Skattkammarön

15 röster
24661 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Boken Skattkammarön skrevs av den skotske författaren Robert Louis Stevenson i slutet på 1800-talet. Det var för hans frus yngste son Lloyd han skrev sjörövarromanen som också var hans kändaste verk. Stevensons äventyrsromaner utspelar sig ofta i skottlands dammiga och smutsiga miljöer men eftersom han reste mycket så förlade han gärna handlingen i sina böcker till exotiska miljöer och främmande länder.
Robert föddes i Skottland i staden Edinburgh år 1850 och var essäist såväl som poet. Han studerade till ingenjör på stadens universitet men lade av eftersom han inte var intresserad av sin fars yrke. År 1875 blev han advokat och hade redan då publicerat sig i studenttidningar. Stevenson hade lungbesvär som följde honom genom hela hans liv men trots detta reste han ändå mycket och de första böckerna han skrev var reseskildringar. 1894 avled Robert Louis Stevenson på söderhavsön, Upolu, där han var känd som ”Tusitala”, historieberättaren.

I boken Skattkammarön berättar den unge Jim Hawkins äventyret om hur han hittade kapten Flints gamla skattkarta. Hela historien börjar med att det kommer in en skum man in till Jim och hans mammas värdhus. Mannen som de kallar kapten är ofta sur och tillbakadragen. Han umgås sällan med någon och håller sig gärna vid havet.
Det är först efter några dagar det börjar hända någonting då det kommer in en annan man kallad Svarta Hunden sökandes efter kapten. Kaptenen och Svarta Hunden satt i ett hörn av värdhuset och pratade om något när någon av dem hastigt knuffade omkull bor-det och drog fram svärdet. Det hela ledde till en stor strid och kaptenen som hette Bill blev skadad och avled kort därpå. Jim som visste att Kaptenen hade en kista uppe på rummet anade att det hade något att göra med kaptenens död och gjorde sig nyfiken. Senare på natten hämtar Jim skattkartan och tar den till doktor Livesey som är en bra vän och läkare i trakten. Med hjälp av doktor Livesey och godsägaren Trelawney be-stämmer de sig för att samla ihop en besättning och resa till Skattkammarön.
Under resan råkar Jim somna i en äppeltunna och höra när den sluge, enbente kocken Long John Silver diskuterar med en av besättningsmännen om hur de ska ta över skep-pet och stjäla skatten.
Det är här äventyret börjar då Jim berättar hemligheten han hört i äppeltunnan för Li-vesey och godsägaren som blir tillsammans med Jim och några tvungna att fly i land på Skattkammarön.

I boken är det Jim Hawkins som är huvudkaraktären och han som berättar hela histori-en. Jim är en väldigt smart och klyftig kille som alltid har huvudet på skaft. Han lyckas alltid ta sig ut knipor och lura piraterna på ett eller annat. Att underskatta Jim är ett stort misstag och alla som gör det får igen det i slutändan.
En av de andra mycket starka karaktärerna i boken är bland annat fienden Long John Silver. Den enbente och baksluge piraten är alltid beredd på det värsta och lyckas men hjälp av sin slughet alltid ta sig ur knipor på ett eller annat sätt.
Doktor Livesey är den mest intelligenta och bildade personen, han planerar noggrant och begår sällan misstag medans godsägaren är en mycket slarvig person och historien bygger till stor del på hans misstag.

Miljön i boken varierar från Jims mammas värdshus till de stora hamnarna. Men största delen av historien utspelar sig bland tropikerna på ön i havet.
De första kapitlen utspelar sig i det mörka och tråkiga värdhuset vid hamnen men för-vandlas hastigt till möjligheternas hus när Jim hittar kartan. Miljön bland skeppen är väl beskriven av Stevenson som har beskrivit bryggorna, ljuden och skeppen som om man vore där.
När de väl anländer till ön så får man en känsla av värme med vinden blåsandes mot ön. Ön beskrivs väl med täta skogar och gläntor vilket gör det hela mycket reellt. Allt som allt beskriver han en mycket äventyrlig plats.

Det som jag själv tycker är så speciellt med denna bok är språket som används. En gammaldags engelska som ger karaktärerna specifika personligheter. Long John Silvers sluga prat som ändå låter så troligt och doktor Liveseys visa ord. En annan sak som jag tyckte var väldigt kul att se var hur Robert Louis Stevenson hittade på en sjörövarvers i boken. Denna vers glömmer man aldrig.

Femton gastar på död mans kista –
Hej och hå en flaska med rom!

Hela handlingen kretsar kring en längtan efter rikedomar och ett liv i lyx vilken gör handlingen mycket verklig. Jag tyckte att boken var bra, en enkel bok som inte tar lång tid att läsa och dessutom är spännande. Den är perfekt för personer som inte läser ofta. De korta kapitlen gör det enkelt att göra uppehåll i boken. Eftersom ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skattkammarön

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-02-08

    väldigt bra arbete...=)

  • Inactive member 2006-11-27

    va bra den va , till mycket hj

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Skattkammarön
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3388 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×