Hare Krishna

18 röster
51119 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Hare Krishna härstammar från Vediska kulturen i Indien och kommer från samma gren som Hinduism och Buddism, men dom tror på olika gudar. Krishna tror dom finns över allt. Vediska kulturen bygger på den Vediska litteraturen, de heliga skrifterna som kom från den högsta herren.

2. Krishna, Gudomens Högsta Personlighet, var en historisk person som kom till jorden för 5 000 år sedan. Han levde här på jorden i 125 år och levde som en människa, men han gjorde massa goda gärningar. Den första skapade levande varelsen hette Brahman, den fick skrifterna av Krishna. Hela samhället styrdes av skrifterna, som i bibeln.

Rörelsen kallas Hare Krishna efter de tre namn på gud: Krishna, Hare och Rama. Rörelsens egentliga namn på svenska är Det Internationella Sällskapet för Krishnamedvetande.

3. Hare Krishna rörelsen vart grundad av en man som hette
Sirla Prabhupada. Han reste till New York och fick en rörelse där 1966. Efter 10 år så startade han Hare Krishna rörelser i 49 olika länder. Fler och fler gick med i rörelsen. Efter hans död 1977 var Krishnarörelsen utsprid i hela världen. Sirla Prabhupada var en mycket stor ledare när han satte fart på Hare Krishna.

4. Till Sverige kom Krishna rörelsen 1973, och nu finns omkring 200 medlemmar och sex tempel. I Stockholm finns det största templet. Där finns också vegetariska restaurangen Govindas där många svenska anhängare jobbar. Man lever tillsamman i kollektiv och har gemensamma ekonomi.

5. I den Vediska lärans mål är att man inte ska äga några ägodelar och återförenas med Krishna, Gud. Den Vediska kulturen har fört Hare Krishna framåt. Medlemmarna i Krishnarörelsen bönfaller världens folk att återuppväcka sitt medvetande om den Högsta och därigenom uppnå ett evigt liv i lycksalighet och kunskap, fritt från ägodelar och allt lidande.

6. I Krishnarörelsen äter man inte kött, dom är strikta vegetarianer. Reglerna är att du inte får äta kött, fisk eller ägg (inte heller lök eller vitlök). Människan har inte rätt att ta död på något levande, därför är dom emot aborter. Inga berusningsmedel tillåts av något slag t.ex. kaffe, te eller cigaretter. Hasardspel tillåts heller inte. Om man äter ko eller något annat så återuppstår man till detta djur och får uppleva slakten flera gånger om. Dom tror också att om man har syndat i detta liv så följer det med till nästa liv, dom anser att det bara är kroppen som dör. Dom tror att man kan återföddas till något man tycker om t.ex. tycker man om att sova mycket kan man återföddas till en björn eftersom dom går i ide. Dom tror också att sjukdomar är ett tecken på att man har syndat. Därför ska man vara en god människa så att man fortare kan möta Herren.

7. Många Krishna anhängare bor i tempel. Där tillbringar män och kvinnor sina liv skilda från omvärlden och sin släkt. Man får inte ha samlag, bara i avsikt att avla barn. Krishna anhängare tycker att homosexualitet inte är rätt för dom kan inte avla barn, men homosexuella människor är lika mycket värda som andra människor.

Det finns också anhängare som inte bor i tempel utan arbetar som vanliga människa, men det är bara männen som arbetar eftersom kvinnorna inte får arbeta utan tar hand om hemmet och barnen, för att försörja sig själv och sin familj, men skänker mer än hälften till templet som en slags gåva. Kvinnan ska tjäna mannen.

Som anhängare måste man vara väldigt ren. Renlighet är nästan lika viktigt som gudaktigheten. För att uppnå denna renlighet duschar man flera gånger dagligen. Efter duschen stryker dom på en helig lera, från Indien, i pannan och på tolv andra ställen på kroppen. Denna lera skall bringa lycka. Männen har oftast avrakat hår med en liten tofs och har en skjorta och lång kjol på sig. Deras rakade huvuden har dom för att det är renligt och det är ett tecken på att man inte bryr sig om kroppslig skönhet. Kvinnorna har långa klänningar.


Krishna anhängarna börjar sin dag redan halv 4 på morgonen.
Då börjar deras ceremoni där man offrar mat, blommor och rökelser till herren, samtidigt som dom sjunger mantra och sånger. Mantra är en sorts bön som rabblas många gånger om dagen. Det här är detta mantra:

8. Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare
Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare.

Anhängarna mediterar också och då ska dom koncentrera hela medvetandet på Herren och komma närmare honom genom ljudet av hans heliga namn Krishna.

9. Att sprida deras tro på Krishna är det viktigaste, den absoluta och rätta kunskapen ska föras vidare genom lärjungar. Många skriver böcker, andra är ute och predikar och säljer böckerna till omvärlden.
Dom är också ute på gator och sjunger sina sånger.


10. Gud har oändligt många namn. I Bibeln kallas Han t.ex. för Jehova, i Koranen heter Han Allah osv. Det är emellert...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hare Krishna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Hare Krishna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4241 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×