Bowling for Columbine

4775 visningar
uppladdat: 2005-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När filmen sattes på kände jag direkt att Michael Moore ville ta upp ett väldigt allvarligt ämne genom att göra ”lite parodi” på det hela. Det är nog bla annat det som gör honom till den enastående dokumentärfilmaren han är. Annars kan man lätt tycka att: ”Jaha där står den där feta gubben och berättar om vilka problem Amerika har eftersom de små stackarna skjuter ihjäl varandra, varför ska jag bry mig?” Han vet att folk inte är mottagliga för det och därför lägger han upp det hela på ett sådant sätt att man tycker det är kul att kolla på.
Några av de saker som han tog upp var:

§ NRA
§ VAPEN: Han smyger skickligt in frågeställningen: Har lätt tillgängligheten av vapen något med det höga antalet skjutna människor att göra? Men han säger aldrig sin åsikt i den frågan utan låter den vila fritt.

§ COLUMBINE: I Denver liteletown så sprang två pojkar in och masakerade massor av människor på Columbine high School.

§ FLINT MICHIGAN: En sex årig pojke tar med sin morbrors skjutvapen till skolan och skjuter en klasskamrat.

§ RASISM MOT SVARTA: Svarta förknippas ofta med rån och om man skyller ifrån sig på någon person är den oftast svart.

§ OLIKA SÄTT ATT REAGERA PÅ OCH FÅ UTLOPP FÖR SINA KÄNSLOR: Han tar upp de två pojkarna från littletown som utförde massakern, men också skaparen av South park som är från samma stad och skola.

Vad är det som gör att två unga pojkar springer in i en skola och skjuter på allt de ser?
Det var en av frågeställningarna som filmen var baserad på.
En annan är: Vad kan samhället och individen göra för att förhindra detta?

Vi kan börja med att kolla lite på vad samhället har för olika skyldigheter i det hela. Som vi alla vet är USA ett av de mest nationalistiska länder som finns i världen. De har alltid kämpat för sin frihet och de är som sagt The United States of America. I deras kultur så blir man redan som barn drillad till att vara patriot. Jag kan tänka mig att mammor och pappor berättar för sina barn om när morfar eller farfar ”slogs för er under andra världskriget, eller i Vietnam.” Alla har vi nog någon gång hört ”barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör” Och det är klart att när man målar upp någon som en superhjälte vill ju barnet bli likadan.

USA löser ofta problem med olika länder genom krig anser många. Ibland är det bra och positivt men ibland kan det också vara negativt. Jag personligen är inte insatt i alla ”ingripanden” USA har gjort genom tiderna men jag tycker att både andra världskriget och Irak kriget var bra insatser från USA:s sida. Det många inte tänker på är att Saddam Hussein höll på med folkmord av sitt folk så I-princip om inte USA bombade i jakt på honom så bombade han i jakt på mera makt eller av någon annan anledning.
Men vad har då staten för ansvar angående vapen?
Jo det jag ville komma till vara att USA ofta löser krig/konflikter med hjälp av våld och det har blivit en del av deras kultur. Sen har staten ett enormt ansvar i och med att de i vissa delstater tillåtit folk att ha vapen och köpa vapen utan att ha någon licens bara de är över 18 eller 21. Sen kommer de och klagar på att folk skjuter ihjäl varandra och frågar sig vad det beror på? Jo kanske att det är lika lätt att köpa vapen och ammunition som att handla mat.

Vad har den enskilda personen för ansvar? Staten och samhället har regler för att människan ska veta vad den får göra och inte göra. Man har dödsstraff i vissa delstater för att folk ska förstå att man inte får mörda någon annan. Man får som civil inte skjuta en annan människa men man får ha 9 mm vapen hur som hälst. Det är ju knappast någon som har ett 9mm hagelgevär när man ska jaga hjort. Om man inte tillät att folk skulle ha vapen i den mån de idag har så skulle det inte heller vara ett så stort problem. Själv klart så har individen ansvar för sina handlingar och det är ju han som trycker på avtryckaren så att vapnet avfyras. Men det är staten som har tillåtit att den här personen ska kunna gå till en affär och köpa ett skjutvapen.

”Om vapen gjorde ett land tryggare skulle USA vara det tryggaste landet på hela jorden”

Varför springer Michael runt och blir hatad av många?
Jo han ville ha ut något av den här dokumentären och han hoppas att han öppnar ögonen för allmänheten och visar oss självklara saker som vi kanske inte tänkt på innan.
Han vill också starta en debatt angående de här frågorna och samtidigt ha bort fördomar som media och politiker skapar. Ett bra exempel på det är Marilyn Manson. Dom två grabbarna som maskerade eleverna på columbine lyssnade på hans musik och därför så blev Marilyn en av orsakerna till massakerna. I intervjun Michael gjorde med Marilyn så sa han 2 bra saker.

1. Att han skulle lyssna på eleverna istället för att säga något åt dom för det är det ingen som har gjort.
2. Samma dag som morden i Columbine inträffade dödade USA:s president massor människor i bombningar men det brydde sig ingen om. Men jag där emot som sjunger några pop låtar jag får skulden för en hel massaker.

Vad kan vi göra åt allt detta det var också en sak som Micael frågade? Han sökte upp två drabbade pojkar sedan Columbine och de undersökte det hela. Efter lite diskussioner så kom de fram till att de skulle gå till affären som sålt kulorna de blivit skjutna av och lämna tillbaka de. När de kom dit vart de illa bemötta så de beslutade sig att ta med pressen och då blev alla helt plötsligt jätte trevliga. Är det så vårt samhälle ska fungera idag? Ska man behöva hota med pressen för att ett företag ska reagera. Nu så blev reaktionen mera positiv en vad de hoppats på. Företaget lovade att alla ammunition som dom sålde skulle försvinna från marknaden inom 90 dagar. Det han ville ha fram med denna aktion anser jag var att landets styre har hittat på så mycket regler och annan byråkrati som företag och dyl. kan gömma sig bakom.

Vad är det för skillnad mellan Sverige och USA när det gäller vapen?
I Sverige så måste man ha vapenlicens för att över huvud taget få handskas med vapen, medans man i USA kan gå och köpa båda vapen och ammunition på en stormarknad. Det kan man inte göra i Sverige. Det konstiga är att båda länderna vill att det inte ska ske några skott lossningar så att folk blir dödade men de har motsatta metoder. Det ena landet förbjuder och det andra tillåter.
Men man kan tydligt se att det dödas flera människor i usa med hjälp av skjutvapen en i Sverige.
En annan skillnad mellan Sverige och USA är att man i USA känner att man själv ska skydda sin familj medans man i Sverige mera tycker att polisen ska skydda familjen.


Skulle nu detta kunna hända i Sverige?...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bowling for Columbine

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-16]   Bowling for Columbine
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5359 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×