Bowling for Columbine

6 röster
7991 visningar
uppladdat: 2005-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ironins mästare har gjort det igen, Michael Moore har lyckats kritisera ännu en del av Amerikas samhälle. Denna gången har han gett sig i kast med vapenhandeln.
Hans tre huvudteser, de bärande teserna, är att det är alltför enkelt att få tag på vapen, att det finns alldeles för många vapen i USA och att USA:s folk lever i mer fruktan än andra länder,. Detta är ingen bra kombination kan man fort förstå. Moore börjar dokumentären med att bevisa sin ena tes, nämligen att det är lätt att få tag på vapen, väldigt övertygande. Han öppnar ett konto på en bank och får på köpet ett gevär. Minns jag rätt, så behöver han inte ens ha en vapenlicens. Det räcker med att han intygar att han aldrig gjort något brott på grund av psykisk instabillitet. Det går alltså att vara psykisk skadad och ändå få ett vapen, så länge man inte gjort något brott på grund av skadan.
Man får också reda på att avsevärt mycket mer personer blir mördade av vapen i USA varje år en i något annat land. Moore visar upp flera teorier om varför det är så. För det första så är det alltså för att det är så lätt att få tag på vapen. Men det är ändå inte det han lägger mest vikt vid, han pratar om en rädsla som finns hos det amerikanska folket, som inte existerar i något land. Han försöker förklara var ifrån denna rädsla kommer. Är det ifrån media? Är det ifrån landets historia? Eller är det något som man hittat i ett flingpaket?
Nej, skämt åsido. Moore lägger som sagt fram flera teorier. Men han möter motargumenten på ett fascinerande sätt. Han ser de rakt i vitögat. Han låter folk tala, låter folk få föra fram sina argument utan att prata i mun på dem. Oftast slutar det med att Michael Moore ställer en fråga som de inte kan besvara, eller att han förlöjligar sin ”motståndare”. De främsta argumenten mot Michael Moore är att folk ska få ha rätt att köpa vapen för att kunna beskydda sin familj och för att få känna sig trygga. Men trygghet är helt missuppfattat i detta läge, hur trygg skulle du känna dig om du visste att din granne som är psykiskt sjuk, fast aldrig begått något brott, ligger med en hagelbössa under kudden? Jag skulle i alla fall inte vara speciellt trygg då. Ger ett större lås mer trygghet? Ser man på Kanada där folk berättar hur de känner sig jättetrygga även med olåst dörr. Här ser man den rädsla, eller fruktan, som verkar nästan obotlig för det amerikanska folket, hur mycket vapen de än köper. Kanske är det så, att dessa ungdomar som skjutit ihjäl folk, gjort det på grund av denna rädsla, bara att de inte vet hur de ska tygla den.
Michael Moore är ett proffs, det märker man ganska lätt. Han använder verkligen branschens alla stilmedel, allt från musik till att filma under speciella väderförhållanden. I denna film så var det till exempel nästan hela tiden dåligt väder, både när han besökte Michigans milis och när han visade bilder från hur olika reportrar håller intervjuar folk när något barn hade dött på en skola. Musiken är ingen mindre än ”What a wonderful world” medan det visas något som absolut inte är speciellt underbart, nämligen statistiken över antalet mördade av pistoler i olika länder. Michael Moores största vapen är hans ironi och han använder den fl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bowling for Columbine

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-02]   Bowling for Columbine
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3275 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×