Arkimedes

17 röster
26577 visningar
uppladdat: 2005-06-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Arkimedes var en stor man. Inte stor i benämningen överviktig, utan stor som i stor tänkare. Om man ska jämföra honom med någon sentida stor tänkare är den enda
rätta att jämföra honom med Albert Einstein.

Arkimedes föddes år 247 f.Kr. och dog år 212 f.Kr. Han levde alltså under antiken. För den stora massan är Arkimedes mest känd för den princip som fick hans namn, Arkimedes princip. Den går ut på att ett föremål som befinner sig i en vätska eller gas påverkas av en lyftkraft som exakt motsvarar tyngden av den undanträngda vätskan eller gasen. Enligt legenden om upptäckten av denna princip berättas att Arkimedes fått i uppgift av kung Hieron att undersöka om en krona som kungen fått verkligen var bara guld och inte utblandat med andra metaller. Arkimedes klurade länge på detta problem, men en dag när han låg i badet fick han en idé. Han förstod plötsligt sambandet mellan den tyngdminskning man får i vattnet och mängden undanträngt vatten. Arkimedes skulle då ha rusat naken ut på Syrakusas gator och skrikit Heureka! Heureka!, ”jag har funnit det! Jag har funnit det!”. Arkimedes sänkte ner kungens krona i vatten och upptäckte till smedens förtvivlan att det inte bara var guld i kronan. Smeden bestraffades och Arkimedes namn blev vida känt.

Men Arkimedes gjorde även andra upptäckter. Han upptäckte π genom att i en cirkel skriva in en annan figur med så många hörn som möjligt. Arkimedes fick fram π:s värde till
3 10/71< pi < 3 1/7. Med hjälp av dessa beräkningar fick han även fram sfärens volym och area. V = 4πr³ / 3 och A = 4πr². Dessa formler ville han, enligt en annan legend om honom, ha på sin gravsten.

Dock dog Arkimedes på ett höst oväntat sätt. När romarna på 200 f.Kr. börjat utvidga sin erövringar till områden kring Syrakusa blev Arkimedes tvungen att ställa sina matematiska kunskaper till förfogande i kriget. Han blev snabbt ett viktigt redskap för att kunna vinna kriget mot romarna och båda sidor av kriget ville ha honom i sin tjänst. När romarna till slut invaderade Syrakusa var Arkimedes upptagen med annat. Han satt och klurade på matematiska problem. På golvet i sitt hem hade han hällt ut sand som han ritat upp cirklar i när en romersk soldat plötsligt rusade in. Arkimedes sägs då ilsket ha sagt ”rubba inte mina cirklar”, och det var slutet på en av antikens största tänkare. Den romerska soldaten dödade honom på fläcken. Vad som sedan hände med soldaten är inte känt men eftersom Arkimedes hade varit så viktig för båda sidor i kriget kan man tänka sig att soldaten fick plikta med livet p.g.a. sitt misstag att döda Arkimedes.

Innan kriget hade nått till Syrakusa ville kung Hieron att Arkimedes skulle uppfinna lite saker som kunde vara lämpliga att ha när det blev krig. Arkimedes svarade då ”ge mig en fast punkt och jag ska lyfta jorden”. Det han syftade på var hans hävstångsprincip. Kung Heiron blev helt överväldigad av detta uttalande och bad Arkimedes visa upp ett prov på detta. Arkimedes valde då ur kungens arsenal ett lastfartyg som inte kunde dras ur sin docka utan kraften från många män. Han lastade fartyget med full besättning och full last och drog med ytterst lite ansträngning fartyget framåt.

En annan av Arkimedes uppfinningar är den ändlösa skruven som faktiskt används än i dag i vissa vattenpumpar.


Arkimedes har även räknat ut arean på en kon. Han började med att ”stänga in” konen med hjälp av ”plattor”. Sedan gjorde han plattorna tunnare och tunnare tills han fick fram ett relativ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Arkimedes

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-19]   Arkimedes
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4476 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×