Radon

1 röster
11460 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Arbete om Radon-
ett vardagligt problem i natur och hus miljön


Introduktion:
I detta arbete tar jag upp vad radon
egentligen är, kortfakta om det, varifrån
det kommer, dess medförande problem
och bivärkningar och vad man kan göra åt
det.


Kortfakta om Radon

Kemisk beteckning Rn
Atomnummer 86
Atommassa 222
Densitet (g/cm3) 0,00973 (vid 0º)
Smältpunkt -71 (cº)
Kokpunkt -62 (cº)
Halveringstid 3,824 dagar ( 222 rn)


Vad är radon?
Radon är en ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Radon sönderfaller i sin tur till radondöttrar (radioaktiva metallatomer). Det syns inte, luktar ingenting och smakar ingenting vilket gör det svårt att upptäcka det. Det enda sättet man kan ta reda på att det finns till exempel i ett hus är att mäta (mer om detta senare). Det kan orsaka radioaktiva biverkningar nu när gasen lätt sprids. Radon finns nästan överallt; i marken, i hushållsvattnet, i byggnadsmaterial i stora eller små mängder. Radon är näst efter att röka den vanligaste orsaken till att folk får lugncancer och varje år dör väldigt många på grund av att de kanske bor i hus där det finns en hög radonhalt.


Var finns radonet?:
Radon finns bland annat i marken där det alltid är hög haltigt med radon. Från marken kan radonet lätt ta sig in i hus där grunden eller väggarna inte är tillräckligt täta. Inomhus är tryckluften lägre än den som är utomhus så luft där det kan finnas radon, lätt sugs in i huset. Nästan alla kommuner har uppsikt på var det finns mycket radon i berggrunderna så att det inte byggs bostäder vid dåliga områden. Sedan finns det radon i alla byggnadsmaterial, baserade på sten men i små mängder. Det finns ju dock även blåbetong (mer om det sedan) som avger mer radon än alla andra byggnadsmaterial. Även i vanligt hushållsvatten finns det spår av radon, dock mycket liten. För de som använder djupborrade brunnar så är risken större. Det används ju dock inte så ofta längre som tur är.

”Blåbetong”:
Kallas även för ”lättbetong” eller ”gasbetong” och användes ifrån 1929 till 1975 då man blev medveten om riskerna med den radioaktiva strålningen. ”Blåbetong” har en blåsvart färg och användes som byggnadsmaterial och för bjälklag. Den är tillverkad av bränd kalk med en vis del aluminium pulver och alunskiffer. Detta är fullt av kol och olja. Blåbetong är lätt och flyter och den kan till och med sågas isär. Den har bra värmeisolerande egenskaper men det finns dock ett problem. Alunskiffer innehåller mycket mer uran än andra bergarter. Blåbetongen har alltså högre gammastrålning än andra vanliga byggnadsmaterial i Sverige. Därtill kommer att radon ständigt avgår ifrån betongen. Metoden att tillverka blåbetong uppfanns av Axel Eriksson på 1920-talet. Det började man senare tillverka i Hällabrottet i Närke. Tillverkning av blåbetongen upphörde alltså 1975 men man fortsatte att bygga hus av blåbetongen ända in på 80-talet. Man tror att betongen har använts i ca 400,000 bostäder och att en tiondel av alla svenskar bor i hus där det finns blåbetong. Hur tar man då reda på om det finns blåbetong i ens hus? Det finns det många olika lösningar till. Man kan till exempel borra i sin väg och se om ”smulorna” som kommer ut efteråt är lite blåsvarta eller inte. Detta kan man dock inte förlita sig på. Det enda säkra sättet är att mäta med en gammamätare. Den känner av om det finns någon strålning i närheten.

Problemen med radon:
SSI (Statens strålningsinstitut) bedömer att ungefär 500 lugncancerfall per år orsakas av radon i bostäder. De flesta av dem som dör är dock även rökare. När man röker och lever I en bostad med höga radonhaltiga värden så ökar risken att få lugncancer med ungefär åtta gånger än när man bara röker. Högre radonhalt höjer även risken för att man ska kunna få leukemi. Detta gör i sin tur att man blir lättare irriterad, okoncentrerad, trött och man kan ofta få huvudvärk. Det kan vara det första tecknet på att det kan finnas strålnings aktivitet i ens hus. Det största problemet med blåbetong och byggnadsmaterial som innehåller just radon är att man ofta inte får reda på att det finns där. Det är ju inget som får en person som vill köpa ett hus att köpa det om hyresvärden säger att det finns hög strålningshalt. Detta måste man fråga innan man köper till exempel ett nytt hus annars får man inte reda på det! Om man är osäker och ändå tror att det kan finnas blåbetong eller något annat som skickar ut strålning så ska man alltså mäta på egen hand.


Åtgärder för radonproblem:
Eftersom problemen med radon är så olikt sprida så är det första du ska göra efter att du har funnit problemet, att välja rätt åtgärd för just ditt problem. Detta kan ju vara svårt så det är bra om man anställer en konsult eller entreprenör som har gått en av SSI:s utbildningar. Om det finns blåbetong i huset så kan man ju för det första ta bort allt som är möjligt att ta bort och man ska öka ventilationen i huset. Problemet kan ju även vara markradon och då ska man försöka täta till i huset. Vanliga ställen där det inte är så tätt är bland annat, springor mellan väggar och golv, där rör går in i huset och luftgenomsläpplig betong. Detta räcker oftast inte utan man kan bli tvungen att installera ett radonsug, som suger upp jordluften och skickar ut den i friska luften genom ett rör som går igenom huset. Om radonhalten i ditt hus överstiger 200 Bq/m3 kan du få statligt bidrag med maximalt 15 000 kr för att sänka halten.

Egna Tankar:
Innan jag tog mig an att göra det arbetet så hade jag ingen aning att radioaktiv strålning var så här vanlig så det har var nyttigt att för reda på. Något som jag kände vara viktigt att känna till är det om blåbetongen. Rökningsproblemet är vi ju mycket mer informerade om men det här är ju likaså viktigt att känna till eftersom det är nästan lika farligt som att röka. Kommunerna borde ta på sig ansvaret att informera om det!
Som sagt; det har var både roligt och intressant att diskutera om radon och jag tycker att vi ska ha sådana här liknande arbeten i fortsättning också!






Källor:
http://www.mp.se/default.asp?mainframe=templates/...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Radon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-27

    n1

  • Inactive member 2009-10-12

    (Y) :D

  • Inactive member 2017-11-22

    (!_!)

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Radon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3412 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×