Konflikten i Kurdistan

23 röster
22921 visningar
uppladdat: 2006-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det finns över 30 miljoner kurder i världen, och kurderna och deras förfäder har levt i samma område i 4500 år. Alltså för 2500 år före Kristus i samma område. För länge längesen så hade kurderna ett eget land, Kurdistan. Det låg här (visar bilden), just nu så är Kurdistan ett område som styrs av Irak, Iran & Turkiet. Så 30 miljoner kurder lever på olika ställen i världen och har inte ett eget land utan måste leva som invandrare i andra länder. Kurderna har alltid varit ett mycket stolt folk, och även fast dom inte har något land längre, så är dom fortfarande stolta. Tidigare än 1800-talet så erövrade krigare Kurdistan från kurderna, titt som tätt, men kurderna lät sig inte utplånas utan istället fortsatte dom leva upp i sina otillgängliga berg. På 1800-talet så började kurderna i Kurdistan bilda föreningar o organisationer som jobbade för att bilda ett eget Kurdistan med grundlagar och stadskick inom de ottomanska väldet, som är området runt de forna Kurdistan. Det misslyckades och i stället fick Turkiet makten i större delen av de ottomanska väldet.

Efter 1:a världskriget så kapitulerade Turkiet och de ottomanska riken föll. Riket delades upp i nya stater, Turkiet, Irak, Syrien, Jordanien, och Libanon, Kurderna blev alltså utan land. Många av konflikterna i mellanöstern har sin grund i de stadsbildningar som skapades efter 1:a världskriget. Man drog gränserna mellan länderna efter egna intressen, utan hänsyn till människorna i området. De nya gränserna delade kurdiska byar, stammar och släkter. Under 90-talet så skedde ett antal uppror och konsekvenserna blev bla att de kurdiska språket blev bannlyst, kurdiska organisationer och föreningar blev förbjudet. Tom orden kurdisk och Kurdistan blev förbjudna och ändrades till bergsturkar och östra Anatolien. I mitten va 90-talet så blev Kurdistan en sk militär zon som innebär att det är förbjudet för utlänningar att åka dit, i syfte att isolera kurderna från omvärlden. Turkiet såg till att fylla kurdernas tillvaro med tvångsarbete, slaveri och avrättningar. Och så har kurderna levt genom åren.
Den kurdiska konflikten har alltså varit med sen Turkiet grundades och kurderna har genom tiderna alltid varit förtryckta av länderna runt om kring.

Halabja
Ett exempel på hur kurderna har blivit behandlade är: Halabja var en stad i södra Kurdistan, den hade ca 70000 invånare, man kan jämföra staden med sundsvalls storlek. I mars 1988 så bestämde sig några för att anfalla den fridfulla staden, på 16 olika ställen. Anfallet var helt oförberett och kurderna hade inte en chans att skydda sig eller försvara sig på. I varje anfall så deltog 10 plan som alla släppte gasbomber, som innehöll flera kemiska gifter som är förbjudna över hela världen. Bla nervgaser som dödar inom 15min, 5000 människor var av dom 90% barn och kvinnor dog direkt och över 10000 människor blev skadade. Än idag så lever människor med menn av nervgaserna. Hela staden flydde och övergavs och än idag är inte staden som den var förr. Några av dom gamla invånarna har flyttat tillbaka, men det är inte många. Halabja är ingen stad längre utan räknas som by. Vem var de som gjorde detta då? De vet man inte än idag men många tror att de var Irak som gjorde de, men vissa påstår att de var Iran. Frågan är inte riktigt utredd och kommer nog aldrig förbli de heller.

PKK
Även fast kurderna blir så dåligt behandlade så finns de fortfarande människor som jobbar för dom. PKK är det kurdiska arbetar partiet. PKK:s mål är att kurderna ska få ett eget land/en egen stat i de områden där kurderna bor. Alltså, dom vill ha Kurdistan, som sitt eget land. PKK har anhängare över hela väst Europa, och speciellt i dom europeiska vänster partierna. PKK bildades på 70-talet av (bl.a.) Abdullah Öcalan. Öcalan framställs som terrorist i många länder, bland annat i Turkiet anklagas han till att vara skyldig till över 30 000 människors död. Öcalan greps när han var på flykt i början av 90-talet och dömdes till döden i Thailand 1999 genom hängning för högförräderi i separatism & mord. Men han lever fortfarande, och det lär dröja innan domen verkställs, om den verkställs i huvudtaget det vill säga. Det finns en hake i det hela, om Turkiet skulle verkställa dödsstraffet mot PKK ledaren, så skulle landet utsättas för stark kritik från andra länder och ifrån kurder i andra länder. Kurder som inte är med i PKK skulle gå med för att stödja deras döda hjälte Öcalan. Dessutom så skulle Turkiets möjligheter till att få gå med i EU försämras, EU är inte för dödsstraff och det skulle bli i princip omöjligt för Turkiet att komma med. Men Turkiet har ännu inte bestämt sig, man vet inte hur det kommer och bli. Men något man vet är att PKK kommer inte att ge upp, dom har en ny ledare som heter Cemil Bayik, och han kommer att kämpa med PKK tills dom får ett eget Kurdistan, eller tills döden kommer.

PKK i Sverige
Det finns ungefär 20 000 kurder i Sverige och av dom så sympatiserar ungefär 5000 kurder med PKK, fast partiet själv anser att hälften sympatiserar med dem. Första gången man hörde om PKK i Sverige var när en PKK-medlem, Enver Ata sköts till döds i Uppsala på 80-talet för att han hoppade av partiet. Enver hade en mycket hög post inom PKK, och blev hotad till livet när han hoppade av. Senare på 80-talet så dödades en annan medlem när han hoppade av PKK. När sista mordet skedde så terrorist stämplades partiet av den svenska regeringen.

Exempel på att dom tros vara terroristiska:
¤ Efter Olov Palme mordet så avlyssnades PKK-medlemmars telefoner av SÄPO för att dom trodde att några PKK medlemmar var skyldiga till Palmes mord, och SÄPO tolkade dem som att PKK var på väg att mörda någon, för dom nämnde ordet ”bröllop”, som då var ett kodord för mord. Enligt SÄPO ledaren Holmér skulle deras motiv vara att Öcalan inte fick asyl till Sverige, men det är bara en möjlighet till hur Palme dog.

¤ PKK tros även ha kidnappat 17 kurdiska ungdomar från ett PKK-läger i Värmland 1998. Misstankar var att dom kidnappades till ett hårdare och antagligen mkt värre läger någonstans i Europa för att tränas till soldater, men ungdomarna kom tillbaka efter några månader, och alla skulle definitivt fortsätta arbeta för PKK. Poliser tror att det är hot och våld som fått dom att vilja fortsätta arbeta för PKK, för många av barnen vägrade gå till läkare efter kidnappningen.

Situationen idag

Kurderna i Iran: Det lever 13 miljoner kurder i Iran, det vill säga en stor del av Irans befolkning. Ändå så kräver den iranske regeringen att kurderna ska se sig själva som iranier. Livet för kurderna blir bra mycket lättare om dom går med på att betrakta sig som iranier, dom betraktas inte som en enskild folkgrupp även om kurdiskan inte är förbjuden och att det är tillåtet att leva som muslim. Makten är koncentrerad till Irans huvudstad, Teheran och därifrån utses alla landets viktiga poster. När kurderna förnekar att dom är kurder så kan dom nå vilken post som helst i landet.

Kurderna i Irak: Det bor ca. 4,1 miljoner kurder i Irak, de är ca ¼ av landets befolkning. Den stora frågan där är, gränserna om en stat Kurdistan och oljerika och strategiskt viktiga områden. De två största kurdiska partierna KDP, PUK har försökt att stå emot och struntat i Iraks bestämmelser om kurderna. Iraks svar på motståndet blev, tvångsdeportering av kurder från deras byar. Och konsekvenserna blev grymma, det har försvunnit kurder i massor, och än en gång så har kurderna varit tvungna att fly ur sitt eget land. Det kurdiska språket är inte förbjudet i Irak, men det är inte fint att prata kurdiska.

Kurderna i Turkiet: I Turkiet så utförs det största motståndet av Kurdistan av PKK, PKK har alltid visat ett stort motstånd till den turkiska armén och polisen. PKK:s mål är ett fritt och oberoende Kurdistan. I Turkiet så är PKK:are bannlysta och PPK är helt förbjudet, och den turkiska militären är på jakt efter dom i de kurdiska bergen, även idag. Trots att PKK är förbjudet så är har dom många anhängare., och antalet medlemmar växer hela tiden. Av många kurder så anses partiet som kurdernas ända hopp. Många författare, journalister, lärare och riksdags män blir misstänka för att vara PKK:are och satta i fängelse i flera år.

Egna åsikter och funderingar:

Så kurderna har alltid blivit behandlade dåligt och blir fortfarande det.

Hur den kurdiska konflikten ska kunna lösas är en svår fråga, som är väldigt svår att svara på. Lösningen skulle kunna vara en oberoende stat, eller ett federalt system som dom har bland annat i Belgien. Det man inte får göra är att glömma bort hur det står till i Kurdistan, eller att blunda för det. Blunda för att en av världens äldsta och största folkgrupper hindras till att utvecklas, och dessutom utsätts för orättvisa och utsätts för förtryck i Kurdistan. Jag tycker inte att det är så konstigt att dom har starka nationalkänslor för sitt land och folk, eller att man tar till vapen för att skydda det lilla dom har kvar. Jag vill inte tro att kurdernas framtid är att det kurdiska folket kommer att utrotas och deras kultur försvinna, men som det ser ut idag är den framtiden inte långt bort. I t.ex.; Turkiet, där folkvalda riksdagsleda...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konflikten i Kurdistan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-04-18

    det finns över 40 miljoner kurder!!

  • Dilan Bengtsson 2020-02-20

    över 40 miljoner kurder

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-21]   Konflikten i Kurdistan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6914 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×