Choklad

6 röster
20313 visningar
uppladdat: 2005-04-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att skriva ett arbete om choklad därför att jag vill veta mer om choklad för att choklad smakar olika beroende på vilken sort man köper. Det jag vet är att det finns kakao i chokladen. Det jag undrar är:

- Vad kommer chokladen ifrån?

- Kakaoträdet, var finns det, hur skördar man?

- Hur många olika kakaosorter finns det, vilka?

- Hur gör man choklad?

- Chokladens historia

- Vad finns det för olika sorters choklad?

- Chokladundersökning, vilken choklad är godast.



Vad finns det för olika choklad?

Det finns tre olika typer av choklad vit choklad, mjölkchoklad och mörkchoklad.

Mörk choklad: Mörk choklad måste innehålla minst 43 % kakaomassa i vikten på chokladen för att uppfylla den lägsta kvalitetsbetäckningen. Det finns också olika antal procent av kakaohalt, ju högre kakaohalt desto mörkare choklad. Innehåller chokladen mindre än 43 % består den nästan bara av socker men det kan också vara vanilj och sojalecitin i kakaomassan.

Mjölkchoklad: Mjölkchoklad innehåller mjölkpulver till skillnad från mörkchoklad, men varför inte färsk mjölk, jo för att färsk mjölk innehåller för mycket vatten för att passa ihop med kakaosmöret. Även som i mörkchoklad finns det olika kvalitet på chokladen, det finns olika saker som bestämmer t.ex. bönsort, klimat, rostningen, osv. Mjölkchoklad är ungefär som att reda en sås, ju mer mjölkpulver man har i ju mer delikat smak får man (enligt boken Choklad). En känd mjölkchoklad är Marabous mjölkchoklad den har funnits sen 1916.

Vit choklad: Vit choklad är den enda chokladen som inte tillverkas av kakaobönor. Den tillverkas i stället av kakaosmör, socker, mjölkpulver, vanilj och lecitin. Det finns alltså inte ett ända spår av kakaobönor, inte aromen och inte ett ända färgämne. Kakaosmör är helt färglöst och har bara en mycket svag arom.


Kakaoträdet

Choklad består av många olika ingredienser, men den viktigaste är kakao. Kakaon kommer från kakaobönor som har växt på kakaoträdet.

Trädet kommer från början från dom fuktiga regnskogarna vid Amazonfloden, där dom växte redan från 4000 år f. Kr. Där finns det fortfarande träden kvar, fast det kanske inte är den trevligaste miljön att gå i, man vet ju inte vad man kan stöta på bl.a. jättemyggor, pirayor osv. Dom träden som man använder nu för att skörda bönor ifrån finns i ”kakaobältet” som befinner sig tvärs över Amerika, Afrika och Asien. Där finns det också andra träd som vaniljorkidéer, kokos- och oljeplantor som fungerar som ”mammor” till trädet. Den bästa höjden att odla kakaoträd på är 600 meter över havsytan. Fast vid ekvatorn kan man odla träden på 1000 meter över havsytan bara de får tillräckligt med skugga. Kakaoträdet behöver tropisk värme och fuktighet och de behöver också skyddas för kraftiga vindar och kokande solsken. Kakaoträdets fina namn hos experter är ”Théobroma Cacao L”. Ett kakaoträd ger ungefär bara 3-4 kg kakaobönor per år. Från början är frukten en blomma och blir så småningom en böna som man sedan plockar av från trädet. Man skördar alltså kakaoträdets frukt och tar bort det yttersta skalet och till slut får man fram kakaobönan.

Bönorna skördas två gånger per år. Den största skörden får man i oktober, november och december. Den mindre skörden plockar man i april och maj. Frukterna kan inte plockas maskinellt och inte heller ryckas bort utan måste skäras av förhand ”en efter en” för att det skall komma en ny böna. Det är ett ansträngande jobb att plocka frukterna. En skicklig bönplockare plockar 1500 frukter på en dag eller cirka 2 per minut.
Vad finns det för olika kakaosorter?

Det finns en himla många kakaotyper som är vildväxande, besläktade kakaoarter som ibland skördas för att man skall göra kakaosmör. Men det är bara en sort som odlas för kakaoproduktion, den heter Théobroma L, inom den arten pratar man ofta om två grupper och en grupp till som är korsad av dom två andra grupperna.
- Criollo
- Forasteros
- Trinitario, den korsade gruppen.

Criollo: Criollo betyder infödd på spanska, det var den sorten Christopher Columbus upptäckte på ursprungsön Guanaja år 1502. Trädet växer framförallt i Mexico, men också i områden som har motsvarande klimat. Blommorna är svagt rosa, frukterna är röda till violetta, spetsiga vid stjälken, buteljformade på den andra sidan och ett knottrigt skal. Criollo är den finaste av kakaobönorna, den används nästan aldrig separat eftersom den är mycket dyrare än andra kakaobönor.

Forasteros: Forasteros betyder egentligen främling på spanska och kommer ursprungligen från Amazondeltat. Forasteros utgör huvuddelen av den afrikanska kakaoproduktionen. Den odlas också på Syd- och Centralamerika. Blommorna är vita med violfärgade fläckar, frukten är grön men blir gulare när den mognar. Formen är oftast lång, men kan också vara avrundad. Bönorna är platta. Denna sort är väldigt tålig och ger stora skördar, därför planteras det bara mer och mer sådana träd.

Trinitario: Det är en korsning av Criollo och Forasteros. Den uppkom år 1727.


Olika frågor

Blir man tjock av choklad?
Nej man blir inte tjock av choklad, det är mer kalorier i en portion med potatis med lättmajonnäs. Därför blir man tjockare av att äta vanlig mat än att äta choklad.

Får man finnar av choklad?
Det har gjorts många kvalificerade undersökningar i USA. Det visar sig att det inte finns något samband mellan kost och finnar. Ungdomar som har anlag för finnar behöver inte avstå från choklad. Det är inte chokladen som gör att man får finnar det är fetthalten i chokladen. Om chokladen hade vart ren choklad hade det inte varit nåt problem.

Får man inte hål i tänderna av choklad?
Nej, man får inte hål i tänderna av choklad, eftersom kakao innehåller fluor, som förhindrar karies. Det är sockret i chokladen som gör att man får hål i tänderna, inte chokladen.


Källförteckning


- www.marabou.com
- www.chokladsajten.com
- Choklad : Claus Meyer Nielsen, Bokförlaget Trevi AB, 1996
- Tidernas godis: Sven Hagman, Bokförlaget Prisma, 1986


Chokladens historia

600 f. Kr. Mayafolket började använda kakaoträdet till både att framställa en dryck och som betalningsmedel.

1502 e. Kr. Christopher Columbus var i Mellanamerika och lade märke till kakaobönan som de boende använde till att tillverka drycker och betalningsmedel.

1530- 1520 I Sydamerika upptäcker man att man kan förbättra drycken genom att blanda i socker och vanilj, nu blir det en ”chokladdryck”.

1606 Inför Francesco Carletti chokladen ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Choklad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-10]   Choklad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3890 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×