God natt Mister Tom

9613 visningar
uppladdat: 2005-11-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
God natt Mister Tom

Boken gavs ut 1981, är skriven utav Michelle Magorian och handlar om en pojke som heter William Beech. Den utspelar sig under andra världskriget i England.
William får evakuera från London till Little Wierwold, där han får bo hos Tomas Oakley, även kallad Mister Tom. Tom gillar inte att ta hand om barn, men han lär sig att tycka om William eftersom han enligt Tom inte är som andra barn. Han är nämligen tystlåten och väluppfostrad. De känner en samhörighet och blir bästa vänner.
En dag får William ett brev från sin mor och hon skriver att han ska komma hem till London igen och att han har fått en lillasyster. William vill egentligen inte åka men känner sig tvingad och beger sig iväg till London för en kort visit. När han kommer dit blir han slagen av sin mamma, och när han vaknar är han instängd i en skrubb.
I Little Wierwold har Tom börjat sakna William och bestämmer sig för att åka till London för att leta rätt på honom. Tom hittar tillslut William instängd i skrubben hållandes ett spädbarn. Williams mamma har tagit livet av sig och lämnat barnen för att dö. Systern är redan död men William lever och följer med Tom tillbaka till Little Wierwold där han senare blir adopterad.
Han skaffar han sig nya vänner, däribland Zach som han blir mycket nära vän med. När en av Zachs föräldrar blir skadade i London åker Zach dit för att hälsa på. Tragiskt nog omkommer han i ett bombattentat och William tar det mycket hårt. Till slut lyckas han omvandla sorgen till något positivt och lever kvar hos Tom med bilden av Zach i minnet.
Boken har två huvudpersoner, William och Tom. Första gången William kommer till Tom är han åtta år, skygg, osäker och rädd. Tom är en mycket ensam man som levt ensam mestadels av sitt liv. Han är tystlåten, folkskygg och går inte gärna ut. Tillsammans hjälper de varandra och under berättelsens gång utvecklas båda väldigt mycket socialt. När William träffar Zach får han bättre självförtroende, blir modig och utåtriktad som han sedan smittar av på Tom.
Det är svårt att säga vad boken har för tema, man kan se det från så många synvinklar. Jag tycker att boken tar upp vänskap, hur man kan förändra sitt liv bara man vill det tillräckligt mycket och hur man växer som person genom att må bra. Boken skänker en tanke till de barn som har haft en svår uppväxt och som kanske behöver extra stöd för att kunna gå vidare i livet. När man läser boken känner man att det finns hopp, även för de värst drabbade barnen.
Boken är skriven med fin gammal engelsk stil och det är en klassiker. Den följer händelseförloppet så som det sker och det är lätt att hänga med. Jag tror att författaren använt den här metoden eftersom det är en klassiker på gammal engelska. Då passar det sig inte att skriva på ett ”tufft” sätt.
Boken kanske inte är för nybörjare och man bör ha en del kunskaper om andra världskriget innan man läser den. Den passar utmärkt som bok för gymnas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: God natt Mister Tom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-11-24

    väldigt bra!! jag har också lä

  • Inactive member 2008-01-23

    Bästa bok jag någonsin läst!

  • Inactive member 2008-01-23

    Bästa bok jag någonsin läst!

  • Inactive member 2008-03-13

    helt ofattbart hur dålig boken

  • Inactive member 2011-11-26

    En bok som tar upp ett intressant ämne, men blir dock tråkig i längden. Men den blir säpnnande när han behöver åka tillbaka till sin mamma, men det innanfattar ju bara ett kapitel ur boken.

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-11]   God natt Mister Tom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4885 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×