Motorcykel

10 röster
15698 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia
Två franas bröder som hette Ernst och Pierre Michaux byggde 1868 en cykel med motor. De monterade en ång motor på en av sina cyklar. Ett år senare designade Sylvester Roper en annan ångmotorcykel i USA. Men ingen av dessa cyklar blev någon succé. 1885 i Tyskland monterade Gottlieb Daimler en bensinmotor på en cykelram. Snart började europeiska tillverkare montera fast bensinmotorer på både tvåhjulingar och trehjulingar.

1894 var de tyska bröderna Heinrich och Wilhelm Hildebrand och landsmannen Alois Wolfmüller de första som började tillverka motorcyklar i större skala. Under de två första åren gjorde de 1000 motorcyklar.

Under 1890-talet satte de fast motorn lite varstans på cykleramen, men 1901 kom de två franska bröderna Michael och Eugene Werner på den bästa och mest stabila platsen för motorn. Där sitter den än idag.

Efter andra världskriget var de brittiska motorcyklarna, Triumph och Norton världsledande. Men de italienska motorcyklarna, Moto Guzzi, Gilera och MV Augusta fanns också med och konkurrerade. Under 50-talet kom japanerna med sina motorcyklar. Först Honda, sedan Suzuki, Yamaha och Kawasaki. De hade ny design och var säkrare, effektivare och billigare än sina konkurrenter. De är fortfarande ledande namn innom motorcykelindustrin.

Hur en motorcykel fungerar
En motorcykel fungerar ungefär som en cykel, men den drivs av en motor i stället för ens ben. Det behövs hundratals olika stora och små delar för att motorcykeln ska kunna fungerar. Delarna på en motorcykel sitter ihop i olika system och varje system har olika funktioner. Bensintanken och förgasaren är en del av bränslesystemet som ser till att motorn får bensin. Batteriets uppgift är att förse tändsystemet med ström. När strömmen när tändningen bildas gnistor som i sin tur antänder bensinen. Batteriet ger också instrumenbrädan och lampor med ström. Kopplingen, växlingspedalen och drivkedjan är delar av kraftöverföringssystemet som överför kraft till bakhjulet. Bromsskivorna och bromsoket är delar av bromssystemet och behövs för att kunna stanna motorcykeln.

En motorcykel används som färdmedel. Det finns även motorsporter där man andvänder motorcykeln, men det används mest som ett färdmedel.





Bensin
För att en motorcykel ska kunna fungera måste man ha bensin. Bensinen används som bränsle.
Bensinens grundläggande uppgift är att den ska förgasas och blandas med luft för att bilda en brännbar gasblandning och att blandningen ska brinna jämnt utan att sprängas. Bensinen ska förgasas lätt och det ska finnas rätt mängs bensin i förhållade till luftmängd. När all bensin avdustat bildas en antändbar gasblandning. Förbränningen börjar när gnistor från tändstiftet antänder gasen och bildar en flamfront genom förbränningsrummet.

Miljöpåverkan
Efter som en motorcykel har bensin som bränsle ger den ut avgaser.Även om det finns farliga ämnen i motorcyklarnas avgaser, så är det bättre nu än förr. Nuförtiden har de flesta motorcyklar bra avgasrening. De drar inte heller så mycket bensin och bensinen har också blivit renare.

Avgaserna förstör både människor och naturen. Man kan få svåra hjärtproblem och asma av avgaser. kolväte som finns i avgaserna orsakar också cancer och kan påverka arvsanlagen. Värst är det för dem som bor inne i städerna. Där kör mycket bilar och mycket avgaser andas de in varje dag.
Avgaserna påverkar även klimatet. För varje liter bensin som släpps ut bildas mer än 2 kg koldioxid. Koldioxid är en så kallad växthusgas som bidrar till den globala uppvärmningen. Genomsnittstemperaturen stiger på jorden från 0,1°C till 0,4°C per årtionde. Vägar slår ofta sönder naturliga miljöer. Växt och djurliv förstörs av avgaser, buller och salt. Vissa arter hotas att helt dö ut på grund av vägtrafiken.
Från avgaserna kommer stora mängder kväveoxid som ger övergödning av sjöar och hav. Det medvärkar också till försurningen av vatten och mark.
Vägtrafiken står för e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Motorcykel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Motorcykel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3661 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×