Choklad

3 röster
13246 visningar
uppladdat: 2006-01-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Choklad är en delikatess som har åtråtts av människor i århundraden. Eftersom jag själv är chokladälskare är det ett rent nöje att skriva om choklad. Det jag vill ha reda på är: Varifrån kakaon kommer, hur man gör choklad av kakaon, vad chokladen har för historia, om choklad verkligen är nyttigt och i så fall, vad är det i chokladen som är nyttigt.

Jag har hittat en fantastiskt bra sida på Internet www.chokladsajten.se. All information jag har hittat där har jag jämfört med information på andra sidor (t.ex. www.marabou.com) där det står precis samma sak, vilket betyder att Chokladsajten är en pålitlig källa med otroligt mycket bra fakta.

Kakao
På Chokladsajten kan man bland annat läsa om hur man framställer choklad, hela vägen från kakaoplantan till den färdiga chokladkakan. De viktigaste ingredienserna i choklad är kakomassa, kakaosmör och socker. Andra ingredienser är olika från olika tillverkare. Hur som helst så är kakaon huvudingrediensen. Kakaon är från början bönor, som blir till inne i kakaofrukter, som i sin tur växer på kakaoträdet. Kakaoträdet kommer ursprungligen från Central och Sydamerika men idag växer det inom det så kallade kakaobältet som går runt hela jordklotet och sträcker sig från ca 20 norr till 20 syd. Det betyder alltså att Amerika, Afrika och Asien är de världsdelar som planterar kakaoträd. Plantagernas träd är ca 6-8 meter höga på grund av det är lättare att skörda. Ett vilt träd kan bli upp till 15 m högt och 50 år gammalt, till skillnad mot de odlade träden som når en maxålder på 30 år. För att plantorna ska trivas måste de växa i minst 24 C, vattnas rikligt, och ha ordentligt skydd eftersom den är ömtålig för het sol och stormar. Vanligast som skydd för kakaoträdet är andra högre träd som t.ex. bananträd, gummiträd och kokospalmer.

Kakaoplantan odlas till en början i små korgar där de får stå och växa till sig i 1 och ett halvt år innan de planteras ut.
Det är inte förrän under det femte eller fjärde året som trädet bär frukt. Trädet har små vitrosa blommor som växer direkt från stammen eller större grenar. Ca var femte blomma mognar till frön. Det är dessa frön som blir kakaofrukter. Frukten har många olika färger, från början grön sedan från gult och koppar över till orange och röd. När den är färdig att plockas är den brun, ca 20 cm lång och ellipsformad. Varje frukt innehåller mellan 20-50 bönor, och varje träd producerar runt 50 frukter varje år blir det ungefär 3-4 bönor per träd/år.
Frukterna är mycket ömtåliga och måste skördas för hand, varje frukt för sig. Med hjälp av en vass kniv skiljer man försiktigt frukterna från trädet, om de slits av kommer ingen ny blomma nästa år. Den största skörden fås i oktober, november och december.
En person skördar ca 2 frukter i minuten vilket betyder att det är ett mycket tids och arbetskrävande jobb.

Vid tillverkning av choklad slås frukterna sönder och man tar ut de värdefulla bönorna. Bönorna genomgår sedan en lång process där de jäses, torkas, rensas, rostas och mals för att sedan blandas med de andra ingredienserna. Det är mycket viktigt att kakaomassan finmals för att chokladen inte ska smaka dammigt. Under processen smakas kakaon av mycket noggrant och det är också viktigt att fetthalten och kornstorleken kontrolleras.

Chokladens Historia
En annan intressant fråga är såklart vilka det var som upptäckte kakaon, och hur den spreds sig till resten av värden. För att få lite mer detaljerad fakta besökte jag www.kraftfoodsnordic.com. Där berättar de att kakaoträdet växte i tidernas begynnelse djupt inne i Sydamerikas djungel i området kring Orinoco och Amazonfloden. Kakaofrukten var föda till många vilda djur som endast åt fruktköttet och spottade ut fröna (kakaobönorna), som växte och blev nya plantor. Kakaoträdet spred sig eftersom en del av djuren bar med sig frukterna långa sträckor innan de åt dem och ”planterade” bönorna. Till slut fann människorna trädet. Under en lång tid gjorde de som djuren, åt bara fruktköttet och spottade ut fröna, men så småning om började man förstå att man hade även hade nytta av bönorna om de först torkades och rostades över öppen eld.

Vilket folkslag det var som upptäckte kakaon är ett mysterium, men man vet att mayaindianerna var först med att plantera trädet. De levde i Centralamerika norr om ekvatorn, strax söder om det som idag är Mexico. Enligt Kraft Foods Nordic var kakaon helig för mayaindianerna. Andra källor har också bekräftat detta. Chokladsajten berättar att mayaindianerna trodde att kakaon hade magiska krafter, därför använde man den till ceremonier, offergåva till gudarna och även som medicin. Man framställde en dryck som kallades chokoatel.

Men frukterna var också bra att ha. Dom fanns i överflöd och var lätt att bära vilket gjorde att mayaindianerna började använda dem som betalningsmedel. De åkte norrut och bytte varor med aztekerna och på det viset upptäckte även de kakaon och dess ”magiska krafter”.
Kakaon blev aztekernas ”guld”. Själva kunde de inte odla plantan för det var för torrt klimat fick de importera bönor och eftersom aztekerna inte kände till vagnar med hjul fick tjänstefolket frakta bönorna på ryggen i stora korgar. En bärare tog ca 30 kg åt gången, vilket är 24 000 bönor. Vanligt folk fick inte njuta av kakaon, det var bara de högst uppsatta aztekerna som fick ta för sig av denna lyxvara. Men mestadels offrades till gudarna, speciellt guden Quetzalcoatl.

År 1519 blev aztekriket invaderat av spanjoren Hernán Cortés. Aztekerna trodde att denne vita man var guden Quetzalcoatl som hade återvänt så de välkomnade honom och hans flotta på elva båtar varmt och med stor gästfrihet. Men Cortés hade kommit för att erövra staden och det gjorde han också. Detta var aztekernas undergång. Cortés erövrade ett stort område runt aztekernas rike och döpte detta till Nya Spanien.
Cortés själv blev frälst av kakaodrycken och förde med sig den till Spanien. Christoffer Columbus hade redan presenterat kakaon för spanjorerna men det var nu den blev populär.
Aztekerna hade smaksatt kakaodrycken med vanilj, vatten, honung och andra kryddor men européerna som var mycket bekant med sockret smaksatte drycken med det istället. Sedan dess har choklad varit ”njutningens dryck”.

Det är ingen tvekan om att allt ovanstående är pålitligt, eftersom alla källor säger detsamma.

Choklad för bättre hälsa.
Det har länge diskuterats fram och tillbaka om choklad är nyttigt eller inte. Personligen tycker jag att choklad är toppen för humöret en deppig dag. Men vad är det i chokladen som får en att känna sig glad?
Stefan Stålgärde har skrivit på Chokladsajten att en kakaoböna innehåller anandamid, vilket får en att känna sig kär och lycklig. Det har jag lite svårt att hålla med om, jag har i alla fall aldrig själv ätit en chokladkaka som fått mig att känna mig kär. Han säger även att choklad innehåller serotonin som har samma goda inverkan på humöret som solljus.

Fredrik Paulin, dietist och författare har skrivit många böcker om glykemiskt index hävdar dock att man ska vara försiktig med choklad eftersom det är beroendeframkallande. I vanligt godis är det sockret som skapar ett beroende, men i kakao finns det ett ämne som heter fenyletylamin som gör det. Detta påstående motsägs av Stefan Stålgärde, chokladexpert som skriver på Chokladsajten att kakao innehåller på tok för lite fenyletylamin och att man måste äta minst 15 kg choklad om dagen för att den ska ha någon verkan.

På www.bizzbook.com skriver Lars Tufvesson att man ska akta sig för ”vanlig” choklad som man hittar i snabbköpet eftersom de innehåller mycket lite kakao och väldigt mycket socker, kokosfett och andra ämnen som man inte bör stoppa i sig. Men enligt honom är ren choklad är jättenyttigt och även kan hjälpa en att gå ner i vikt eftersom choklad stimulerar kroppen att förbränna energi snabbare. Han skriver att det motverkar depression, stress, är uppiggande, hjälper kärlekslivet mm. Så det är alltså en till källa som påstår att choklad är bra för kärleken. Jag som aldrig har märkt detta går in och söker på Internet för att hitta någon som tycker som jag. Men alla sidor jag hittar (tex. www.cludeschokladprovning.se, www.aftonbladet.se , www.girlscorner.se) håller med de andra källorna.

På Chokladsajten berättar Stef...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Choklad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-06]   Choklad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5540 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×