Tornados, Tromber

13 röster
23370 visningar
uppladdat: 2003-08-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En tornado uppstår från energin som släpps lös i ett stort åskväder. Det som gör dem farliga är att energin är koncentrerad på ett väldigt litet område. Ibland är ytan inte större än 900 m i diameter. Forskare kan fortfarande inte riktigt förstå hur delar av ett åskväder kan fokuseras på ett så litet område som i en tornado.

En typisk tornado sänker sig ned från ett intensivt åskmoln i form av ett vit trattliknande rör. Till slut blir tornadon full av luft och avtar i styrka. Den börjar också släpa efter åskmolnet. Tornados kan skapas på alla platser där förhållandena är de rätta, men de vanligaste platserna är på Nord Amerikas centrala slätter, de östra delarna av Klippiga bergen och i västra Appalacherna. När de bildas måste havet vara över +28ºC varmt.

De bildas oftast under våren och sommaren, och mest under sen eftermiddag och tidig kväll. Forskare har kommit fram till att tornados bildas under vissa förhållanden i atmosfären. Dessa kan förutspås men inte helt korrekt. När forskarna "ser" dessa förhållanden så vet de att det är möjligt för en tornado att bildas.

Skadorna som en tornado orsakar beror på de starka vindarna som kan mätas upp till 300 km/h i de allra mest våldsamma tornados. Sådana vindar kan få bilar att flyga i luften, krossa bostäder och få trasigt glas att bli till missiler som viner runt i luften. Förr trodde man att det låga trycket i tornadons centrum gjorde så att hus "exploderade", men det är omöjligt.

Tornados kan röra vid marken ifrån bara några sekunder upp till flera timmar. Det kan variera väldigt stort, men vanligast är ca 5 min. De rör sig oftast i en hastighet utav 15-30 km/h. Det finns även "trattmoln" som ser ut som tornados. Skillnaden är att "trattmolnen" inte rör vid marken och därför inte kan göra någon skada.

Nuförtiden kan man med hjälp utav Doppler radarn finna tornado vindar,
under vissa förhållanden. Men man kan ändå inte alltid "se" dem på radarn, så vanliga stadsbor har bildat en grupp som kallas SKYWARN. Det är ett nätverk utav personer som håller utkik efter tornados. Det finns inget annat sätt att skydda sig från tornados än att springa ifrån dom.
Man mäter hur stor styrka det är i tromber med en s k. F-skala. De minst kraftiga är F0 tromber medan de starkaste är F6 tromber och då förstörs allt i dess väg.

Det land som drabbas mest av tromber är USA och de har mellan 600 och 1000 tromber per år. En av de kraftigaste tromberna som har varit i USA var för några år sedan. Denna tromb hade en hastighet på 480 km/h, vilket är den kraftigaste vind som någonsin uppmätts. Tornadon räknades som en F5 när den var om störst. Det dog 44 stycken människor och förstörde egendom för ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tornados, Tromber

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-07]   Tornados, Tromber
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2175 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×