God natt Mister Tom

12 röster
17325 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling

Boken som jag har läste heter God natt Mister Tom. Den handlar om en liten kille som heter William. Pojken bor i staden London med sin mor som är väldigt argsint av sig. Men när kriget bryter ut så blir han skickad till en liten by som heter Wierwold, där ska han stanna ett tag tills det lugnar ner sig. På denna tid så var det väldigt många barn som blev iväg skickade av sina föräldrar.
Han kommer då till en farbror som heter Tom, på ytan så är Tom en väldigt bister och inte speciellt munter man. De flesta i byn tittar lite snett på och sådant. Men han är däremot inte dum, han är bara en lite instängd person som inte gärna pratar med folk. William är inte heller en helt vanlig person. Han är en väldigt tanig och sargad pojke sedan tiden hos sin mor. Men efter tiden går och de kommer allt närmare så visar det sig att Tom är en väldigt känslosam man som är väldigt snäll och generös. De två individerna kommer väldigt nära varandra och de utvecklar sig väldigt mycket båda två. Mister Tom blir mer öppen och William får för första gången i sitt liv äta sig mätt, känna sig omtyckt, lära sig läsa, lära sig skriva och mycket mer. Framförallt så får han många nya vänner, den bäste vännen han har heter Zach. De blir väl som bästa vänner kan man säga. I boken så får man följa hans färd till Wierwold och senare hans nya liv som han faktiskt får där.
Men efter att ha varit hos Mister Tom en längre tid så får William ett brev från sin mor om att hon är sjuk och vill att han ska komma hem. Han blir ju då tvungen att åka hem, men han lovar dock Mister Tom att han ska skriva till han så ofta han kan. Men tiden går men Tom får inget brev från hans nyfunne vän. Han blir förstås fundersam och bestämmer sig till slut att åka till London och försöka leta reda på William.
Boken kom ut på svenska år 1983.

Huvudpersoner:

William: William är huvudpersonen i boken och allt kretsar kring han. Alla händelser och sådant får man se ur hans synvinkel. Han är sedan sin tid hos sin mor i London en liten pojke. Väldigt tunn och smal eftersom de inte har det så gott ställt precis hos sin mor. Hans mor är också väldigt sträng mot William. Hon säger åt han en massa saker som han inte får göra. Några saker är att han inte får fråga saker för det tycker hon är oartigt, peka är också förbjudet, och om han skulle råka röra hon så blir hon rasande. Han har egentligen inget liv när han kommer till Tom. Han har aldrig upplevt godhet så han blir väldigt förvånad. Men så fort han kommer till Tom så lär han sig många nya saker, han är en talang inom det flesta sakerna verkar det som, men framförallt inom måleriet. Han målar väldigt bra men han lär sig även skola som att läsa och skriva snabbt. Han får även en massa nya vänner under sin resa. Om man ska sammanfatta han som person så är han en väldigt godhjärtad person och smart.

Mister Tom: Mister Tom är den personen som i boken blir Williams extra pappa. Han hade tidigare ett barn, som dog. Innan William kom till han så var han en innesluten person som inte sa så mycket till annat folk. Han sörjde förmodligen sin fru och sitt barn. Men William lyfte fram Toms fina sider. Han är en väldigt godhjärtad person och är så snäll.

Zach: Zach är Williams bäste vän, han träffar han när han kommer till Wierwold. Zach är en väldigt rolig kille som tycker om teater och liknande saker. Han är väldigt pratsam av sig och man kan väl säga att han är klassens pajas.

Williams mor: Hans mor är en väldigt dyster person som ja inte förstår mig på riktigt. Hon är extremt sträng mot William. Det verkar inte finnas en gnutta gott i hon.


Magorian Michelle

Det är Magorian Michelle som har skrivit boken God natt Mister Tom. De flesta böcker som hon skriver handlar om barn som lever i andra världskriget. Hon skriver oftast ur barnens synvinklar och det är bra.
Hon föddes i staden Portsmouth år 1947. Michelles föräldrar träffades under andra världskriget och de kommer från helt skilda samhällsklasser. Man kan nästan säga att det är tackvare dem som hon skriver så bra berättelser, hon har nämligen rest runt mycket i världen så hon har nog upplevt en hel del. När hon var liten så bodde hon några år i Singapore och några år i Australien. Men när hon var 9 år så flyttade de tillbaka till England. Där började hon redan att skriva små berättelser.
När hon var 19 år så började hon studera till skådespelar i London i tre år, och därefter ett år i Paris. Under denna tid så skrev hon väldigt många dikter.
Några år senare när hon gick en romankurs så läste hon ett stycke ur god natt Mister Tom, läraren tyckte det bar väldigt bra och tyckte att hon skulle skicka in det till något förlag. Et gjorde hon och det var ju tur det för boken har senare blivit prisad flera gånger.
För till fället lever hon tillsammans med sin man och har två barn.

Egna tankar


Om jag ska börja med att skriva några rader om vad jag tycker om boken s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: God natt Mister Tom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-02-20

    En underbar bok som håller sorgen och glädjen hand i hand. Att få träffa en sådan varm persomn som mr Tom är och blir för William visar på hur den trasigaste själ kan läka med tiden som tålamod. allt tar sin tid. Birgitta Sandblom

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   God natt Mister Tom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3026 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×