Ja eller Nej till EMU

8669 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad kommer hända om vi väljer bort vår valuta? Är de rätt att säga att ja till samarbete men nej till gemensam valuta? Fanns de något sådant alternativ?
EU är ett samarbete mellan, än så länge, 15 länder och arbetar för att varor och människor kunna passera lättare mellan gränserna. Länderna blir ekonomiskt knutna till varandra och starka ihop, de ska därför motverka krig både mellan sig och runt om i världen.
Pengarna ska fördelas mellan länderna och jämna ut ekonomiska skillnader mellan dem. Priserna ska också hållas på en jämn och likvärdig värde över hela EU, detta ska uppnås genom en gemensam valutapolitik EMU (European Monetary Union).

EMUs högsta mål är att ha låg inflation och stabila priser. Nej sägarna hävdar att centralbanken kommer att göra allt för att hålla priserna stabila och strunta i om det bli hög arbetslöshet. Ja sidan hävdar att om priserna hålls stabila, så kommer företagen att våga satsa mer och när företagen expandera kommer de behöver de mer arbetskraft.

Nej sida hävdar att om de kommer gå dåligt med systemet (att de missgynnar Sverige) så kan vi heller inte påverka det, eftersom att de sitter åtta centralbankschefer som inte är folkvalda med order att inte lyssna på någon utan bara följa EMU: s mål. Men under dem sitter en hel regering där Sverige har sina folkvalda med. De är sant att vi kan bestämma mer om vi har hela makten här hemma men på samma gång är vi beroende av alla grannländer som vi handlar med. Händer de något där så påverkar de oss här.

EMU är inget korttids projekt. För att jämna ut priserna på så olika länder kommer de att ta sin tid. Men med tiden om de fungerar, kommer alla EU-länderna kunna handla med varandra som vi gör nu inrikes. Om det är bra eller dåligt med ett nytt förenta staterna kan vi inte säga, men om vi står utan för då så kan de komma att bli jobbigt. Eftersom att vi inte har samma möjligheter till handel med dem. En underlättad handel med andra länder skulle öka tillväxten i Sverige.
Vi har sett höjningar på priserna i andra länder som gått med i unionen men som alla negativa trender så får de väldigt mycket uppmärksamhet i media. Höjningarna har inte varit så jättehöga i alla länder och på alla områden. Systemet på att pressa priserna till en nivå och hålla dem där går ut på att länderna får anpassa priserna och ha de som mål att nå den utsatta nivån. Vi i Sverige har redan ganska höga priser i jämförelse med andra så vi skulle inte behöva pressa upp dem så mycket, men de kommer trots allt vara en hel del och de kommer att kosta oss konsumenter 40 miljarder kronor.

Nej sidan argumenterar om att vi redan har det bra här i Sverige. Att vi har en arbetslöshet som är lägre än utlandet och en stabil ekonomi. De har vi men de kommer att bli svårare att hålla kvar den om vi är utanför EU.

Sverige har gått med i EU, vi har tagit två av de tre steg för att stiga in helt i EU och EMU. Vi vill vara med men ändå vänta och se vad för konsekvenser som kommer att bli (Vi vill ha kakan och samtidigt äta av den). Egentligen har vi inget val. Om de hade varit ett val om att EU skulle finnas eller inte så skulle vi kunnat valt att inte införa de, m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ja eller Nej till EMU

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Ja eller Nej till EMU
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2307 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×