Sömnlös

6928 visningar
uppladdat: 2005-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sömlös är en av Stephen Kings senare böcker. Den kom ut 1994 i USA med original titel Insomnia. I Sverige släpptes den inte förän 1995. Stephen King föddes i den amerikanska delstaten Portland 1947. Hans föräldrar skildes när han var ett litet barn. Stephen Kings första berättelse som författare var ”The Glass Floor” vilken han skrev till ”Startling Mystery Stories” en novell samling år 1967.

Handlingen i Sömnlös utspelar sig i den lilla amerikanska staden Derry där mystiska krafter har börjat samlas. Det pågår en livlig debatt om kvinnors rätt till fri abort i Derry vilken består av mer än hårda ord och protester. Abort förespråkarna försöker få Susan Day att hålla ett tal i Derry om kvinnors rätt till fri abort.

De två viktigaste personerna i boken är Ralph Roberts och Lois Chasse. Ralph och Lois är två pensionärer i 70 års åldern. Ralph bor i en villa på Harris Avenue tillsammans med hans inneboende Bill McGovern. Ralph hustru Carolyn har just dött av en tumör hon hade i hjärnan. Efter hans hustrus död försöker Ralph fortsätta leva sitt liv. Han får dock problem med det. Varje morgon vaknar han några minuter tidigare, han vaknar först runt sex tiden. Sedan runt fem tiden, han vaknar tidigare och tidigare för varje dag som går. Han försöker men massa olika huskurer men ingen av dem fungerar. Han funderar på att söka hjälp hos sin doktor Dr. Litchfield men han har förlorat sitt förtroende för honom efter han hade sagt att Carolyn bara var inbillningssjuk, när de sökte hjälp för hennes huvudvärk.

Ralph vet inte att Lois också lider av samma sömnlöshet som han själv. Lois har två barn vilka bara tänker på sina karriärer. Hon har inte träffat dem på några år. Lois bor också på Harris Avenue men hon bor lite längre upp på gatan. Lois man Mr. Chasse dog i en olycka på jobbet för några år sedan. Lois tar sin kvinnliga uppfostran på högsta allvar, Hon vill att det ska vara hon som lagar mat, städar och håller i ordning i hushållet. Hon är en väldigt god vän till både Ralph och Bill McGovern. När Lois inte är med Ralph eller Bill, brukar hon spela poker med sina väninnor. Andra viktiga personer i boken är: Familjen Deepneau vilka är Ralph:s grannar och goda vänner. Familjen Deepneau är den yngsta familjen på Harris Avenue. John Leydecker är en kommissarie i Derry som Ralph lär sig känna under bokens gång, Atropos, Lachesis och Klotho är ”tre små skalliga doktorer” de är inte människor utan är hantlangare för slumpen och syftet. Deras namn kommer från tre gudinnor i den grekiska mytologin. Susan Day är en av USA:s mest inflytande kvinnor. Susan för en hård kamp för fri abort. Joe Wyzer är en apotekare i medelåldern som alltid brukar dra ett dåligt skämt om sitt efternamn.

Hela boken utspelar sig i och runtom den lilla amerikanska staden Derry. Derry är en stad med mycket villor, några parker, en flygplats och ett sjukhus. Faktiskt kan man säga att Derry är lite likt Partille men med dess typiska amerikanska villa områden.

Sömlös är väldigt realistisk. Allt i boken skulle kunna hända förutom de delar där det är fantasy inblandat. Sömnlös är an blandning av rysare, thriller och fantasy. Sömnlös är den sortens bok som passar mig väldigt bra. Den är en blandning av de typerna av böcker jag gillar. Jag fastnade direkt för boken, jag började sträckläsa och hade läst ut den på någon dag.

Jag tycker att Stephen King skriver lagom krångligt, han skriver med ett tillräckligt svårt språk för att hans läsare ska kunna förstå vad han menar och leva sig in i berättelsen. Hans böcker är inte ungdomsböcker. Stephen King är en skicklig författare som med sitt språk får sina läsare att känna att de är själva med i handlingen.

En av de saker jag tänkte på när jag läste boken var att hur mycket skulle jag offra för mina nära och kära, och även för de personer jag inte känner. En annan sak jag tänkte på var ifall jag skulle få ett litet annorlunda problem, skulle jag då våga gå och söka hjälp för det. Och hur skulle jag reagera ifall någon med ett sådant problem skulle söka hjälp hos mig? Skulle jag bara tro att de var galna och senila eller skulle jag tro på dem?

Sömnlös är den bästa bok av Stephen King jag har läst. Jag tycker det eftersom sömnlös innehåller mer ”fantasy” än hans övriga böcker. Det tog lite tid att komma in i boken, men eftersom jag s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sömnlös

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-14]   Sömnlös
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3967 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×