Karl XII

3 röster
9955 visningar
uppladdat: 2003-03-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Karl XII

Karl XII föddes 17 juni 1682 som son till Karl XI och Ulrika Eleonora av Danmark. När Karl var 15 år avled hans pappa och han kröntes till kung över Sverige. Under sina första tre år som regent tog han det ganska lungt och tillbringade sin tid med jakt och ridning.

Början på kriget
1700 hände något som förändrade Karls liv drastiskt. Det stora nordiska kriget tog sin början. Danmark, Polen och Ryssland förklarade krig mot det svenska stormaktsväldet. De tänkte att det skulle vara lätt att slå en kille som bara var 18 år. Karl och hans gubbar bevisade dem fel. De slog genast till mot danskarnas Själland och lyckades tvinga fram fred. Danskarna tvingades därmed ge upp sina anspråk på svenskarnas område i Tyskland, Holstein-Gottorp. Samtidigt lyckades svenskarna vinna över de polska arméer som attackerat Riga. I september 1700 gick den ryske kejsaren Tsar Peter den store in i svenska Ingemansland och belägrade Narva.

Slaget vid Narva
Karl och hans armé skyndade mot Narva. Den 6 oktober landsteg de i Pernau. Därifrån marscherade de genom Reval och till Wesenberg där stöten mot Narva skulle förberedas. Den 13 november gav sig kungen och 11000 soldater av mot Narva. När de kom fram var svenskarna trötta, blöta och hungriga. Ryssarna däremot, var väl förberedda och hade gott om mat och ammunition. Karl bestämde sig ändå för att ge order om anfall. Vid två-tiden den 20 november 1700 slog svenskarna till. Hur skulle det gå? Svenskarnas lilla här kunde väl knappast mäta mig mot de 60000 ryssarna. Det var dömt att misslyckas. Karl XIIs valspråk var: ”Med Guds hjälp” och sannerligen fick han hjälp av gud vid Narva. En stor snöstorm bröt ut rakt i ansiktet på den ryska armén som inte kunde se det minsta av vad svenskarna höll på med. Svenskarna lyckades ta sig obemärkta nästan enda fram till de ryska linjerna. Sedan bröt striden ut. De ryssar som inte flydde blev massakerade och redan tre timmar efter stridens början kapitulerade ryssarna. De hade då förlorat nästan 10000 man mot svenskarnas 700 döda.
Karl fortsätter härja

I januari 1702 gick Karl in i Polen och målet var att avsätta den polske kungen August den starke. Den 9 juli drabbade den svenske och den polske kungens härer samman vid staden Kliszów. Karl hade bara 12 000 man att sätta emot August den starkes här på 28 000. Men bättre organisation hos svenskarna gjorde att de trots det stora undertalet lyckades driva tillbaka en stor del av fienden och vinna slaget. Fienden förlorade tvåtusen i stupade och mer än tvåtusen togs som krigsfångar. Därtill kunde den svenske kungen räkna in 46 kanoner, fiendens stora förråd och bagage. Sverige förlorade trehundra i döda, cirka sexhundra sårade och två fångar. August den starke var fortfarande kung, men hans ställning hade försvagats avsevärt. Karl XII tog tillfället i akt och lät tillsätta en ny kung, nämligen Stanislaw (Stanislaus...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Karl XII

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2014-05-16

    Synd att du inte hade med slutet

Källhänvisning

Inactive member [2003-03-19]   Karl XII
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1843 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×