George Lucas

4668 visningar
uppladdat: 2005-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
George Lucas började sin redigeringskarriär 1965 med ett fotomontage vid namn ”look at life” och gjorde där efter ett antal kortfilmer. Men 1971 skulle hans karriär som regissör ta fart på riktigt när han gjorde ”THX 1138” efter denna succé försökte Lucas göra en tonårsfilm (American Graffiti) som visserligen lyckades men som tur var gick Lucas tillbaka till science fictiongenren. Ett par år senare köpte Lucas filmrättigheterna till ”Flash Gordon”, men filmbolagen vägrade Producera. ”Aja” tänkte Lucas och började skriva ett eget manus, men till sin stora förskräckelse såg han att manuset hade blivit hela 180 sidor. Då hade han två alternativ antingen kunde han korta ner manuset eller dela upp manuset. Lucas valde det sistnämnda och delade upp manuset i tre delar som skulle komma att bli Star Wars Episod fyra, fem och sex. Lucas hade gjort klart manuset och nu var det bara att hitta ett bolag som var vilig att spela in filmen. Efter många ”Nej tack” och ”Aldrig” hängde allt på ett bolag som tackat ner han förut. George Lucas gick nervöst in till 20th Century Fox men kom ut ännu mer lättad. Bolaget hade gått med på att spela in alla tre filmerna med rättigheterna att kunna bryta kontraktet när som helst. Lucas skulle få spela in sin film men nu dök ett nytt problem upp, vid 1975 hade alla specialeffekter upphört. Men George kom på den genialiska lösningen att göra ett eget företag som kunde sköta det.

När filmen väl skulle spelas in ville filmbolaget inte ge lika mycket pengar till Lucas, dom skulle istället gå till marknadsförning av filmen och det gick George med på om han fick produktionsrättigheterna från ”Star Wars”. 20th Century Fox gick med på det utan några invändningar eftersom såna rättigheter inte brukade löna sig, men nu i efterhand så vet vi att filmbolaget förlorat åtskilliga miljoner dollar. Men till den andra filmen i Trilogien lämnade han över regissör rollen till Irvin Kershner och till 3: e filmen fick Richard Marquand förtroendet. Detta gjorde han mest p.g.a. allt ståhej som följt med första filmen och all stress den medförde. Men George Lucas är inte den late killen utan han gick till skrivbordet och började skriva manuset till en annan dröm. Den blev slutligen ”Raiders of the Lost Ark”, den första Indiana Jones. Men regi gjorde han inte till den här filmen heller utan det blev ett lyckat samarbete mellan George Lucas och Steven Spielberg. Succén följdes upp med ”Indiana Jones and the Temple of Doom” och ”Indiana Jones and the Last Crusade”

George Lucas var tämligen osynlig efter Indiana Jones filmerna, han gjorde några få manus men det skulle dröja till 1999 innan han skulle komma tillbaka som regissör. Lucas gjorde den sämsta filmen av alla Star Wars filmer, ”Star Wars – The Phantom Menace”. Filmen fick mest kritik för att den hade gjorts för den yngre publiken. Men Lucas bet ihop och gjorde ”Attack of the Clones” med en rejält ner tonad Jar Jar Binks. Kritikerna var änd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: George Lucas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-11-03

    Tack för denna, mycket bra :)

  • Inactive member 2009-04-23

    Mycket bra!

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-09]   George Lucas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4226 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×