Asa gudarnas skapelse och förintelse

1 röster
10434 visningar
uppladdat: 2005-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag ska berätta lite om Asa tro`n som vi i Sverige hade för länge sedan i Sverige.

Skapelsen:
I begynnelsen rådde kaos, eller som Volus`pa berättar:
Arla i urtid
fanns ingenting,
ej sand eller hav
eller svala vägor;
jord fanns icke
och ingen himmel ,
där fanns omätligt gap -
gräs fanns det icke.

Genom spänningarna mellan ljusets varma värld (Muspelheim) och mörkrets kalla värld (Nifelheim) skapades den oerhört väldige, tvekönade Ymer och urkon Audhumbla.

Från Ymers armsvett och från han`s fötter kom frostjättarna (rimtursarna) och Audhumbla skapade den första urguden Bore och Bore`s sonsöner är Oden, Vile och Ve, Dessa tre bröder är skyldiga till mordet av Ymer, när de dräpte honom så forsade det blod och dränkte alla jättar förutom en familj, Och de nu nya gudarna skapade världen tillsammans,
De skapade jorden av Ymers kropp, hans blod blev till sjöar och hav, han`s kött till jordmassan, han`s hår till skog, han`s skalle till himelen, han`s hjärna till molnen, han`s tänder och skelett till berg, klippor och stenar och Ymers likmaskar blev dvärgar Östre, Västre, Nordre och Södre och dessa fyra dvärgar placerades ut i kanten av Ymers skalle för att hålla up himlavalvet och hålla reda på väderstrecken. Ur jorden växte Yggdrasil ett jättelikt träd som bredde sig över hela rymden och omslingrade även Muspelheim och Nifelheim, Om detta träd uttalar sig völvan i Volus`pa på följande sätt:

En ask vet jag stå,
Yggdrasil heter den,
den höga stammen
är stänkt med vitgrus;
dädan kommer dagg
som i dalarna faller,
grön står den asken
vid Urds brunn alltid.

Detta magnefika träd`s rötter går till 3 källor/brunnar som ligger i asarnas land, där de 3 nornorna spinner ödets tråd, och den kallas därför Urdarbrunnen, Den andra källan ligger nära frostjättarnas (rimtursarna) värld, Det är vishetens källa som är vaktade av Mimer som ligger där och den tredje källan är i Nifelheim, det är Vergelmer och rötterna som går vid denna källa är också illa ansatt av Nidhögg.
Det är sannolikt att det är det heliga tretalet som ligger grund för uppdelningen på tre rötter, tre källor. I Grimnesmal heter det att

Tre rötter går
år trenne håll
från asken Yggdrasil:
vid en bor Hel,
vid den andra rimtursar,
människors barn bor vid den andra.

Människan skapades också av de 3 bröderna, När de var på stranden så hittade Oden, Vile och Ve två trädstammar ( en ask och en alm ), Oden skapade deras kroppar ur trädstammarna och gav dom livets gåva, Vile gav dom rörelseförmåga och förstånd och Ve gav Ask och Embla (deras namn efter vilken träd dom blev gjorda av *Ask(mannen) blev gjord av ett Ask träd och Embla(kvinnan) blev gjord av ett Alm träd* gav dom sinnen och känsloliv.

Förintelsen:

Ragnarök betyder gudarnas öde eller gudarnas mörker och är slutet för våra asa gudar. Det blev krig mellan allt gott och ont, mellan gudarna och jättar och alla hemska monster som fanns det denna tid, Det va en jämn strid och det slutade med att alla som va inblandade i kriget stupade, även människor och djur som inte var inblandade dog när naturens makter släpptes fria, som t.ex. när Surt, eld jätten i Muspelheim, slungar sin flammande brand över jorden och bränner upp hela världen.
Liv och Livtraser är dom ända människorna som överlevde sammandrabbningen av världsmakterna och dessa två människor åter befolkar världen och chaoset så skulle en annan gud framträda, den store och ende guden

Där k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Asa gudarnas skapelse och förintelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-06-10

    Ett i grunden bra arbete som s

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-09]   Asa gudarnas skapelse och förintelse
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4228 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×