Telegrafen

11 röster
24979 visningar
uppladdat: 2003-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia!

Den elektriska telegrafen var i många år det snabbaste sättet att skicka meddelande till folk som befann sig långt bort. De första telegraferna var inte elektriska utan dom bestod av olika mastar eller luckor som man ställde in i olika positioner, och man använde kikare för att läsa av meddelandet, detta fick namnet telegrafi från de grekiska orden tele =fjärran och ordet grafein = skriva och nu mer kallas denna form av telegrafi optisk telegrafi. Men när Hans Cristian Örsted år 1820 upptäckte elektromagnetismen så kom idéerna om en elektrisk telegraf växa fram. Dom första som fick fram en funkande elektrisk telegraf var engelsmännen William Cooke och Charles Wheatstone men det var Samuel Morses telegraf som gjorde så att telegrafen fick sitt genombrott.

Morses telegraf
Alla elektriska telegrafer fungerar ungefär efter samma princip, man kopplar ledningar till en strömkälla och sen kopplar man ihop ledningarna till något som kan läsa av strömbrytningarna, det kan bl.a. vara en skrivare som skriver ner det, eller en lampa som blinkar och en högtalare. Morse själv använde en skrivare. Vad är det nu som man läser av, jo det är strömvågor som är antigen längre eller kortare. Dessa längre eller kortare vågor skapar man med hjälp av en så kallad telegrafnyckel, denna kopplade man mellan strömkällan och avläsningsapparaten och med den går man in och begränsar strömmen så att man på avläsaren kan se om det är långa eller korta vågor som kommer in.

Telegrafsnyckel!!

Avläsningen!

Man använder ett speciellt alfabet när man läser av en telegraf, detta alfabetet kallas Morsealfabetet och går helt enkelt ut på att alla bokstäver och siffror består av ett antal korta eller långa punkter. Detta tar tid att läsa av så folk använder olika förkortningar oftast på engelska ord, kanske har du använt några då du chattat på nätet eller något liknande.

Telegrafens utveckling!
Den första elektriska telegraf linje som byggdes gick mellan Baltimore och Washington vilket är en sträcka på 60km, den invigdes den 24 maj 1844 och man använde då Morses metod. Vid den här tidpunkten så byggdes det även mycket järnväg och många färdades med tåg så man byggde upp många ledningar mellan de olika stationerna och det ansåg som ett perfekt meddelandes sätt.
År 1851 lades den första telegrafkablen ut, den gick under den engelska kanalen mellan de två städerna Dover och Calais. Det var en tysk ingenjör vid namn Werner von Siemens som arbetat fram en belägring som tålde vatten och deta var en viktig upptäckt för telegrafens utveckling.
Den första telegraflinje som gick mellan två kontinenter, Amerika och Europa, var klar år 27 juli år 1867. Man hade redan tio år tidigare lyckats lägga en kabel mellan New Foundland och Irland men man hade av misstag utsätta den för för hög spänning så den blev oanvändbar. År 1879 sa man att man kunde nå hela världen med hjälp av telegrafen. När telegrafen blev större och större bestämde man sig för att ha gemensamma taxor mm i hela världen, och detta bestämdes på en stor konferens i Paris år 1865.
Ett stort framsteg var det även när man upptäckte elektromagnetiska vågor och man kunde därför utveckla en trådlös telegraf, den första sändningen skedde 28 mars, 1899.

Telegrafens utveckling i Sverige!

År 1853 var den första elektriska telegraf linjen klar i Sverige. Den gick emellan Stockholm och Uppsala och år 1855 så fick Sverige den första kontakten med kontinenten med en ledning mellan Skåne och Danmark.



Telegrafens användning under krig!

Under de två världs krigen kom telegrafen att betyda mycket. Det var det snabbaste sättet att skicka medelanden en längre sträcka och det var väldigt viktigt i dessa stora krig och därför saboterade man så mycket för varandra som möjligt genom att skära av linjer och förstöra sändare. Sverige kom att bli ” Europas telegrafcentral” under första världs kriget och ”Världens telegrafcentral” under det andra därför att vi höll oss neutrala och därför sändes många meddelande till Sverige och vidare, ett av dessa meddelande var när USA förklarade krig till Japan, då skickades det från London till Stockholm och sen vidare till Tokyo.


Framtiden!

Framtiden för telegrafen ser inte ljus ut. Med dagens alla kommunikations sätt som dom flesta är både lättare och snabbare än telegrafen så är nog telegrafens tid ute. Men vi får ju inte glömma att den är internetets föregångare så nästa gång du sitter och chattar med någon så kan du ju sända en tanke till Morse och alla dom andra som utvecklade telegrafen.

Sammanfattning!

Innan telegrafen så tog det mycket lång tid att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telegrafen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-11-21

    mkt bra...bra text och den e l

  • Inactive member 2005-12-01

    Bra arbete!

  • Inactive member 2005-12-05

    mkt bra arbete, man förstår al

  • Inactive member 2006-05-16

    Bra ;)

  • Inactive member 2007-05-28

    du har skrivit fel vid telegra

  • Inactive member 2013-09-30

    Tack så hemskt mycket!!!

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-07]   Telegrafen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2536 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×