Recension av filmen

1 röster
5175 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har sett filmen ”Bennys video” och här kommer min skildring av den.

Bilderna från grisslakten är en väldigt viktig del av filmen, eftersom det är orsaken till allt som händer i filmen. I anslaget brukar man se huvudkonflikten, och det är just det man gör i detta anslag. De viktigaste delarna i filmen upprepas en eller flera gånger. Båda gångerna grisslakten visas, får man se den tre gånger; framlänges, baklänges och i slowmotion. När han ”slaktar” tjejen, skjuter han tre skott innan hon dör. Även det här får man se en andra gång. Mjölken han torkar upp symboliserar blodet han torkade upp strax innan. Regissören verkar vilja upprepa de hemska delarna för att få en starkare känsla hos tittaren. Hade tjejen dött vid första skottet, hade tittaren inte fått lika starka känslor som man nu fick, likaså om han inte visat filmen en gång till senare i filmen. Då blev man påmind om hur hemskt det var, första gången kanske man fick en chock och såg inte vad som egentligen hände. Andra gången var allt klarare.

Så att ha bilderna från slakten i början, och att visa dem tre gånger, väckte för det första starka känslor hos tittaren och för det andra såg man att filmen skulle handla om något lika brutalt.
Filmen visar många paralleller och symboler för andra saker. Grisslakten symboliserar mordet på tjejen, mjölken symboliserar blodet han torkade upp, den klotrunda asken, med mindre askar i och ett hålrum i mitten, symboliserar flickan: det var tre askar, för varje ask han öppnade, fanns det en mindre inuti och i den tredje var det luft. Tjejen sköt han tre gånger, varje gång blev hon svagare och efter tredje skottet dog hon. Jag tror även att de lät honom hitta denna strax efter mordet just för att han skulle förstå vad han hade gjort.

Mordet på tjejen skulle i en ”vanlig” film visas på ett helt annat sätt. Då skulle kameran följa händelserna och man skulle se när hon dog. Regissören valde att göra på det här sättet för att väcka mer tankar och känslor. Det är inte bra att alltid visa allt, utan man måste låta tittarna få tänka lite själva. Genom att väcka tankar, väcker man fantasier och känslor. Genom att se allt genom hans videokamera, är det mer som att man tjuvkikar än om det skulle vara den ”vanliga” kameran som följde allt. Varje gång de visar saker genom hans egen kamera, känner man sig mer närvarande. Det var säkerligen det regissören ville få fram.

Jag tror Benny ville visa filmen för föräldrarna med avsikt. På något sätt ville han inte hålla det här för sig själv och han ville visa upp sin skapelse, filmen. Han tyckte nog inte att det riktigt var fel det han gjort, utan såg mer tjejen som ett material till sitt konstverk. Föräldrarna reagerade olika när de såg filmen. Mamman visste inte riktigt vad hon skulle ta till sig och det kom som en riktig chock för henne. Hon tog det verkligen hårt och personligt. Pappan tog det lugnare, men blev arg och tyckte det var onödigt. Men ingen av dem blev så himla arga. De ville istället hjälpa Benny med att få bort det här ur sitt liv. De trodde att han tagit lika hårt och allvarligt på detta som de själva eller även hårdare, och att han mådde dåligt över vad han gjort, fastän han inte alls tagit åt sig.
De beter sig väldigt behärskat, jag tror det är för att han ska ty sig till dem istället för att, om de skrikit och gapat på honom, dra sig undan ännu mer och kanske till och med rymma. Jag tror inte han skulle döda sina föräldrar, men eftersom han verkar leva som om han tror att han är en person i en brutal film, kan vad som helst hända. Så de vill inte ta några risker och pratar väldigt sansat med honom. Mamman åker iväg en vecka på semester med honom så han ska slippa se vad som händer med kroppen från tjejen, och så han kan förtränga händelsen likadant som föräldrarna förträngt jobbiga saker i livet.

Rummen i lägenheten symboliserar personerna som lever där. Föräldrarna vill ha det stelt och stilrent. De är pedantiska och vill ha ordning och reda omkring sig. De bryr sig om vad folk runt omkring tycker om dem. Personer som är på detta sätt är det just för att de egentligen har större problem inom sig. De kanske inte har så bra relation med familjemedlemmar, döljer något, de städar och är pedantiska för att de egentligen behöver städa inom sig och inte kan det. Benny har ett väldigt mörkt, instängt och dystert rum. Han har antagligen ett mörker inom sig och lever i en stor depression. Men till skillnad från föräldrarna, får han utlopp för sina aggressioner genom att utveckla en besatthet inför filmer med autentiska mord och får in det i sin vardag. Till slut ser han det som normalt och blir inte berörd när han själv mördar någon på samma sätt som i sina filmer. Han ser sitt liv som en av sina filmer. Hans pappa gillar inte alls dysterheten sonen lever i. Han vill få honom till en av dem, ett ordningsamt liv. Han vill styra över sin son och visar det bland annat genom att han inte gillar hans nya frisyr.
När pappan står och skriker åt sin son, tar han inte åt sig alls. Benny är lugn och låter pappan skrika tills han är klar. Han vet något som inte fadern vet och det är mycket större än en ynka frisyr, dessutom rakade han av håret för att städa undan. Han kände sig antagligen äcklad av sig själv och genom att raka bort håret, tog han bort mycket av det äckliga. Han ville vara städad. Det visar dem även med när han tar av sig helt näck innan han städar upp resten av liket. Blodet han smetar ut över sig själv är rent. Kläderna och frisyren hans föräldrar vill att han ska ha är oren...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Recension av filmen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   Recension av filmen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2193 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×