Döds hjälp - ingen god död

1 röster
7384 visningar
uppladdat: 2004-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Aktiv dödshjälp eller eutanasi som på grekiska betyder ”god död”, innebär att man, genom t ex en injektion förkortar en sjuk persons liv. Detta är olagligt i Sverige.
I Holland däremot praktiseras dödshjälp sedan 70-talet. Där finns det riktlinjer som säger hur det ska gå till. Patienten måste bl a uppleva outhärdlig fysisk smärta och själv ha godkänt dödshjälpen. Dessa riktlinjer följs tyvärr inte i många fall. I en undersökning om sjukvården bland Hollands äldre säger 10 procent att de är rädda för att deras liv ska avslutas utan deras vilja. Många Svenska dödshjälps motståndare har det faktum att tilliten till vården skulle minska som det största argumentet. Passiv dödshjälp innebär att man inte sätter in livsuppehållande åtgärder utan låter patienten dö en smärtfri död. Detta är tillåtet i Sverige.

I många fall tror jag inte att det är huvudsakligen den fysiska smärtan hos patienterna som gör att man inte känner att man vill leva längre utan att det snarare ligger i psyket. Man vill inte vara till besvär. Kanske är man deprimerad eller känner sig ensam. Detta är problem som skulle kunna lösas genom bättre psykiatrisk vård för dödssjuka och anhöriga.
Jag tycker att ska man få bestämma över sitt eget liv ska man också få bestämma över sin egen död. Samtidigt kan jag tycka att när man ligger med allvarliga fysiska och kanske psykiska skador hur kan man då ta ett sånt viktigt beslut? Har man en sjukdom kanske man är deprimerad en dag och bara vill dö medan man nästa är pigg och full av livslust igen.

Finns möjligheten till dödshjälp kan det göra att människor känner press att utnyttja den då de känner att de bara är till besvär. Så tycker inte jag att det ska behöva bli.

Många dödshjälps anhängares största argument brukar vara att ingen ska behöva ligga och lida. Att det då är bättre att avsluta patientens liv innan den går så långt. Faktum är att vi i Sverige har ett väldigt bra system som går ut på att man de sista dagarna ligger inlagd
på ett hospice. Det är ett sjukhem där man får avsluta sitt liv i lugn och ro, man har fri tillgång till morfin så att man slipper lida.

Jag skulle vilja hävda att vi redan har aktiv dödshjälp här i Sverige. För våra husdjur. Så fort en katt eller hund får någon svårbotad sjukdom som kommer att orsaka mycket fysisk smärta avlivar man den. Samma sak om djuret måste genom gå en operation som ägarna inte kan bekosta. Jag tycker att djur ska ha samma möjlighet att överleva sjukdom som människor. Vem är vi att bestämma att deras liv är mindre värda?
Detta och det faktum att vi varje år dödar flera miljoner friska djur för att vi ska kunna äta korv och fläskkotletter tycker jag är en viktig parantes i denna diskussion.
Den passar inte riktigt in om...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Döds hjälp - ingen god död

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-21]   Döds hjälp - ingen god död
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2930 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×