AIDS

1 röster
18444 visningar
uppladdat: 2002-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
HISTORIA

AIDS kallades först för GRID(gay relaterad immunodeficiency). För att under dom första åren var den enda länken mellan patienterna deras sexualitet (dom flesta var antingen homo- eller bisexuella). Somliga kallade det för ”bögpest”. Men redan då 1981 fanns även dom som hade blivit smittade genom blodtransfusioner , drogsprutor samt män och kvinnor från Haiti. Så redan 1982 fick man komma på ett namn till sjukdomen som inte så felaktigt pekade på att den berodde på ens sexuella läggning. Det nya namnet blev AIDS (acquired immunodeficiency syndrome ).

HUR FÅR MAN SJUKDOMEN/HUR SMITTAR DEN?
HIV= humant immunbristvirus
? Vid oskyddade samlag
Vid anala och vaginala samlag är risken störst för att bli smittad men man kan också bli smittad genom orala samlag. Dom flesta som har blivit smittade av HIV/AIDS har fått det genom oskyddat samlag.
?Genom att dela orena sprutor , smittade sprutor
?Genom transfusioner av smittat blod och blodpreparat
I Sverige kontrolleras nu allt blod men i fattigare länder typ Afrika så är det här en av dom större smittospridarna.
?Från mor till barn i samband med graviditet, förlossning och amning

För att kunna bli smittad av HIV krävs att viruset ska kunna komma i kontakt med så kallade målceller. Målcellerna för HIV finns i våra slemhinnor.

HIV SMITTAR GENOM KROPPSVÄTSKOR

HIV återfinns i: sädesvätska (och försats), slidvätska, blod, bröstmjölk, tårar och ibland i saliv. Om HIV kan smitta genom kyssar har varit väldigt omdiskuterat men det har aldrig hänt ”vad man vet”. Men argumentet att det inte smittar för att det finns ett HIV hämmande ämne i det (vilket är alldeles riktigt) tycker inte jag håller för samma ämne finns i bröstmjölk och genom det smittar HIV.

FRÅN HIV TILL AIDS

HIV och AIDS är inte samma sak.
Någon eller några veckor efter det att man har fått HIV så får en del influensaliknande symptom dom får feber, halsont, huvudvärk och ibland svullna lymfkörtlar eller/och hudutslag. ”Influensan” brukar pågå i en eller ett par veckor. Efter det brukar den smittade känna sig helt frisk . Det brukar kallas primär HIV infektion och beror på immunförsvaret då inte kommit till stånd. Det tar ca 4-12 veckor för kroppen att börja producera antikroppar mot HIV. Dom finns sedan kvar resten av livet. Att den smittade inte känner något på åtskilliga år( upp till 10 år) beror på att immunförsvaret har ett stort försprång. Men immunförsvaret är dömt att förlora från början och när det har blivit tillräckligt skadat så kan den HIV smittade drabbas av en rad olika sjukdomar som för en frisk människa skulle vara en bagatell men för den HIV nu AIDS drabbade kan vara dödliga.
AIDS är när immunförsvaret har brutits ner av HIV.

ARC

Det finns ett mellanting mellan HIV och AIDS och det kallas ARC(AIDS Related complex). ARC har symptom som brukar klassas som tidiga stadier av AIDS(och det är vad det verkar vara också tycker jag). Man får nattliga svettningar, diarréer, feber , svår trötthet och kraftig avmagring.

AIDS

AIDS är som jag tidigare har sagt när en den HIV smittades immunförsvar har brutits ner. När det händer så klarar inte kroppen av att hantera om en infektion eller tumör kommer in i kroppen.
SYMTOM
@ hosta
@ epileptiska anfall
@ diarré (svår eller/och ihållande)
@ feber
@ vikt minskning
@ extrem trötthet
@ koma
@ kramper
@ svårt eller/smärtfullt att svälja

AIDS/HIV/ARC medför också skador i hjärnan som kan göra att den sjuka blir förvirrad och får svårt att komma ihåg saker.

LÄKEMEDEL
Än så länge finns det varken ett vaccin eller botemedel mot AIDS/HIV. Det som finns är mediciner som kan bromsa upp den.




VAD GÖR MAN OM MAN BLIR SMITTAD/HUR VET MAN ATT MAN ÄR SMITTAD?

Dom flesta som har HIV vet inte om det...

Om du vet säkert att du är smittad typ dagen efter eller så finns det ändå inget du kan göra förutom att börja ta medicin(du bör informera ev. partners) . Det finns inget dagen efter piller när det gäller HIV/AIDS . Men om man är osäker kan man ta ett blodprov .Provet visar om man har några antikroppar mot HIV(om man har det är man smittad). Men som jag har skrivit innan så tar det ca 4-12 veckor för kroppen att börja producera antikropparna så det är inte lönt att testa sig innan det(helst mellan 8-12 v).

HUR MÅNGA ÄR SMITTADE???

ß33 miljoner människor är idag HIV smittade
ß22 miljoner av dom bor i länderna runt Sahara
ßHittills har 16 miljoner människor dött i AIDS
ßI Sydafrika smittas 1600 människor om dagen
(ß)Om inget görs komm...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: AIDS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-28]   AIDS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1272 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×