Skräpmat

3 röster
8113 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allt som är gott och inte nyttigt

I Sverige och resten av västvärlden naturliga hunger känslor kraftigt förvrängts och ersatts av ständigt småätand Eftersom vi i våran del av världen sitter på uppemot 2/3 av världens kapital har vi en köpkraft som gör att vi inte behöver laga mat själva utan kan luta oss tillbaka och beställa in den istället. Att kondition och välmående går hand i hand är ett välkänt faktum och häri ligger det farliga med skräpmat. Skräpmaten paralyserar och pacificerar genom dess förslöande effekt. Detta leder till att folk inte klarar av sina vardagliga liv och heller inte orkar göra sina röster hörda. Det kan vara något att tänka på för den som planerar att äta sitt nästa mål på ett ställe som serverar århundradets hälsorisk: skräp.
Vi i västvärlden har tack vare våran, jämfört med andra länder, enorma köpkraft möjlighet att i princip beställa vad vill ha och vad vi vill ha gjort. Och ju mer man slöar och äter mat med dålig näring desto större blir övervikten, riskerna för olika sjukdomar ökar och bortfallet av engagemang katastrofalt.


Vad är då nyttigt?

Är lagad mat bättre än snabbmat?

Lagad mat innehåller ofta potatis, rotfrukter och grönsaker som saknas vid smörgåsmat och snabbmat. Om måltiden är allsidigt sammansatt spelar det ingen roll ur näringssynpunkt om den är kall. Smörgåsar med magert pålägg (pålägg: magra varianter av ost eller kött, frukt i skivor) och som kompletteras med frukt, juice eller grönsaker ger god näring. Smörgåsar är vanligast lunchmat i många länder.


Är det farligt att vara fet?

Ja, på sikt riskerar man olika problem - sänkt kondition och prestationsförmåga, minskad rörlighet, stor risk för vuxendiabetes och problem med hjärta och kärl. För att bli av med 1 kg fetväv från kroppen måste man förbränna ca 7000 kcal. Det är vad en kontorsarbetande kvinna förbränner under 31/2 dygn utan mat! Hundra kcal för mycket per dag (t ex 1 skiva vetebröd eller 20 g choklad) blir 1 kg kroppsfett på 10 veckor eller drygt 5 kilo viktökning på ett år. Vi har svårt att äta så "lite" energi som vi behöver och samtidigt få vitaminer och mineraler. Enda receptet är att röra på sig så mycket som möjligt, regelbundet och helst dagligen.


McDonald’s

McDonald´s lägger varje år mer än två miljarder dollar, ungefär 16 miljarder kronor, på reklam, det kan jämföras med till exempel den svenska försvarsbudgeten som ligger på ungefär 20 miljarder. Det gyllene M:et är lika känt som det kristna korset.

Den stora målgruppen är översköljd av leksaker som man samlar på, information i skolor, jippon och figurer som Ronald McDonald. Många föräldrar motsätter sig starkt det inflytande det har på deras barn. McDonald´s svarar att deras reklam inte är värre än andras, medan en del säger att det fortfarande är ex...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skräpmat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Skräpmat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4244 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×