Lenin

1 röster
8805 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lenin, kommunist, revolutionär, diktator, agitator, författare ,Sovjetunionens (Rysslands) ledare år 1917 ? år 1924. Lenin var jurist, politiker och marxistisk teoretiker.

Född 22 april 1870 i Simbirsk, Ryssland som Vladimir Il´itj Uljanov.
Död 21 januari 1924.
Vladimir Il´itj Uljanov föddes 1870 i en medelklassfamilj i Simbirsk i Ryssland, nuvarande Uljanovsk.
När Vladimir var barn så följde han med sin fader som var folkskolelärare ut till landsbygden, där den unge Vladimir såg den rådande missväxten och fattigdomen ute i Ryssland.
Vladimir lärde sig att spela schack i en tidig ålder, så när han gick i skolan var han en inbiten spelare, en av hans motspelare var den framitida ledaren för mensjevikerna.
"Lenin" är en pseudonym och betyder "Mannen från Lena". Namnet kommer från floden Lena i Ryssland där man avrättade strejkande arbetare år 1905.
Lenins äldre bror Alexander, som också var Lenins idol var medlem i terrororganisation Folkviljan, (Narodnaja volja). Folkviljan stod bakom mordet på tsar Alexander II år 1881. När Folkviljan 1887 gör ett misslyckat attentat mot den dåvarande tsaren Alexander III arresteras brodern tillsammans med ett par kamrater.
Alexander ges alternativet att namnge de attentatsmän som inte hadde gripits, i utbyte mot att friges. Om han vägrade skulle han avrättas. Alexander valde då att bli avrättad.
Brodern och kamraterna avrättades 7 maj genom hängning, den sjuttonårige Lenin svor då att hämnas sin bror. Mordet på brodern kom att bli drivkraften för Lenins subversiva verksamhet. I detta finns det en lite lustig parallell till den gamle upprorsledaren Stenka Rasin, där den utlösande faktorn också var broderns avrättning. Lenin torde ha varit medveten om sammanträffandet och av Rasin blev han inspirerad av dennes framgångsrika kommmissariesystem, om än under annat namn.
Lenin var medlem i det socialdemokratiska partiet, som senare skulle bli det kommunistiska bolsjevikpartiet.
När den ryska revolutionen bröt ut 1917 begavs sig Lenin (som för en tid bodde i Sörenberg i Schweiz) genast mot Ryssland. Hans resa gick igenom Tyskland och Sverige och initierades av den tyska generalstaben som antog att Lenins närvaro i Ryssland skulle vara positiv för den tyska krigsansträngningen. Tyskarna bidrog även till bolsjevikernas kassa med stora bidrag. Lenin betalade senare tillbaka i freden i Brest-Litowsk genom att ge Tyskland stora delar av europeiska Ryssland.
När Lenin nådde S:t Petersburgs järnvägsstation så höll han ett eldande revolutionärt tal för de som kommit för att möta honom.
När bolsjevikerna tog makten under i oktober 1917 blev Lenin Rysslands ledare. Han hade lovat arbetarna bröd, bönderna jord och hela folket fred. Bröd kom, jorden ordnade han genom att krossa kosackerna och konfiskera deras jord (jord som kosackerna stulit från de fattiga bönderna) /ang föregående, se Cecil Field: The great cossack sid 11 "Every advance of the Russian lands was bought by Cossack blood"/ och föredela den till de fattiga bönderna ("jorden till den som brukar den"). Freden ordnades genom att till Tyskland avträda stora landområden bl a Ukraina i [freden i Brest-Litovsk]? som är att jämställa med en rysk kapitulation. Den ryska kapitulationen beskrev Lenin med orden: "Om en stråtrövare hotar dig till livet ger du honom din klocka och plånbok. Klockan och plånboken tar han ändå, men du får behålla livet". Dock ej att förglömma att krigets upphörande var grunden till att bolsjevikerna fick makten, eftersom tsar-makten och dess tillfälliga efterträdare hade sänt ut åtskilliga arbetare och bönder till fronten (=döden). Lenin ansåg att första världskriget inte var folkets krig utan kapitalismens krig.
Ibland framställs Lenin som en relativt mild ledare. Men det var viktigt att tillhöra rätt samhällsklass. Att tillhöra fel klass kunde få katastrofala följder.
När Lenin dog 1924 var han sjuk efter flera strokar och han tynade sakta bort i en rullstol. Hans hälsa förbättrades heller inte nämnvärt av att Fanny Kaplan sköt honom i huvudet. Men han lämnade ett testamente efter sig, där varnade han bland annat för Stalin. Stalin var enligt Lenin alltför brutal och farlig för det ryska folket. Lenin skriver: "Stalin har sedan han blivit generalsekreterare samlat en oerhörd mängd makt i sin hand, och jag är inte säker på att han alltid kommer att kunna utnyttja den tillräckligt varsamt" Lenin uppmanda även partiet att: "överväga att avlägsna Stalin från sin plats som generalsekreterare och ersätta honom med någon som är honom överlägsen bara i det avseendet att han är tolerantare, lojalare, hövligare och mer uppmärksam mot kamraterna, mindre nyckfull o s v". Lenin var även upprörd över att Stalin kallat Lenins hustru Nadezjda Krupskaja för hagga.Fanny Kaplans attentat medförde en våldsamt repressiv period som brukar gå under beteckningen "den röda terrorn".

Under Lenins sista tid vid makten började något som Lenin kallade för en "byråkratisk deformation" växa fram i det nyskapande Sovjetunionen. Den invalidiserade Lenin kämpade och propagerade starkt mot den stalinistiska byråkratin som han förutspådde skulle urkolka och fördärva Sovjetunionen. Byråkratin var väl leninistisk eftersom Lenin hade det yttersta ansvaret som regeringschef.)Efter Lenins död genomdrev Stalin med mycket hårda metoder en socialiseringspolit...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lenin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-11-28

    Inga källor

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Lenin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3405 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×