Hans Holmér

9726 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Detta är ett arbete om:
HANS HOLMÉR

Han har jobbat största delen av sitt liv som polis men även som författare. Detta arbete är koncentrerat på två av hans böcker och hans författaryrke. Jag har även lagt in väldigt kort om hans polisyrken.
[bild där han håller upp 2 revolvrar]
Bild på Hans Holmér när han sitter i en presskonferens och berättar om pistolerna som sköt Olof Palme. En av de klassiska bilderna som många känner igen honom från.

Innehåll:
Allmän fakta om Hans Holmér
Hans Holmér och idrott?
Hur började han skriva?
Vad fick honom att börja skriva?
Blodshämnd
Cykeln
Hur han skriver enligt mig.
Frågetecken jag utgick från.

Jag hade några frågetecken som jag utgick ifrån:
Detta var det första jag började tänka på innan jag ens tänkt efter vilken bok jag skulle välja.
• Varför skriver han den sortens böcker han skriver?
• Har han jobbat som författare hela livet?
• Är hans/hennes böcker påhittad eller är de från en inspirationskälla eller livserfarenheter?
• Vad fick honom börja skriva?

Nu har jag fått svar på alla dessa frågor som jag hade som utgångspunkt.
Nu får du se om du läst tillräckligt bra så du fått svar på alla frågor som jag hade från början och förhoppningsvis även de frågor du hade om Hans Holmér.

Hans Holmér
Han föddes 1930 och han dog nyligen (2002).
Hans liv har huvudsakligen bestått av att vara polis och inom domstolar och liknande. Han var kammaråklagare 65. Han var Byråchef i Rikspolisstyrelsen 66-70. Efter det blev han SÄPO-chef 70-76. Det blev stora diskussioner när han var det. Det berodde på att han under Olof Palmes mordutredning inte kom så långt. Det diskuterades väldigt mycket om det var han som var dålig eller om det var mördarna som varit skickliga. Han avgick i vilket fall ett år efter mordet. Och man har hört många som pratat om att han satt i TV med pistolen och ”drog olika teorier” utan att komma någon vart. Efter det blev han polismästare i Stockholm 76-87. Den sista tiden var han bara länspolismästare (84-87). Han hade nu varit polis den största delen av sitt liv. Han övergick till att bli ordförande i regeringens narkotikaavdelning 83. 88-89 hjälpte han till i FN som expert i narkotikafrågor.

[samma bild som ovan]
Här är en bild på Hans Holmér under en presskonferens när han visar vilka pistoler Palme blev skjuten med.

Hans Holmér och idrott?
Han var inte heller osportslig. Han har både spelat handboll och bandy i division 2, fotboll och ishockey i division 3. Han har även kört hela 17 vasalopp (i rad). Han var även ordförande i Svenska friidrottsförbundet 81-85.

Hur började han skriva?
Han berättar själv att han alltid varit intresserad av språk, gillat lösa korsord och lära sig rätta uttryck. Han säger också själv att allt i hans polisromaner är påhittat utom vissa av personernas egenskaper. Detta vet jag inte om man ska tro på… Man kan väldigt lätt koppla ihop detta och tro att det har hänt något liknande i verkligheten.

Han hann göra 14 stycken böcker. Alla är polisromaner:
Narkotikaproblemet, en annorlunda polisrapport, 1981
Olof Palme är skjuten!, 1988
Loppan, 1990
Monika, 1991
Igloo, 1992
Masken, 1993
Tie-break, 1994
Blindträff, 1995
Cykeln, 1996
Stockholm 2004, 1997
Krysset, 1998
Birka, 1999
Åttan, 2000
Blodshämnd, 2001
Som ni ser så har han skrivit 1bok per år från 90-01.

Jag valde Hans Holmér för att:
Jag är ganska kräsen när det gäller böcker. Jag har svårt för att hitta böcker som jag gillar. Men jag hade läst några av hans böcker innan och gillat dem. Så för mig var det ett ganska självklart val. Inte nog med att jag gillar hans böcker jag visste även att han hade en intressant bakgrund som SÄPO-chef under Palmemordet.

Blodshämnd

Kortfakta:
Blodshämnd är en deckare som gavs ut år 2001. Denna bok är Hans Holmérs sista bok innan han gick bort.
Den utspelar sig i nutiden i stockholmpolisens kretsar.
Jag tror att boken i helhet skulle ta drygt ett halvår om man skulle tänka sig att det skulle hända i verkligheten.
Den utspelar sig nästan hela tiden i kronologisk ordning. Det är vissa små saker som hoppas över och man senare får reda på genom att någon berättar för någon annan.

Handling:
Det handlar om poliserna på Gropen. Deras problem börjar med att en man ringer in och säger att hans barn inte har kommit hem. Han hade jobbat över och flickan hade varit ensam hemma. Mannen, som hette Jesper Jonasson var en sorts rådgivare till justitieministern och uppträdde i början väldigt ”högaktigt”, men när han senare blev oroligare så blev han mer ”som alla andra”. När det gått ungefär ett dygn så kommer det in ett samtal från en ledig polis som säger att de hittade en koffert med en mördad flicka i. Jesper är med i den första polisbilen som kommer dit. När poliserna gått ut och har öppnat kofferten så springer plötsligt Jesper fram. Poliserna försöker stoppa honom men lyckas inte. När Jesper ser hur någon har mördat hans dotter blir han först väldigt ledsen men senare arg och fylld av hämnd. Polisen sätter nu igång att leta efter en mördare. De får fram ett par som är extra misstänkta, när de till slut får fram en huvudmisstänkt som blir häktad. När han skulle fly blev han skjuten i benet av en polis för att han skulle stanna. Så han ligger nu på sjukhuset och är vaktad av 2 stycken vakter. Plötsligt blir denna person skjuten. Och nu har polisen ett nytt problem.

Huvudpersoner:
Berättelsen har lite olika typer av huvudpersoner, men de som är med hela tiden är: Loppan, Garbo och J35.

Utspelar sig:
Ställena där berättelsen utspelar sig är huvudsakligen i Stockholm, men det finns även avsnitt från Paris t.ex. men huvudsakligen är det i stockholmsområdet. Sen i Stockholm var de på rätt många ställen. Något som jag gillar är att de ofta beskrev platsen där de var kortfattat så att man förstod och fick en uppfattning om hur det såg ut. Så nu efter att man har läst hela boken har man en liten bild i huvud av platsen där de varit, för om de hoppar över något ställe så blir det ändå så att hjärnan skapar en egen bild för det har den gjort på alla andra ställen, det tyckte jag var bra.

Berättarperspektiv:
Berättarperspektivet var bra tycker jag. De blandade mellan från vems ögon man fick se det ifrån. I det första mordet berättar han nästan bara från polisens ögon och man vet då inget om mördaren. Men på det andra mordet så får man veta hur mördaren planerar sitt brott och hur polisen tänker (inte överhuvudtaget en tanke på att han ska bli skjuten).

Avsikt med boken?
Jag tror att Hans Holmér skrev den här för att man ska få en liten insyn över hur poliser kan resonera och hur invecklat det kan vara att va polis. Dessa brott verkar, när man läser dem, inte vara lätta att lösa. Jag tror att man kan koppla in lite av hans erfarenhet att när han var chef för SÄPO, att han tyckte att det var väldigt svårt med mordet på Olof Palme. Och för att få folk att förstå hur svåra gåtor det kan komma fram i mord så skrev han böcker om olika mord.

Cykeln

Kortfakta
Den här boken är precis som resten av alla hans böcker en polisroman. Det som är speciellt med hans böcker är att de är väldigt realistiska och han kan få dem att likna verkligheten oerhört bra. Man kan även ibland undra om det verkligen inte har hänt. Den gavs ut år 1996. Den utspelar sig i kronologisk ordning i början gör historien dock ett långt hopp i tiden. Det kan bli förvirrande men man förstår vad det handlade om när man kommit längre in i boken. Det gjorde att man utanpå alla frågetecken kommer ytterligare ett, att man inte förstod början alls. När man sedan läst slut boken så förstår man hur det kan ha så stor betydelse.

Handling:
Denna bok handlar om att det är en SÄPO-chef (som Holmér), som har gjort ett stort misstag i sitt liv som han inte vet om. Han har otroliga mardrömmar om händelsen som har präglat honom sedan dagen det hände. Han jobbar mycket för att få ut tankarna ur hjärnan. Han har ett dåligt knä som inte alltid är på hans sida och en dag så blir det plötsligt värre än förut och han blir tvungen att opereras på sjukhuset. Där ser han pojken i drömmarna. Han har växt upp. Han känner igen honom med en gång… han åker rullstol… är det sen?… kanske. Det lär han inte få reda på om han inte frågar. Mannen i rullstol har redan rullat iväg. Efter någon timme när han ligger och funderar på sitt rum så knackar det på dörren och mannan rullar in i öppningen och frågar om han får komma in. ”Jaa…” får han ur sig. Efter att de har snackat en stund får de fram att de har gått i samma klass på mellanstadiet. De har gått helt olika vägar, Mannen som Heter Otto men kallas Dojan, har blivit knarklangare medan Lennart, som SÄPO-chefen heter, har blivit just SÄPO-chef. Efter att de har snackat en stund har Lennart hamnat i ett underläge. Dojan har hittat en miss i Lennarts liv som skulle kunna förstöra hela Lennarts karriär och liv. Dojan ställer krav för att inte skvallra till pressen. Vad ska han göra? De krav som Dojan stället är mot lagen och avtalen inom SÄPO, om han bryter mot dem och han blir avslöjad så kan han få samma följder.

Huvudpersoner:
Som i alla Holmérs böcker är det Loppan och hans kollegor Garbo och J35. De jobbar på lite olika förhållanden men ändå tillsammans och är ett sammansvetsat gäng som klarar det mesta. I den här boken får man även ofta se det ur Lennarts synvinkel och man tror länge i början att det är han som är huvudpersonen. Men efterhand som man kommer längre in i boken upptäcker brister hos honom.

Utspelar sig:
Den utspelar sig i Stockholm i de flesta miljöer, allt ifrån uppe på SÄPO:s chefs kontor ner till de lägenheter där knarkhandlarna sover medan de är efterlysta. De beskriver ofta miljön på ett snabbt och enkelt sätt men ändå så att man får en bra bild i huvudet utan alldeles för många frågetecken. Jag gillar det sättet som han beskriver miljöerna på.

Berättarperspektivet:
Det är lite intressant i den här boken. Det börjar hos Lennart och följer honom länge men efter ett tag när saker börjar gå snett så får man se allt mer från andra personers vyer. Det gör att man ofta följer ”fel” person när något viktigt händer, vilket gör att det bildas hela tiden nya frågor som gör att man lättare fastnar vid boken.

Avsikt med boken?
Innan jag hade tagit reda på all fakta eller snarare innan jag läst igenom all fakta så trodde jag att han hade skrivit den här boken för att visa hur otroligt mycket svårare det är att komma ur svåra situationer när man är på höga poster än om man är på en lägre nivå. Det kopplade jag genast till Palmemordet (om det är något skumt). Exempelvis att någon tjuv hade ett överläge på honom på något sätt men då borde hans efterträdare kunna få fram någonting tycker man. Men det lär man väl aldrig få fram idag. Men det tänkte jag ganska mycket på under den tiden jag läste boken.


Hur han skriver enligt mig
Jag tycker att böckerna var ganska lika i sättet i och med att båda var polisromaner och var skrivna av samma författare så var det ju i och för sig inte så kon...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hans Holmér

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-03-01

    Hans familj , snälla fakta? ??

  • Inactive member 2007-04-05

    Lite faktafel som jag hittat.

  • Inactive member 2007-05-27

    Matte andersson en revolver är

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Hans Holmér
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3426 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×