Stoppa den för tidiga döden!

2 röster
3388 visningar
uppladdat: 2012-01-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Stoppa den för tidiga döden!

Visste du, att när cigarettröken når lungorna vid ett enda halsbloss, tränger mer än 4 000 skadliga ämnen in i blodet? Av dessa 4 000 ämnen orsakar ett 60-tal cancer. Hälsofarorna med rökning är vi alla väl medvetna om. Vis av erfarenhet av kompisar som röker, vet jag att det kan vara svårt att ge upp ett beroende. Trots viljan att  lämna ett beroende bakom sig, kan det vara svårt att omsätta denna vilja till praktiskt handlande. 

En av mina närmsta kompisar röker, låt oss kalla henne Sofia. Sofia säger att hon röker i avsikt för att sänka sin stressnivå och hon menar att en cigarett får henne på gott humör. Uppskattningsvis röker hon cirka tio till femton cigaretter om dagen. Hon är väl medveten om konsekvenserna av konsumtion av cigaretter, trots detta kan hon inte sluta. Jag vet inte hur många gånger vi har haft stora diskussioner om att hon måste sluta röka. 

Frågan är hur vi skall minska konsumtionen av rökning i ung ålder, eller rättare sagt - konsumtion av cigaretter över huvud taget. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är konsumtion av tobak den absolut största orsaken till cancer, hjärt- och kärlsjukdomar i västvärlden. Detta borde vara självklara argument att få en rökare att sluta röka! 

Många påstår att de enbart ”fest-röker” någon gång ibland, så det är ingen ”fara”. Är dessa personer inte medvetna om det är just detta beteende som är inkörsporten till ett beroende?

Tidigare var det tillåtet att röka på många offentliga innomhusplatser, så som restauranger och teatrar. På många arbetsplatser fanns det till och med rökrum. Det här innebar en väldigt dålig arbetsmiljö för de anställda. De arbetade i ett moln av passiv rökning. Även de som besökte restaurangen, blev ofrivilligt utsatta. Tur nog, är det idag förbjudet att röka på de flesta arbetsplatser likaså offentliga miljöer. Denna lag var ett steg i rätt riktning, eftersom vi alla vet hur farligt rökning är, eller hur?

Många har en åsikt om att rökning är allt annat än fräscht. Vi ser ständigt annonser, bilder och artiklar som berättar hur vi ska vara. Vi ska vara smala, ha långt hår, lukta gott och vara så perfekta som möjligt. Hur kommer det sig då att en undersökning gjord 2008 av Rökfri ungdom, visar att 50 % av eleverna i årskurs nio röker?

Man kan här konstatera att de har skett en attitydförändring bland många ungdomar, där de inte bryr sig, vilket är både på gott och ont. Vi behöver andra ideal för att nå dessa ungdomar. Kanske en lösning hade varit mer friskvårdsideal i reklamen?

Som vi alla vet, tar barn efter vuxna. I alla år har barn sett vuxna röka, vilket har lett till att även de har börjat. ”Barn gör inte som vuxna säger, barn gör som vuxna gör”. Faktum är att redan år 400 f.kr. lär den första tobaken använts av indianerna. Det ligger alltså i vår kultur och tradition att röka. En cigarett bidrar också till sociala konversationer - möten människor i mellan. 

Som tidigare sagt, vet jag att rökning skapar abstinensbesvär. I princip är det för många omöjligt att sluta röka, när man väl har fastnat i den onda cirkeln. Det är just detta problem som samhället måste hjälpa till med att åtgärda. 

Ett förslag från min sida skulle kunna vara ett gratis-alternativ, gällande botemedel mot ett rökmissbruk. Får man diagnosen av en läkare att man är beroende av cigaretter, har man då rätt att få en behandling som skulle vara kostnadsfri för personen. Detta sätt skulle dock enbart fungera om personen är villig att göra sitt yttersta för att kunna sluta.  

Ett alternativ för att stoppa rökning med avsikt på den unga generationen, skulle kunna vara att flytta försäljningen av tobak till Systembolaget, där det finns en automatisk tjugoårs-gräns för att handla. Faktum är att de flesta har sin tobaksdebut mellan elva och sexton år. Nästan ingen börjar med tobak efter tjugo års ålder. Detta system skulle hindra minderåriga att få tag i tobak så lätt. Flyttar vi försäljningen av tobak till Systembolaget skulle ett identitetsbevis krävas vid utköp av cigaretter. Detta system tror jag skulle m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

1 http://www.1177.se/Halland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Rokning-och-snusning/ 2 http://www.rokfriungdom.se/tobak/fakta.php 3 http://www.rokfriungdom.se/tobak/fakta.php 4 http://www.rokfriungdom.se/tobak/fakta.php 5 http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Folkhalsa/Tobak-alkohol--narkotika/Fragor_och_svar_om_tobak_alkohol_och_narkotika/Fragor-om-tobak/Hur-manga-dor-av-rokning-varje-ar/

Kommentera arbetet: Stoppa den för tidiga döden!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2012-01-10]   Stoppa den för tidiga döden!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59068 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×