Gavrilo Princip

5 röster
15963 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Gavrilo Princip föddes år 1894 i Bosnien, i byn Oblej. Han gick i en skola i Sarajevo, men år 1912 åkte han till Belgrad för att gå en mer serbnationalistisk utbildning. Under utbildningen kom han i kontakt med en organisation som kallade sig svarta handen. Deras mål var att befria serberna från Österrike-Ungern och skapa ett enda stort serbiskt rike. Han gick även senare med i deras militära utbildning.

Det var en hemlig organisation som leddes av höga officerare inom militären och medlemmarna bestod mestadels av unga idealister och fattiga bönder. De ansågs att Österrikes tronföljare, Franz Ferdinand hade moderna idéer, speciellt eftersom han ville ge Serbien ett visst självstyre. Många inom Svarta Handen såg det som ett hot, för om folket fick mer frihet så behövde de ju inte längre någon frihetskamp. De hade fått reda på att han skulle komma till Sarajevo, för att hålla ett tal och besöka vissa sevärdheter. Detta såg de som ett perfekt tillfälle att försäkra sig om att han aldrig skulle få överta Österrikes tron.

Så när Franz Ferdinand anlände till Sarajevo den 28 juni 1914, väntade sju män, varav en var Gavrilo Princip, utspridda på olika platser längs gatan. Det var alla beväpnade och väntade på att han och hans fru skulle passera.

När bilen sedan passerade Nedjelko Gabrinoviv kastade han en bomb som han hade redo. Men det lyckades inte eftersom ärkehertigen redan hade sett bomben komma farande och lyckades få den att studsa därifrån genom att hålla upp sin arm som skydd. Nedjelko svalde då snabbt en cyanid kapsel och hoppade i en närliggande flod. Men han blev snabbt uppdragen och eftersom cyaniden han hade svalt var gammal så dog ha inte utan arresterades istället.

Ärkehertigen ville sedan ställa in det tänkta besöket på ett museum, men chauffören hade inte blivit informerad om det och körde mot museet i alla fall. När han sedan upptäckte att han körde fel bromsade han och började sakta backa tillbaka. Olyckligtvis så stod Gavrilo Princip placerad just där och när han såg sitt tillfälle så sprang han snabbt fram och sköt två skott mot Franz Ferdinand och hans fru. Han försökte sedan skjuta sig själv, men stoppades av några åskådare.

Han arresterades, men när han ett tag senare skulle dömas så blev det svårt. Man visste nämligen inte om han hade fyllt 20 år innan eller efter mordet, vilket var minimum åldern för dödsstraff. Han dömdes då till 20 års fängelse istället.
De andra gärningsmännen greps även dem och dömdes till döden. Gavrilo Princip dog den 28 april år 1918 av tuberkulos, i ett fängelsesjukhus i Theresienstadt.

När ärkehertigens bil kom fram till en guvernörs residens upptäckte man att hans fru var död och ungefär en kvart senare dog även ärkehertigen. Några veckor efter mordet ställde Wien ett ultimatum till Serbien: Att Österrike skulle få vara med i utredningen av mordet, en garanti på att inget liknande skulle få hända igen, att regeringen skulle få bort de grupper som hade starka anti-österrikiska åsikter samt att de skulle få svar inom 48 timmar.
När svaret sedan kom var Serberna positiva till allting, förutom att Österrike skulle vara inblandade i utredningen. Det svaret gjorde omvärlden nöjd, men i Wien var de inte nöjda och började rusta för krig och det var så Första Världskriget började.


Kriget varade i fyra år och man kan nog ganska lätt säga att Gavrilo var delaktig i att det blev som det blev. Han var ju trotsallt den som sköt ihjäl ärkehertigen, vilket skakade Österrike-Ungern. Det var han som sköt det som vi idag, och kanske även då, kallar för ”Skottet i Sarajevo”, som tillika brukar sägas vara Första Världskrigets början. Jag skulle nog säga att det var det som gjorde att Österrike förklarade krig mot Serbien.
Så att Österrike förklarade krig mot Serbien var nog till stor del Gavrilo Princips fel. Och det var ju det som satte igång hela kriget, men eftersom det var så spänt i världen redan tidigare med alla stormaktspakter och krigsplaner och arméer så hade det nog kommit ett krig förr eller senare i alla fall. Jag tror att alla egentligen bara väntade på en anledning att starta krig eftersom alla vara övertygade att det skulle gå bra för just dem själva och att ingen egentligen hade något emot det.
Man kan alltså inte säga att hela Första Världskriget bara berodde på Gavrilo Princips handlingar. Han kanske var den som satte igång det som alla ändå visste skulle hända så småningom, men det som gjorde att kriget blev så stort och långt var till stor del stormaktspakterna.
Det var stormaktspakterna som gjorde att kriget ”spreds” så snabbt. Tyskland var ju allierat med Österrike-Ungern och eftersom de nyligen hade rustat upp sina styrkor och bearbetat en ny krigsplan så hade de inte direkt något emot ett krig. De förklarade då så småningom krig mot både Ryssland, Belgien och frankrike. Vilket gjorde att kriget snabbt spreds.

För att återgå till Gavrilo Princip så var han självklart hatad av många människor, men sanningen är att många i Serbien faktiskt var ganska nöjda med att Ferdinand var död. Även om ingen direkt pratade högt om det, eftersom de var rädda för vad Österrike skulle göra. Gavrilo blev alltså efter sin död något av en martyr och fick ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gavrilo Princip

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Gavrilo Princip
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3010 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×