Vendetta av Jan Guillou

8064 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst Vendetta av Jan Guillou. Det är den femte i serien om underrättelseofficeren Carl Hamilton. Den kom ut 1992. Jag vet inte så mycket om Jan Guillou, det stod inget om honom i boken som det brukar göra. Men jag vet att han har skrivit många böcker och insändare till olika tidningar, men på sistone har det varit tyst från honom. Mig veterligen så har han skrivit många fristående böcker, och bara två serier. Den ena är ju om Hamilton och den andra handlar om den svenske korsriddaren Arn Magnusson. Båda dessa serier är mycket populära och framgångsrika. Hamiltonseriens böcker har ganska långa och få kapitel, med tanke på att de ligger mellan fyra och femhundra sidor var. I snitt så har de ungefär femton kapitel.

Serien i allmänhet handlar om Hamiltons, (eller Carl som han benämns i böckerna) uppdrag i rikets tjänst, inom- och utomlands. Ibland handlar det om gisslansituationer som han får lösa, ofta med våld. Men det kan också vara hot mot rikets säkerhet, som tillexempel sovjetiska undervattensbaser under svenskt territorialvatten. I böckerna så är den svenska och amerikanska underrättelsetjänster i stort sett allierade, men det samarbetet är hemligt. Förhållandena mellan Must (Militära UnderrättelSeTjänsten) och CIA (Central Intelligence Agency), gör att Sverige får till gång till materiel och utbildning som inte ens Storbritannien hat tillgång till. En av utbildningarna är SEAL (Sea and Airborne Launched.). Det är USAs absoluta elitstyrka, troligen den bästa i världen. Utbildningen är på fem år, så samtidigt var han tvungen att läsa en civil universitetsutbildning som täckmantel.

I Vendetta så kidnappas två svenskar som arbetar på Bofors vapenföretag. Detta sker under en tjänsteresa i Italen som ska köpa svenska anti-hangarfartygsrobotar, kallade Robot 15. Carl och hans vän och kollega, Joar Lundwall skickas ner för att förhandla med den sicilianska maffian som har kidnappat svenskarna. De blir snart inbjudna av gudfadern för maffian, don Tommaso. Han visar stor siciliansk gästfrihet och Carl är nära på att bli vän med honom. Carl och Joar förstår snart att det är inte pengar maffian vill ha, utan de Robot 15 som ska säljas till Italien. Maffian planerar att sedan att sälja dem till Libyen som skulle kunna vara nästa mål för ett amerikanskt anfall efter Irak, några år tidigare. Men för att visa att de inte är att leka med så avväpnar Joar, på order av Carl två av vakterna. Carl hotar även don Tommaso och familj, speciellt hans barnbarn. Men hotet mot barnbarnet var tomt, Carl vet att han aldrig skulle kunna skada ett barn, trots alla personer han dödat. Men detta vet inte don Tommaso så nästa dag låter han mörda Joar vid frukosten på deras hotell, mitt framför Carls ögon. Carl får hem kroppen till Sverige efter en snabb obduktion som befälhavaren för karabinjärstyrkona (en militär poliskår) på Sicilien, som Carl hade blivit vän med, snabbat på.

Efter begravningen i Sverige några dagar senare, börjar han och Åke Stålhandske, en annan av kollegorna på Operationsavdelning 5, planera en våldsoperation för att skrämma don Tommaso att släppa svenskarna. Då nås de av nyheten att ytterligare en svensk har kidnappats. Carl är egentligen tvångstjänstledigt men det vet inte Stålhandske. Så egentligen är det både en aktion för att få loss svenskarna och en personlig hämnd för Carl. Operationen ska Carl och Åke genomföra med den nye officeren Luigi Bertoni- Svensson. Han har som Carl, Åke och Joar genomgått SEAL-träningen, men skillnaden är att han är armèofficer och fallskärmsjägare tillskillnad från de andra som är och var marinofficerare kustjägare och attackdykare. Han är den enda armèofficeren på OP 5. Som vanligt skaffar Carl sin utrustning från USA genom sin kontakt man, vän och lärare överste Skip Harrier. Nu ska jag inte avslöja för mycket för den som vill läsa sen här boken.

Jan Guillou är en mycket duktig författare som målande beskriver omgivningarna både i Sverige och på Sicilien. Men också händelser beskrivs bra. Det känns nästan som att man har fingret på avtryckaren ibland. Men Guillou beskriver Hamilton dåligt man får ingen bild av hur han ser ut. Men hans agerande beskrivs bra, hans känslor, hur han kan från iskall mördare förvandlas till en vanlig person som sitter och gråter över sina kärleksbesvär. Däremot är bipersonerna bra beskrivna. Åke Stålhandske till exempel. Han är en muskulös, blond finlandssvensk, som talar den vanliga dialekten. Andra bipersoner är Joar Lundwall, Carl närmaste chef DG, chefen för OP 5 Samuel Ulfsson, don Tommaso, chefen för marinen, ÖB, karabinjärsöversten, Skip Harrier, statsministern och ledarna för riksdagspartierna är med också.
Dom flesta händelserna utspelar sig på Sicilien. Både inne i Palermo och på landsbygden. I ett kapitel är Carl också i USA, det är han i de flesta böckerna.

Jag tyckte att boken var mitt emellan svår- och lättläst. Den innehåller många militära termer, så man borde nog vara lite insatt i sådana saker om man ska förstå småsaker, men det är inte nödvändigt för att förstå boken. Termer och namn på vapen eller vad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vendetta av Jan Guillou

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Vendetta av Jan Guillou
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1340 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×