Jugoslavien

3 röster
8962 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jugoslavien hade fram tills 1900talets början varit uppdelad i en habsburgsk del och en osmansk del. Jugoslavien består av ett antal folkgrupper, som alltid har haft det ganska svårt att komma överens. Religion och värderingar har gjort att det uppstått hat emellan dem. Men en sak hade de gemensamt det var att driva ut ”de främmande herrarna” från landet.
En dag skjuter en ung student ihjäl en av de habsburgska ledarna vid ett statsbesök i Sarajevo. Serberna får skulden för dådet, och habsburgarna förklarar krig emot dem. Serberna fick stöd av Ryssland, som samtidigt stod i strid mot Tyskland. Tyskland i sin tur stöttade habsburgarna. Tyskland inleder även krig emot Storbritannien och Frankrike. Resultatet efter kriget blev att habsburgarna och osmanerna får dra sig tillbaka från Jugoslavien. Serberna som var den starkare och störst till antalet vill skapa en enad stat där även kroaterna och slovenerna skulle ingå. De tvekade innan, för de förutsåg att serberna skulle ta makten, men gick slutligen ändå med. Förhållandet mellan dem hade alltid varit spänt, och den ända gemensamma strävan hade varit friheten.

1929 inför serberna diktatur i landet. Fram växte en extrem nationell grupp; Ustajsa. De var för fascismen i Italien och var tyskvänliga. Allt detta ledde till en kupp emot ledaren prins Paul som genomfördes av officerare inom flyget. Officerarna stöttade britterna, fransmännen och ryssarna, och var emot tyskarna. Som motaktion gick Italien och Tyskland till angrepp emot Jugoslavien. Tillsammans strävade de emot ett självständigt Kroatien där gruppen hade haft sina rötter. För Tyskland gick det ganska bra ända tills flera gerillarörelser började sätta sig emot dem.
Den ena var partisanerna. En kommuniströrelse med Tito i spetsen. Partisanerna höll till i bergen runt om i Jugoslavien. De sysslade med bakhåll och sabotage emot tyskarna. Partisanerna hade stöd av de allierade (Storbritannien och c/o).
Den andra var Cetikrörelsen, en serbisk nationalistisk rörelse. Även dom fick stöd av de allierade. I största hemlighet samarbetade de med Tyskland. När de allierade kom på dem, avbröts samarbetet genast när de blev känt. Partisanerna hade redan under kriget bildat en regering och funkade politik. Och var därmed ej så utelämnade som länder brukar vara efter ett krig. Partisanerna var kommunister, men däremot ej beroende av sovjets iblandning. Tito hade varit noggrann med att hålla dem utanför dem. I vanliga fall var många kommunistländer väldigt beroende av att ha ett stöd av sovjet för att kunna uppehålla kommunismen.

I Jugoslavien fanns inga tidningar och inga fria val hölls. Utlandsarbetande jugoslaver började se bristerna och att de behövdes en stor förändring. Men rädslan för den hemliga polisen gjorde att många höll tyst. När Tito dog, föll hela samhället ihop. Nu skulle makten delas upp bland de sex provinserna. Presidentposten skulle vandra mellan de olika provinserna.

Ekonomin vände och blev allt sämre. Arbetslösheten ökade drastiskt, jordbruket och industrin blev allt sämre. Allt detta ledde till en extremt stor inflationsökning. För att få stopp på inflationen sattes löne och prisstopp, och hela fyra nollor ”ströks” på dinaren.
De styrandes hårda tillvägagångssätt kritiserades hårt, och många blev missnöjda. Löne och prisstoppet bröts ofta och inflationen förvärrades ytterligare.
Och det blev inte bättre när det 1991 utbryter ett inbördeskrig inom landet. Missnöjet var stort med bla. kommunismen. Slovenien och Kroatien krävde självständighet.
100 000 tals människor dödades i striderna och ca 2,5 miljoner människor fick fly.

1995 skrevs ett fredsfördrag i USA mellan Bosnien, Kroatien och Serbiens ledare. Påtryckningarna hade varit hårda från EU och USA. En stor NATO styrka skickades till området för att kontrollera så att freden behölls.
Många flyktingar skulle gärna vilja åka tillbaka. Även fast det är möjligt i praktiken, så är det många som är oroliga på vad som kan vänta dem där. Eftersom många har förföljts eller fått sina hus nedbrända av andra som flyttat in i deras gamla hemområden.

Måste säga att jag blev ganska förvånad över att läsa om att USA gick in och stöttade kommunistiska rörelser. De har varit så rädda och haft så svårt för kommunisterna. Dom var ju på flera kommuniströrelser, och engagerade sig stort emot dem. De såg ju alla kommuniststater som ett hot mot den ”demokratiska” världen.
Jugoslavien är en svårlöst konflikt, det finns en mycket knepig ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jugoslavien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Jugoslavien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3054 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×