Djungelboken

11 röster
29808 visningar
uppladdat: 2005-06-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst ”Djungelboken” som är skriven av Rudyard Kipling. Boken handlar om Mowgli, en liten människopojke som, efter att Shere Khan försökt fånga honom, hamnar hos en vargfamilj. Vargfamiljen består utav Vargmor, Vargfar och fyra små vargungar. De tar hand om Mowgli och snart gör även pantern Bagheera och björnen Baloo det. Mowgli växer upp i djungeln och Baloo lär honom djungelns lagar. Mowgli har dock en fiende i djungeln, Shere Khan. Shere Khan hyser agg mot Mowgli därför att den kvällen när han kom till vargarna var Shere Khan trött och hade tänkt sig att Mowgli skulle bli hans middag. När sedan vargarna tog hand om den lilla pojken, svor Shere Khan att han skulle döda Mowgli.

Mowgli växer och Shere Khan lyckas inte komma åt Mowgli. Han lyckas däremot att värva vargflockens yngre medlemmar att vara med honom. Då försöker han att bli den nya ledaren för vargarna. Mowgli, som nu har blivit ungefär 10 år och hans vänner förstår att det kan vara farligt för Mowgli att stanna i djungeln. Människan lämnar djungeln och kommer så småningom till människobyn. Där tar en vänlig kvinna hand om honom, hans mor. Mowgli glömmer inte djungeln och hans vänner och en dag kommer en utav hans ”bröder”, vargen Gråtass. Han berättar för Mowgli att Shere Khan är i trakterna och tillsammans lyckas de döda Shere Khan.

Nu vänder Mowgli tillbaka till djungeln och vargarna. Där får man i resten av boken följa Mowglis framsteg och äventyr i djungeln. I slutet av boken är han respekterad och fruktad utav hela djungeln, han blir ”Djungelns herre”. Men till slut när han är ute och vandrar träffar han sin mor och stannar hos henne.

”Djungelboken” innehåller även några andra historier. De handlar om Kotick, den vita sälen som hittar en strand, fri ifrån säldödande människor, åt alla sälar. Mungon Rikki Tikki Tavi, som dödar ormar, pojken Toomai, som såg när elefanterna dansade. Om några djurs konversation mitt i natten om deras olika ställningar i den indiska regeringens tjänst. Purun Bhagat, som slutade sin tjänst som president och blev en eremit. En storks konversation med en gammal krokodil och en schakal om hur det var förr i tiden och om några inuiter och deras slädhundar, när de upplever en ovanligt hård vinter.

Boken, som jag trodde skulle vara ungefär som filmen, visade sig vara helt annorlunda. I filmen får man följa Mowgli ifrån han är liten till dess att han skrämmer iväg Shere Khan (eftersom det är en barnfilm kan han ju inte döda tigern). I boken får man mest följa Mowgli efter det att han har dödat Shere Khan. Man blir lite förvirrad när man läser om Mowgli och det kommer en berättelse om en vit säl, som inte alls har någon anknytning till Mowgli.

Rudyard Kipling skriver väldigt levande berättelser. När Mowgli och hans vänner är ute på äventyr känns det som man ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Djungelboken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-17]   Djungelboken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4460 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×