Charlotte Corday, franska revolutionen

4 röster
9776 visningar
uppladdat: 2007-01-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund



Marie Anne Charlotte D’armont föddes den 27 juli i saint-saturnin i frankrike. Charlotte levde sina första levnadsår i hemmet med sin familj. Hennes mamma pappa och sina fyra syskon. Familjen var lågadlig men fattig.
Men när Charlotte blev 8 år gammal flyttade hon till sin morbror som var präst. När hon bott där flyttar hon med sin familj till Caen som ligger i Normandie som ligger i nordvästra frankrike. Strax efter dom flyttat så dör mamman den 8e april 1782.
Charlotte och hennes syster fick då tillåtelse att plugga i ett kloster som låg i Caen. Klostret hette Abbaye aux Dames. Där fick Charlotte lära sig mycket om classisk litteratur. Klostret stängde igen 1791. Då flyttade Charlotte till sin kusin.



Girondisterna


Eftersom revolutionen allt mer fortskred blev Charlotte allt mer Intresserad av att ta ställning till republiken. Efter det blev Charlotte på girondisternas sida.
Girondisterna reprensiterade mellanklassen på den franska landsbygden på franska revolutionen.
Girondisterna var emot jakobinerna och vad dem stod för. Girondisterna blev allt mer och mer irreterade på jakobinerna som krävde blodbad under franska revolutionen.Girondisterna krävde att blodbadet skulle stoppas.
Efter en hård kamp bestämmer sig Charlotte för att åka till paris och uppgöra deras sak med sin huvudfiende Jean Paul Marat. Han bekämpade girondisterna bla ägde han en tidning där i stod det mycket skit om girondisterna. Eftersom Marat var en jakobin.



Marats död


På en lördag den 13 juli tidigt på morgonen åker Charlotte till Marat. Hon har på sig en blus och en randig kjol. Det var det högsta modet 1793.Men vad ingen visste eller såg var att Charlotte bar en kniv under blusen hon hade på sig. Kniven hade hon köpt på morgonen så fort affärerna öppnat. Det var en helt vanlig kökskniv.
Kusken körde Charlotte till Marat. När han lämnar av Charlotte berättar han att Marat bor på port nr 30. Portvakten i nr 30 säger till Charlotte irriterande att Marat bor en trappa upp.
Charlotte knackar på dörren. En ung kvinna öppnar dörren. Charlotte säger att hon vill träffa medborgare Marat.
”Han är sjuk han kan inte ta emot besök” Säger kvinnan och stänger igen dörren.
Marat hade en hudsjukdom som var väldigt smärtsam. Marat var tvungen att bada i varmt vatten flera timmar om dagen. Det var det ända som lindrade smärtorna.
Charlotte vandrar i den varma julisolen på gatorna i paris innan hon bestämmer sig för att gå och knacka på Marats dörr igen. Denna gång fick inte charlotte komma in igen.
Charlotte går till sitt hotell som hon har tagit in på tidigare på dagen. Charlotte frågar hotellets ägarinna om att möjligtvis få ett brevutburet. Ägarinnan trodde att det var en kärleksaffär det handlade om. Hon log och sa till Charlotte ”Det saka jag allt ordna”. Charlotte hade skrivit till Marat:
”Jag kommer ifrån Caen. Du som älskar fosterlandet måste vara intresserad av att få kännedom om de kompotter som man där planerar. Jag väntar på ert svar”.
För er som undrar vad kompotter betyder så betyder det sammansvärjning och sammansvärjning betyder överenskommelse om att utföra en fientlig handling.
Charlotte var spänd för att få träffa Marat. För att få tiden att gå så beställde hon upp en frisör till sitt hotellrum. Frisören gjorde henne vacker i håret han lät det hänga så att det skulle se finare ut till hatten hon skulle ha på sig.
Klockan sju på kvällen gav charlotte sig iväg till Marat. När hon knackar på Marats dörr är hon på väg att bli avfnäst igen. Men Charlotte är envis denna gång. Hon sa ” Jag har skrivit till honom. Har han fått mitt brev?”. Charlotte blev insläppt till Marat.
Charlotte gick in till hans rum. I rummet var det fullt av ånga och medicinsk lukt. Marat ligger i ett badkar gjort av koppar. Marat vinkar åt henne att komma. Charlotte sätter sig bredvid badkaret. Hon presenterar sitt namn och säger att hon kommer ifrån Caen. Hon berättar att i Caen har ett uppror emot revolutionen startat, det är en motrevolution. Motrevolution menas med att folket gjort en revolution emot revolutionen.
Charlotte berättade medans Marat antecknade.
”Vad tänker ni göra?” frågade hon
”Jag skall föra allesammans giljotinen” sa han.
Giljotinen menas med , En anordning för att hugga halsen av dödsdömda.
Det Marat sa avgjorde hans öde. De känslor som hon fick visade henne vägen. Hon tog fram kniven som hon hade under blusen. Hon reste sig snabbt och stötte kniven under Marats högra nyckelben. Marat dog antagligen på ett ögonblick. Marat blev 50 år gammal.
Det belv en rättegång. Under rättegången uppgav Charlotte att hon dödat Marat på egen hand. Charlotte sa också:
”Jag dödade en man för att rädda hundratalstusen”.
Fyra dagar efter Charlotte mördat Marat, den 17 juli 1793 ungefär klockan sju på kvällen avrättades Charlotte hon halshöggs. I samma ögonblick som huvudet föll ner på marken tog Marats vän upp huvudet och började slå på det. Publiken blev chockad. Det sägs att Charlottes ansikte rodnade. Vilket troligtvis bara var en inbillning. För att lugna publiken fängslades mannen, mannen hette Francois Legros han dömdes till 3 månaders fängelse. Charlotte försökte stoppa det blodbad som franska revolutionen innebar. Men för att charlotte mördade Marat blev det istället ett skräckvälde som bröt ut.
För girondisterna blev Charlotte en hjälte. Medans Marat blev ett helgon för jakobinerna.

Jämnförelser

Om jag ska jämnföra någon med Charlotte Corday vill jag jämnföra henne med Rosa Parks som var mörk. Hon kämpade för sin egen ras. Rosa Parks tyckte alla var lika värda ovavsett hudfärgen. 1995 var året då hon vägrade att sätta sig längst bak i buss...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Charlotte Corday, franska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-01-13

    Jag har stavat fel på komplott

  • Inactive member 2013-03-12

    Beast! Thumbs up!

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-11]   Charlotte Corday, franska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7417 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×