång tid som det tar för herr och fru Loisel att betala tillbaka alla skulder som de drog på sig, när de tvingades köpa fru Forestier ett nytt halsband. Novellen är en samtidsskildring som är skriven kronologiskt, innan festen, festen, tiden efter festen och slutligen mötet med fru Forestier.

Författarens budskap med novellen anser jag vara att man ska vara nöjd med det liv man lever och inte sträva efter liv i ”lyx” då detta kan få hemska följder. Som i novellen där allt slår tillbaka på Mathilde och hon får det mycket värre än tidigare. Om hon tvunget skulle haft ett smycke till festen, hade allt detta aldrig hänt.

Ett annat syfte kan vara att författaren vill bevisa ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Smycket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-10

    tackar ;) ska fixa en novell i

  • Inactive member 2010-01-10

    mycket bra.jag tycker att den är mycet bra novell och den lär oss hur ett litet vit lögn påverka vårt liv .

  • Inactive member 2014-08-02

    Jag inte läsa mycket men kanske jag tycker det är bra. Tycker det är roligt

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Smycket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3136 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×