Choklad

1 röster
13114 visningar
uppladdat: 2007-03-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Såhär började det
I Centralamerika (det vi kallar Mexico i dag) för ungefär tusen år sedan hittade en mayaindian en konstigt formad frukt som han plockade. Den satt på barken av ett träd djupt inne i regnskogen. Frukten var inte ny utan tvärt om den hade hängt där ett bra tag. Dom mandelliknande bönorna hade börjat torka och jäst lite. När indianen försökte äta den så spottade han ut det och kastade den stora frukten i elden. När frukten hade legat där ett tag började en god doft att sprida sig (den lukten vi associerar till choklad). Kanske, kanske inte var det såhär den gamla mer än tusen åriga chokladen fick sin början.
Men det var inte då den riktiga ätbara chokladen fick sin början det hände på 1500-talets början. 1520 så kom en spanjor på att man skulle blanda aztekernas bittra kakaomassa med socker. Nu hade chokladen blivit gjord.
På 1200-talet var kakao drycken en kungligdryck i den mesoamerikanska kretsen. På bilden ser du ett Mixtecbröllop. Där man dricker kakaon för att visa att man har gift sig (ungefär som att vi sätter ringarna på fingrarna). Folkslaget Aztekerna drack denna vattnig såkallade xocoatl med Hernán Cortéz. Det var han som hjälpte till att sprida den exklusiva kakaobönan vidare till Karibien och Afrika, han införde kakao drycken i Spanien år 1528.




Choklad och kakao innehåller det stimulerande ämnet theobromin som påminner om koffein, dock utan samma beroendeframkallande effekt. Theobromin i sig är en bitter flyktig alkaloid som är milt uppiggande, lätt urindrivande och genom sin förmåga att vidga blodkärl även är bra mot högt blodtryck. Theobromin har också en avslappnande inverkan på musklerna vid luftrören och har nyligen i en brittisk studie visat sig fungera tre gånger bättre som lindring av ihållande hosta än traditionell medicin. Försökspersonerna fick en mängd theobromin som motsvarar två koppar choklad och dessutom ger theobrominet heller inga biverkningar.
Aftonbladet, 23 november 2004

En amerikansk forskargrupp har i en stor studie kommit fram till att 46 gram 70-procentig choklad varje dag gör att blodkärlen lättare expanderar. Det i sin tur minskar risken för hjärtinfarkt. En annan positiv effekt är att mörk choklad hjälper till att sänka kolesterolhalten i blodet, vilket forskarresultat visar som publicerades i den medicinska tidskriften Journal of American College of Nutrition. I choklad finns även fenoler och flavonoider, kemiska ämnen som underlättar blodcirkulationen och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Svenska Dagbladet 1 juni 2004.
Journal of the American College of Nutrition, nr 3, 2004.



Kakaoträdet

Kakaofrukten inuti
Här kan du se den inuti. Det vita är fruktköttet som är ätbart och gott. Det mörkbruna ör kakaon som smulas sönder och används i chokladen.
Kakaoträdet är mycket ömtåligt träd. Trädet växer bara på ett fåtal ställen 20 grader norr/söder om ekvatorn. 3-4 år tar det innan trädet har frukt. Ytterligare 10 år innan det är som bäst. Efter 30 år så är frukten inte användbar. Hundra tusen blommor kommer varje år men bara 1% av alla dessa blir användbara.
Frukten ser ut som en stor valnöt fast denna frukt är 2 decimeter lång. Under mognads processen ändrar frukten trinitario färg från gult till orange, rött/lila och när frukten är färdig är den mörkbrun/röd.



Visste du att…?

Choklad som innehåller minst 70 % kakao är en riktigt ren chokladkaka. För att bakterier ska kunna föröka sig måste vätskehalten vara hög. I ren choklad är vätskehalten låg och därmed kan bakterierna inte föröka sig. Så man kan säga att choklad är hygieniskt!
Visste du att procenten i chokladen inte visar hur mycket kakao den innehåller utan hur mycket av ingredienserna i chokladen som är kakaorelaterade.
Dom tre huvudingredienserna i choklad är kakao, kakaosmör och socker. Sojaleticin används också ibland för att konsistensen skall bli rätt. När det gäller mjölkchoklad används även mjölkpulver (som man använder mycket av i vit choklad). Naturlig vanilj används för att smaken skall bli mer intim (används också mycket av i vitchoklad). Fettet i ”riktig” choklad (minst 70 %) är inte särskilt onyttigt. Fettet i chokladen är kakaosmör som inte är lika onyttigt som en mjölkchoklad från tex. Marabou.
När 1800-talet kom så kom också känslan och njutningen för choklad på allvar. Det var då chokladen började ta form som kakor.
Chokladen innehåller ett ämne som motverkar depression.


Om folk i hela världen skulle äta några chokladbitar varje dag. Skulle det antagligen inte vara några konflikter mellan olika länder. För choklad hjälper dig att få alla din a sinnen i fullt bruk så att säga.
Här finns några nackdelar med choklad:
• Man blir lätt beroende (man får ett sug av det och vill bara ha mer och mer)

• Tröstäta gör vissa med mat men vissa gör även med godis och speciellt choklad

• Rundare former kan man få om man äter vanlig mjölkchoklad för ofta. Vissa får det lättare än andra

Här finns några fördelar med choklad:
Alla blir snällare och godare människor
För att choklad är lugnande och man behöver inte känna sig stressad när man äter den.
Mörk choklad är bra för hjärtat!
Chokladen sänker vår kolesterolhalt och skyddar oss mot hjärt och kärlsjukdomar.
Chokladen håller oss friska!
Den stärker vårt immunförsvar. Chokladen innehåller många olika bra vitaminer.

Motverkar att din sockerhalt i blodet sjunker.
För att den innehåller socker.
Botar baksmälla
För chokladen innehåller aminosyran fenyletylamin som anses vara afrodisiakisk. Detta ämnet kommer ut i kroppen när man blir förälskad
Lindrar smärta
För att ämnet dopamin finns i chokladen.

Kärleken och sexlivet skulle bli mer passionerat.
För när man äter choklad kan man känna sig nyförälskad
Det sägs att Madame du Barry, kurtisan och älskarinna till Ludvig XV, alltid gav en kopp choklad till sina älskare innan de fick komma in i hennes sängkammare, och att den store älskaren och alkemisten Casanova, som drack sin choklad på café Florian i Venedig, ansåg att choklad var mer uppiggande än champagne.

1624 ville professor Johan Franciscus Rauch från Wien förbjuda bruket av att dricka choklad i klostren, då den ansågs vara alltför upphetsande.



Fakta

Trinitario är gul och ser ut som en paprika som blivit avlång.
(Det finns olika sorters kakaofrukter)

Forastero är mörkgrön och lite ljus limegrön. Påminner om en melon fast den är avlång.

Criollo är rödbrun och rund lite avlång. Den ser ut som en papaya.

Man skördar kakaofrukten två gånger per år. De plockas för hand för att blomman skall komma igen. Plockas i april maj.
Theobromin är ett ämne i chokladen som påminner lite om koffeinet i kaffe fast har dock inte samma effekt.
Alla kan inte äta theobromin. Hundar (mest mindre hundar) kan inte äta choklad. I vissa fall om en liten hund äter en 100g choklad kan det orsaka dödsfall. Det är den mörka chokladen (minst 70 %) med högt kakaoinnehåll som är värst. Om det bara är pralin som hunden råkat få i sig är ingen fara. Mjölkchoklad och ljus choklad innehåller mindre mängder theobromin och är därför inte lika giftiga. Du som är hund ägare ge inte din hund choklad!
Mannen som kom men förslaget att man skulle använda andra vegetabiliska ämnen än kakaosmör. Var den amerikanske choklad fantasten Milton Snavely Hershey. 1940 lyckades han framställa en choklad kaka som inte smälte i tropisk värme (60grader c).
Det finns en 90 procentig chokad. Den har en mycket speciell smak i och med att den innehåller så pass mycket kakao. Nu har det även kommit ut en 99 procentig som nog inte säljer så bra… Tidigare i historien sägs det att den betraktades som en medicin.

• Chokladen trivs bäst vid 16-18 grader. Det sämsta du kan göra är att lägga en chokladen i kylen ännu värre i frysen för då förstörs mycket av det goda i chokladen.
• Chokladen är bättre än annat godis som tex. Sega råttor eller lakrits. Den smälter bort från tänderna och är därför tandläkarens favorit. (man skall dock borsta tänderna noga efter)
• Under 1800-taletsslut såldes chokladen under namnet ”erotiskt bränsle”.
• Det sägs att för att Casanova skulle leva upp till sin titel så drack han 50 kollar kärlek (choklad) om dan.
• Choklad botar ledsen själ
• Kakaon används som smink (kan dock inte ätas)
• En ljus chokladkaka innehåller över 45 sockerbitar



Här ser du när aztekerna gör den dryck som fången sedan skall dricka som sin sista måltid.
De gjorde en dryck av kakaobönorna som de Aztekerna offrade varje år en fånge till kakaogudarna som bland annat var Ek Chuah. Fången fick dricka choklad som sin sista måltid. För att aztekerna trodde, om han hade kakao I sitt hjärta så skulle gudarna plantera ett nytt kakaoträd. Dom dödade fången och tog sedan ut dess hjärta. Aztekerna offrade alltså människor för något som dom inte alls behövt om dom visste lite mer…
En lista över hur mycket mer folk äter både choklad drycker och annat onyttigt.
Vara 1990 2002
• Choklad och konfektyr 11kg 17kg
• Konditorivaror 5kg 8kg
• Läskedrycker 57Liter 100Liter
• Starköl 19Liter 29Liter
• Vin 12Liter 20Liter
Så nu äter vi alltså 17 kg per person per år. En mycket stor ökning i både siffror som du ser men också så börjar svenska folket väga mer pga. dom nya stora frestelserna man möter varje dag.



Frågor jag vill ha svar på
• Vem hittade kakaobönan?
En mayaindian
• Var hittades den?
I Central Amerika (det vi kallar Mexiko i dag). Omkring Orinocos regnskog.
• Vem är det som säjer mest choklad?
Cloetta säljer mest choklad i hela Norden.
• Vad innehåller en mjölkchoklad?
50%fett 20% kolhydrater 20% protein 1,5% teobromin 5% vatten 3,5% vitaminer,järn,kalcium,flour,magnesium,kalium,natrium,fosfor,A-vitamin,tiamin, riboflavin och niacin
• Hur kom chokladen till Sverige?
Danskarna fick den första kontakten med kakaodrycken (drickchoklad). Var mycket omtalad redan 1660 i böckerna i Danmark. Det var R.T Kehlerte som startade den första fabriken som gick undernamnet ”Lak og Chokladefabrique”. Tre schweiziska bröder som hette Cloetta kom till Danmark år 1862. Det var dom som var grundare för chokladen Cloetta.
• Varför rostar man kakaobönor?
För det är då den viktiga smaken och aromen träder fram.


• Hur kom namnet kakao till?
Det kom från folkslaget Aztekernas cacahuatle som motsvarar kakaw som kommer från ett annat folkslag nämligen Olmekerna flera tusen år före Kristus och sedan så har det blivit kakao (för att kakao och kakaw uttalas ju likadant).
• Vad innehåller en vit choklad?
Ingen kakao i alla fall så det är lite konstigt att denna ”massa” kallas för choklad när en inte innehåller någon kakao alls… Istället används mycket kakaosmör och naturlig vanilj. Den vita chokladen smakar därför mycket mer sött för att den inte innehåller den beska kakaon. Den är inte brun för att den inte innehåller någon kakao (såklart).



Källförtecknig

Jag tog lite citat och fakta från boken Chokladfabriken av Annika Edestrand och Helena Annerén Ullstrand. Den lånade jag på skolbiblioteket.

Men mycket av historien tog jag och fick in på Google och sökte på ”Chokladens historia”. Då kom flera sidor upp men jag använde mig av


http://www.chokladkultur.se/historik.htm

och

http://www.chokladprovning.com/

Sedan sökte jag på hur den kom till Norden och då kom jag till dessa sidor :

http://www.kraftfoodsnordic.com/newsroom/material/chocolate/dbaFile1024.html

och

http://chokladsajten.com/historia/h6_1.asp

Sesan sökte jag på lite annat också och då kom jag till :

http://www.scb.se/templates/pressinfo____114522.asp
och

http://www.marabou.com

och

http://www.chokladkultur.se/historik.htm


http://216.239.59.104/search?q=cache:Y8W6hZgV_BIJ:www.nyavarvetsskola.se/Mediatek/04_05/kakao_cornelia_sarah.pps+Vad+inneh%C3%A5ller+en+70%25+chokladkaka%3F&hl=sv

http://images.google.se/imgres?imgurl=http://www.mamut.com/homepages/Sweden/1/11/chokladprovning/trinitario.jpg&imgrefurl=http://www.mamut.com/homepages/Sweden/1/11/chokladprovning/subdet5.htm&h=468&w=726&sz=186&tbnid=xBA6-ZDXu9QJ:&tbnh=89&tbnw=138&start=1&prev=/images%3Fq%3DKakaob%25C3%25B6nan%26hl%3Dsv%26lr%3D

Det mesta har jag tagit från Internet.



Från en frukt till en chokladkaka i din butik

De tolvolika stadierna från att kakaobönorna är i frukten tills att den är en färdig chokladkaka.

1-Kakaoträdet växer upp, blommar den blir pollinerad, en frukt blir till.
2- Man skördar. Då det växer mest och då skörden är som bäst. Den är runt december/ juni.
3- Frukten öppnas och bönorna plockas ut tillsammans med fruktköttet (för det är svårt att bara få ut bönorna) för hand. Sedan låter man dom stå under blad och jäsa. Under detta tjocka täcke av blad blir det över 50 grader och då smälter fruktköttet bort och kvar är bönorna.
4- Efter det ska bönorna torkas för att vattenhalten måste sänkas från 50% till under 10% för att kunna använda eller lagra bönorna.
5- Kvalitetsbedömning. Om vattenhalten i bönorna inte är under 10% så kan den klara chokladen börja mögla.
6-Rostning. Dom fuktiga kakaobönorna blir nu torra och aromen kommer fram.
7-Blandningen. Man blandar olika bönor från olika frukter. Aromer blandas och den typiska chokladen har fått sin början
8-Malning. Man maler först små bitar av kakaobönan och dom trycks mot väggarna. Där ifrån kommer kakaosmöret när det blir varmt så kommer den ut ur bönorna.
9-Kakaosmöret används i olika typer av choklad. Men det mesta används i vit choklad. Kakaosmöret ser ut som smält smör.
10-Kakaopulver. Man silar och pressar bort kakaosmöret. Åter blir en hård massa och när man krossar denna lir det kakaopulver.
11-Chokladmassan. Alla ingredienserna blandas och blir en chokladmassa.
12-Chokladkonfektyr. Små chokladbitar som finns i tex. En Aladdin eller en Paradis.
(Kakaosmör
tillhör nummer 9)





Innehållsförteckning

• Inledning s. 0
•...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Choklad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-24]   Choklad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7810 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×