Tromber och tornados

12 röster
13670 visningar
uppladdat: 2007-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Man kan säga mycket om dem fem olika väderfenomenen/naturfenomenen som jag har valt att skriva om. Eftersom forskningen pågår hela tiden om världens väderfenomen så finns det mycket fakta och många olika slutsatser om samma sak. Jag hade tänkt berätta om en sak i taget och sedan göra en jämförelse om dem olika områdena t.ex. tornados emot tromber som i sin tur går emot orkaner och så vidare.


Jag kan börja med historia i allmänheten innan jag går in lite djupare i ämnet tornados och tromber.

Jag börjar med Fujita – skalan
Sedan övergår jag till deras uppbyggnad vilket betraktas som djupare fakta.

Historia
Genom tiderna så har det förekommigt historiska tromber framförallt i USA men det finns på andra ställen också som i Sverige men dem är betydligt svagare än dem i USA. Några tromber som har upptäckts i Sverige är en tromb som sågs över vattnet av en seglare den 31 juli 2003 en annan är en som sågs den 19 augusti 2003 och just den var ovanligt stark för att vara en svensk tromb. Den 3 juli sågs en tromb i Ljungby och ungefär ett år senare så sågs två tromber när de passerade Örebro. Den tromb som senast har upptäckts i Sverige är den som framträdde i Östanmor den 12 februari i år. I USA så blir tromberna större och starkare vilket leder till att dom uppmärksammas på ett annat sätt där händer det även att det kommer flera tromber samtidigt i stället för en, som mest så har det uppgått till 47 styckena i samma område. Man kan tro att tromber/tornados är det väderfenomen som dödar flest människor (av dem som förekommer ofta) men så är det inte, det är fler som dör av blixten varje år en dom som dör av tromber. Blixten dödar ungefär tre gånger så många människor som tromben gör.



Tromber och Tornados styrka/hastighet.

Tromber och tornados mäts i skalan som heter fujita skalan som skrivs i betäckningarna F0, F1, F2, F3, F4, F5 och F6, dom står för olika vindhastigheter
F0 står för vindhastigheten17,9 – 32,5 m/s = 115 km/h och dom ”virvelvindarna” lämnar bara efter sig små skador.
F1 står för vindhastigheten 32,6 -50,4 m/s = 116 – 180 km/h och dem skapar medelmåttliga skador.
F2 står för 50,5 – 70,5 m/s = 181 – 250 km/h och deras skador är ansenliga.
F3 står för kraften 70,6 -92,4 m/s = 251 – 330 km/h och skadorna efter dom är svåra.
F4 betyder att vindhastigheten ligger på 92,5 – 116,6 m/s = 331 – 415 km/h och den hastigheten ger förödande skador.
F5 har betydelsen 116,7 – 142,5 m/s = 416 – 510 km/h och dem ofattbara skador som dessa tromber/tornados lämnar efter sig kan knappt beskrivas.
Sist men absolut inte minst är det vindhastigheten F6 och dens vindstyrka är 142,6 – 169,4 m/s = 511 – 609 km/h och det man kan säga är att inget finns kvar där denna ”lilla” tromb eller tornado har varit framme eftersom dessa ger Oföreställbara skador. Skalan F6 nämns inte så ofta eftersom den graden inte används av National Weather Servise p.g.a. att sådana kraftiga tornados knappt förekommer eller framförallt så dokumenteras dem inte om dem nu skulle förekomma.
(vindhastigheterna är hur fort det rör sig inuti tornadon inte hur fort den rör sig framåt)

Tromber och tornados är på ett ungefär likadana men det är några saker som skiljer dem åt i USA så har dem däremot ytligare ett namn för tromber som då är twister men det är exakt samma sorts virvelvind…

Trombens uppbyggnad
En nästintill lodrät virvelvind som stiger upp i luften med en diameter som är upp till 100 m bred är inget mindre än en tromb, tromben (tornadon) kan i vissa fall bli upp till 1 km bred om den är tillräckligt kraftig men det är ovanligt att virvelvinden blir så kraftig.
Tromben skapas vid åskvädrets by linje genom att en horisontell ”molnrulle” som kan vrida sig lodrät och sedan nå marken som en tornado. Mitt i tromben skapas ett tomrum som vinden virvlar runt (man kan säga att det är en pelare som sedan vinden ”går” på) ”pelarens” diameter blir större ju kraftigare vinden blir eftersom vinden behöver större svängrum. Vindmotståndet ökar ju större kubiken på vindhastigheten är. Vid trombvirvelens rörelseriktning mot marken är den som kraftigast och ger därför en större skada.
Tromber och tornados förekommer framför allt på ställen där varma och fuktiga vindar kolliderar med kalla och torra luftvindar.

Tornados går cirka 300 m utanför supercellens regnkrok. Vissa tornadors kan även vid sällsynta tillfällen bildas flera ”molnslangar” från samma moln när luften når daggpunkten på grund av tryckfall. Lufttryck i tornadons mitt samt i molnets bas är då den samma. Daggpunkten innebär en separation av kyla och värme där luften blir cirka 10 grader lättare och varmare. Vattendropparna tar med sig kylan. Detta intensifierar uppvindarna och är åskmolnets drivkraft.

Lite om havs tromber
Några tromber som inte är så kraftfulla är dem som bildas över hav och deras namn är havstromber. Havstromberna är väldigt vanliga men enligt forskarna så blir dem inte så starka att dem kan skada den tyngre sjöfarten. Men det är klart att det kan förekomma undantag som i allt annat fats en så länge har det inte gjort det.

Forskningen
Ja vad handlar nu forskningen om!?! Jo, det man kan säga att forskningen handlar om är när och var en tornado framträder redan innan den gör det. Det har man nu försökt att forska fram ett sätt att få reda på det i minst 10 år nu men d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tromber och tornados

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-30]   Tromber och tornados
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7865 [2024-05-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×