Fiendens Fiende

1 röster
5195 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jan Guillou skrev 1989 en av sina absolut bästa böcker, du kanske förstår att jag menar Fiendens fiende. Boken ingår i en serie om Carl Gustaf Gilbert Hamilton, Sveriges och kanske världens bästa agent. Den är nummer fyra i serien som består av elva böcker. Eftersom det bara var tänkt att han skulle skriva tre böcker, men bestämde sig för att fortsätta serien är just den här boken väldigt genomtänkt.
Hamilton är en man på 34 år, han är kraftigt byggd, har bakåtslickat hår och kommer från en adlig ätt i Frankrike. Han är utbildad på ett slags träningsläger i Kalifornien, USA under fem års tid. Huvudämnet där var programmering av datorsystem, något som han är väldigt duktig på. Förutom att han lärde sig mycket om datorer lärde han sig också att hantera cirka 100 olika vapen samt ungefär lika många sätt att döda på med bara händerna.
Boken har många olika handlingar som utspelar sig samtidigt, men det är tre huvuduppdrag som Hamilton ska utföra. Det första är att rädda en grupp läkare som sitter gisslan nere i Beirut, för att utföra detta uppdrag får han oväntad hjälp av en annan underrättelsetjänst.
Det andra uppdraget är att ”städa” i Moskva, det vill säga döda en informatör. Detta är ett mycket svårt uppdrag, endast ÖB, DG och Hamilton själv vet om uppdraget. Hans täckuppdrag i Moskva är att konstruera ett specialdesignat datorsystem som inte ska kunna gå att tanka på information. Han måste också se till att ändra livsstil under tiden han är i Moskva. Han börjar dricka, gå på teater och leva ett allmänt ganska lyxigt liv där.
Det tredje uppdraget kommer jag inte att avslöja. De olika uppdragen har till synes inget med varandra att göra men på slutet knyts allt ihop på ett väldigt snyggt sätt.
Även om det här är fjärde boken i serien så är det lätt att komma in även om man inte har läst de tidigare böckerna.
Själv har jag bara läst bok nummer tre, I nationens intresse, och denna. Fast en del saker kan vara jobbiga att förstå.
Första upplagan av boken gavs ut i 105 000 exemplar, dessa såldes som smör i solsken så därför fick man göra fler upplagor. Allt som allt trycktes boken i 426 000 exemplar. Antal sidor i boken är 484, antal kapitel är sex plus en epilog på slutet där det står vad som hände sedan.
Det har även gjorts en film på boken. Den består av fyra delar, varav varje del är på 52 minuter. I filmen medverkar många kända skådespelare, bland annat Peter Haber. Det var TV 4 som finansierade projektet. En annan film har också gjorts baserad på förhöret i slutet av boken. Denna film är inte speciellt känd.
Boken är skriven i dåtid, men utspelar sig i nutid, författaren skriver sakerna som om dem redan har hänt fast tidsepoken är 2000-tal. Den utspelar sig till största delen i Stockholm, Moskva och Beirut.
Syftet med boken tycks vara att visa att Sverige faktiskt har en fullt fungerande underrättelsetjänst med spioner och allt. En röd tråd genom hela boken är uttrycket: ”Fiendens fiende är vår vän”.
Boken är intressant och underhållande fast jag tycker att den är skriven med ett ibland onödigt svårt språk. Det är förstås bra att han använder många adjektiv men ibland kan det kännas lite överflödigt.
Just den här boken har inte fått några speciella ut...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fiendens Fiende

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-15

    På det hela taget en mycket br

  • Inactive member 2005-05-05

    Efter ha läst arbetet igen så

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Fiendens Fiende
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3120 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×