Nigeria

11 röster
27670 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
INLEDNING
Nästan alla har nog någon gång tittat på nyheterna och sett några utmärglade barn. Ingen mat, orent vatten. Vi tycker synd om dem men vi gör ingenting för att hjälpa dem. Jo, en del skickar ju pengar m.m. till hjälporganisationer, men det har ju tydligen inte hjälpt.
Det mesta av pengarna går till lön till de som jobbar på organisationerna, och då blir det ju nästan ingenting kvar till de som mest behöver det.

Jag har valt att forska om ett specifikt land som har brist på mat;


NIGERIA

BAKGRUND
Nigeria är med sina 123 miljoner invånare den folkrikaste staten i Afrika. Ungefär 66% av de, är fattiga och svälter, alltså ungefär 81180000 personer.
Och varför? Nigeria har ju stora naturreserver, stora områden att odla på och den fjärde största oljereserven. Oljan står för 96% av exportvärdet. Alltså är Nigeria mycket beroende på den globala oljekostnaden. Efter vad man hört tycker man ju att olja borde dra in mycket pengar, så är det ju i Norge.
Nigerias ekonomi har under en lång tid stadigt försämrats. Under 80-talet exporterade de mycket livsmedel, men nu är de beroende av import, för landet kan inte odla, det finns inga resurser eller pengar.

För 10 år sedan hade Nigeria en statsskuld på 33 miljarder dollar, och skulden har bara ökat och ökat. Landets tillbakabetalning av det lånet är 58% av landets hela exportvärdet. Det är en mycket tung börda, eftersom Nigeria är så fattigt.
Korrupta ledare och korruptionen har också till stor del bidragit till den dåliga ekonomin i landet. Det har lett till att befolkningen inte fått sina bidrag, jordbruket blir (undermåligt) och infrastrukturen blir störd.



Nigeria blev självständigt 1960, innan var det en del av Storbritannien. Nigeria har i 40 år blivit styrt av militärdiktaturer. Det dröjde enda till 1993 innan man hade ett demokratiskt val, men den som vann valet fick aldrig beträda posten. 1999 hade man val igen, och Olusegun Obasjano blev president och har varit det sedan dess. En diktatorisk ledning av ett land leder ofta till att de mänskliga rättigheterna inskränks, och så blev det i Nigeria.
Om nu Amnesty International har rätt, så bryter man fortfarande mot de mänskliga rättigheterna, även om militärdiktaturen har fallit.
Nigeria är ju som sagt den folkrikaste afrikanska staten. I staten finns även många etniska grupper. Upp emot 250 stycken och minst lika många språk. Skillnaden mellan religionerna i staten är stora, och det skapar ibland bråk mellan folkgrupperna. Man tror att militärdiktaturens förtryck är en av orsaken till bråken, men även de religiösa spänningarna.
I norra delen av landet ville man införa Islams lag Shira, men då blev det kraftiga kravaller, och många människor dog. Då hotade de kristna grupperna i nord att införa en kristen lag i de södra delarna.
Oljeutvinningen i Niger i Nigeria skapar också stora motsättningar. Shell och Chevron/Texaco har under 50 år pumpat olja där och de får hård kritik av mänskliga rättighets- och miljöorganisationer. Kritiken får de för att oljeutvinningen sker utan hänsyn till miljö och hälsa i de drabbade områdena.


Ogoniland i Nigerdeltat var värst utsatt. Shell avslutade sin produktion där 1993, men Shells utvinning pågår i vissa andra delar. Ogonifolkets förkämpe och författaren Ken Saro-Wiwa kom därifrån. Han avrättades den 10:e november tillsammans med åtta andra aktivister av militären- han blev efter det kallade martyr för Ogonifolkets kamp mot oljekonsortiet

FORTFARANDE U-LAND
Nigeria måste k0mma ur sin kris och börja utvecklas.
Miljön måste förbättras, vägarna underhållas, bostäder byggas och jordbruksproduktionen måste höjas.
Landet är fortfarande ett av de 20 fattigaste länderna i världen.
Värdet av allt som tillverkas är inte mer än några 100 dollar per person och år. Inkomsterna är ojämnt fördelade.
Flera miljoner människor i Nigeria lever i extrem fattigdom. 70% av människorna har knappt 10 kronor om dagen till bostad, mat, kläder och allt annat som kan behövas.
Nigeria är medlem i AU, Afrikanska Unionen. Alla andra afrikanska stater utom Marocko är med i AU. Unionen bildades 2002 med EU som förebild.

ABUJA
Abuja ligger uppe i platålandet där ingen av de stora folkgrupperna dominerar. I det området pumpar Shell (och andra europeiska oljebolag) och fler nigerianska oljebolag cirka 2 miljoner fat olja varje dag som säljs på världsmarknaden.
Lokalbefolkningen får inte ta del av pengarna från oljeutvinningen, men de får föroreningar som sot och oljespill.
Sommaren 2002 ockuperade ett gäng kvinnor en amerikansk pumpstation i Abuja. De krävde att bolaget skulle ge arbete åt män och söner, alltså åt de som bodde i området.
Kvinnorna började klä av sig. När kvinnor klär av sig offentligt i Afrika är det detsamma som att förnedra, och de förnedrade ju oljebolaget. Bolaget lovade då att ge byarna jobb, skolor och sjukvård.

ANLEDNINGAR TILL MATBRIST
EXPORT
Många av de fattiga länderna har en gång i tiden varit kolonier till kolonialmakterna. Man producerade sådant som kolonialmakterna behövde, till exempel kaffe, bananer och kryddor. Än idag odlar man de grödorna för underpriser till länder som är rika.
Ofta får de som är i början av produktionskedjan minst betalt. Därför har bönder och lantarbetare i fattiga länder har svårt att komma ur sin fattigdom. Och en till orsak till fattigdomen är att de odlar för export istället för att sälja i det egna landet. Men när de säljer för export får de ju in annan viktig valuta, till exempel dollarn, och för den valutan kan man handla för och importera varor från andra länder.
VATTENBRIST
Jordbrukarna måste lära sig att odla mindre vattenkrävande grödor och metoder som inte behöver så mycket vatten.
FOLKÖKNING
I landet har det under många år skett en enorm folkökning, och det kan vara en bidragande orsak till bristen på mat. Men en folkökning behöver inte alltid vara dålig. I till exempel i Sverige är den bra. Men om det ska vara bra ska det vara ett väl fungerande jordbruk som kan ta hand den ökande befolkningen. Och ett fungerade jordbruk är något som Nigeria har brist på. Man har satsat på att få oljeutvinningen bra fungerande, och då har andra industrier hamnat i skuggan, bland annat jordbruket och fiskeriet.
OLJEUTVINNINGEN
Har skapat utsläpp av miljöutgifter. I juli 2000 sprack en av Shells oljeledningar, och då brändes minst 250 människor ihjäl. Alltså är oljeutvinningen en risk för befolkningen som lever runt den. Oljan läckte ut i vattendrag och många människor dog av det förorenade vattnet. Fiskeriverksamheten drabbades, för det blev fiskdöd. Shell vägrade ersätta de drabbade eftersom de ansåg att läckan uppstod på grund av sabotage. De hävdade att det var lokalbefolkningen som gjorde hål på ledningen för att ta olja.

KORRUMPTION
Matbristen i vissa städer i Afrika beror inte bara på torka och översvämningar. Maktfullkomliga och korrupta ledare gör att miljontals människor hotas av svält, för att de själva lever i lyx och inte ser till landets behov. Om de gjorde det kunde de höja levnadsnivån för alla i landet.
UTARMADE JORDAR
Några exempel på varför det är utarmade jordar är skogsskövling eller en alltför intensiv odling.

HUR MAN KAN FÅ MER MAT:
Om man gör jordbruket mer effektivt utan att äventyra resursbasen allt för mycket skulle det räcka till 10 miljarder människor. Resursbasen är jord, vatten och skog. Man kan med mycket enkla metoder hjälpa undernärda och felnärda människor till ett friskare och bättre liv.
Man kan till exempel:
? Tillsätta billiga vitaminer i vanliga livsmedel som vi gör här i de rika länderna. Då slipper man en rad bristsjukdomar som till exempel struma, nattblindhet och blodbrist.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nigeria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-20

    gz

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Nigeria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3576 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×