MIDI

10065 visningar
uppladdat: 2003-08-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte:
Syftet med denna rapport är att förklara vad Midi tekniken egentligen är.
Midi står för Musical Instrument Digital Interface, och den institution som har utvecklat Midistandarden är IMA (International MIDI Association).
MIDI är väldigt användbart för amatörer (och proffs) för att göra egen musik i hemmet. Man har användning för midi både på dator och på synt. Man kan bland annat göra t ex trumkomp, pianoslingor, stråkbakgrund eller andra sorters samplingar.
De frågor som jag tyckte var aktuella och som jag ställde var:
Vad som fanns innan Midi?
Vad var de olika brister med dom förra äldre programmen och den första versionen av midi?
Vad är General Midi?
Vad används midi till egentligen?
Metod:
Det material som finns om MIDI är inte så stort, men en hel del har jag fått från olika tidskrifter, samt lite svenska dator tidningar t ex PC för Alla. Men mycket av fakta om midi är på engelska.

Historia:
Vad var det som fanns före MIDI? Varför hittade man på någonting som MIDI?
Innan MIDI kom så var det enda "protokollet" som fanns Control Voltage (CV).
Detta var oerhört simpelt uppbyggt och väldigt opålitligt.
Det var helt enkelt det sätt på vilket man spelade toner på i de gamla analoga syntarna som man kopplade till en utgång och en ingång. Sättet man spelade tonerna på var helt enkelt att skicka olika spänningar till oscillatorerna, och därigenom få olika frekvenser.
Spänningen till dessa tog man direkt från transformatorn, och detta fungerade väldigt dåligt om man tog en synt från USA och kopplade in i Europa.
Genom att skicka in olika spänningar på ingången så kunde man få den att spela olika toner.
Det fanns flera nackdelar. Man kunde inte skicka in flera toner samtidigt på samma ingång, och det var väldigt okompatibelt.
Det vore väl trevligt om man kunde spela på en klaviatur och få ut ljuden på en helt annan synt av ett helt annat märke (utan problem).
Några tillverkare beslöt sig för att försöka standardisera kommunikationen mellan olika syntar och hårdvaru- sequencers. Utvecklingen gick snabbt och 1985 så släppte man specifikationerna för MIDI 1. Efter det kom flera tillverkare med egna tillägg till MIDI 1.0.
Ett par saker som tillkommit är MIDI Time Code. Med tiden började man klaga lite smått på Midi. Med stora ackord eller många kanaler med kontroll -meddelanden så kan meddelanden bli fördröjda flera millisekunder, vilket ofta kan höras.
En annan begränsning är att MIDI enbart erbjuder 16 kanaler. Eftersom instrumenten kan
klara av allt mer sa blir behovet av allt fler än 16 kanaler ganska stort.
Att syntarna ibland inte heller är tillräckligt snabba att svara på alla inkommande MIDI- kommandon är inte MIDIs fel.
Midiljud är freeware och det finns låtar i det formatet att ladda ned på väldigt många olika
platser ute på internet. Du behöver inte heller ha något speciellt bra ljudkort för att kunna lyssna på midi-musik.

General MIDI (GM)
Nyligen kom det något som man har valt att kalla "General MIDI nivå 1".
General MIDI är ett relativt komplett protokoll med definitioner kring hur olika delar i en GM - produkt vara upplagda, men det är också en relativt fri standard, där användare som har alldeles egna sätt att handskas med olika syntesformer, MIDI och ljud i fortsättningen kan göra detta.
Vad är det då som definierar GM? För att få kalla ett MIDI- instrument så skall denna ha minst 24 dynamiskt allokerbara röster, fördelade över både instrument- och percussion klanger, eller 16 dynamiskt allokerade röster för melodi, plus 8 röster för percussion. Instrumentet måste kunna ta emot och spela upp minst 16 Midikanaler samtidigt.
Vad som är vitsen med General MIDI, antagligen, är att man skall veta vad man får när man köper ett GM - instrument. Det skall underlätta för musikern att hitta rätt instrument, och det blir lättare att köra sina egna låtar på andras instrument. Det är Roland till väldigt stor del designat General MIDI.
Det finns en indelning av vart vilken typ av instrument skall ligga. Det finns också ett stort antal väldigt fina (och roliga) ljud, t ex 10 olika piano ljud (b la vanligt electric piano, vanliga akustiska pianon samt olika orgelljud). 8 olika gitarr ljud (både akustiska och el-gitarr ljud) samt violiner, bas ljud och lite udda ljud som ”Gunshot", "Blown Bottle" och "Whistle".
Detta var lite grann om General MIDI. Nämnvärt kanske också är att Roland vill gärna att det skall kallas för General Standard.

Uppbyggnad
MIDI består i hårdvara av en MIDI-interface med IN, THRU och OUT-portar, samt lite sladdar som man kopplar ihop dessa portar med.
Portarna skall vara fempinnars DM. IN-porten är till för ingående MIDI- data och OUT- porten för utgående.
THRU används till att skyffla vidare M1DI-data från IN- porten och är således
en variant av OUT- porten.
En nackdel med MIDI är att man bara använder envägskommunikation, och det går för därför åt dubbelt så mycket kabel som det hade gjort med tvåvägskommunikation.
Längden på kablarna får heller inte vara längre an 15 meter.
Hastigheten är 31250 baud (dvs 31250 bitar per sekund).
När man skall sända något med MIDI så går det man sänder ut på OUT- porten. Mottagaren skall då givetvis ta emot meddelandet på IN- porten. Förstår inte motagaren vad sändaren sänder, så kan konstiga saker hända. För att båda parter skall förstå vad det handlar om finns det tydliga instruktioner om hur kommunikationen skall gå till.

Applikationer
MIDI används idag till en hel del saker rörande syntar. sequencers, trummaskiner och liknande utrustning. Man kan till och med koppla sin ljusshow till MIDI och ha med den i sin sequencer tillsammans med låten, och på så vis få en helt syntad ljusshow.
MIDI används i väldigt stor utsträckning till att göra låtar med hjälp av datorer.
Det som kan göra så att det blir lite klurigt är att om man inte har t ex en mini-synt som man kan ha inkopplad till sin dator, utan får mata in noter för hand i något "notgörar" program (sequencer). Har man en synt så kan man spela på denna och få det man spelat att synas på datorskärmen.
Du kan t ex spela en melodi, sedan piffa upp den på datorn. Du k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: MIDI

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-08-31]   MIDI
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2232 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×