Gullivers underbara resor

15 röster
23186 visningar
uppladdat: 2005-07-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skriven av Jonathan Swift.

Handling:

Boken är skriven som en dagbok av allt Gulliver upplevt. Allt ifrån Lilleputt landet där folket var ca 1 tum lång, till ett jätte land, där allting var så stort som han själv ansågs att vara när han var i Lilleputt.

Han hamnade på Lilleputt landet när hans skepp orsakats av en sjö storm, och han tycktes vara den ända som överlevde och hamnade på den ön. Han hade hamnat på en strand, och Lilleputtarna hade upptäckt honom, och fasttrollat honom i marken så han inte kunde fly. Senare togs han till huvudstaden, och efter en tid blev han vänligt behandlad. Men trots han hjälpt folket på många sett, begärde kungen till slut nästan för mycket. Som att t.e.x. hjälpa riket att kriga emot granlandet. Det uppskattades i granlandet men inte i riken han befann sig i. Och efter det börja kungen planera hans dödsdom, och som tur var blev Gulliver varnad av en av Lilleputtarna, och flydde till granlandet där han visste att han skulle bli uppskattad. Där hjälpte dom honom på alla sett för att bevisa sin tacksamhet. Där byggde han senare en båt och åkte hem till sitt land.

Han blev senare trött på livet hemma, och ville ut på mer äventyr. Så han åkte med skeppet ”Äventyret”. Sedan när dom såg en ö, bestämde dom sig att gå i land och utforska landet. Men efter en stund drogs sig matroserna tillbaka pga av att en jätte kom i full fart emot skeppen. Gulliver som var ute och utforskade ön, hann inte med att gå på skeppen innan dom flydde sin kos. Senare blev han hittad hos en bonde, som tjänade pengar på han, genom att anordna shower där han fick framträda och visa allt han kunde. Senare gjorde han slut på Guliver, och trodde han blivit döende, så han sålde honom dyrt till kungafamiljen, där blev han uppskattad och råkade ut för nya faror nästan varje dag.


Mina åsikter om boken:

Över mina förväntningar var den faktiskt rätt bra, och var mysig att läsa. Han skrev den som en dagbok och på så sett vart den mer trovärdig. Härlig fantasi tyckte jag. Kan nog inte hitta nått ställe i boken där den var fullt överdriven faktiskt. Det kan säkert förekomma, men inget man lägger större anmärkningar på. Den var hyfsat lätt läst. Fast det förekommer en hel del gamla ord som man inte använder numera så förstod man bra, och han förklarade det mesta detaljerat, inte vad orden betydde, men man förstod med hjälp av hans övriga handling.

Varför jag valde den här boken måste ha varit därför jag såg den för jätte länge sen, hemma hos Moa, Fast på film. Jag ville läsa och kolla om jag kom ihåg någonting ifrån filmen. Jag kommer i och för sig bara ihåg puttarna, och hur han blev upphittad. Inget mer, för det var så pass länge sedan jag såg den. Jätte landet hade jag helt glömt bort. Så man blev överraskad om vad som hände, eftersom man inte kom ihåg något. Boken kanske var lite förutsägbar i vissa lägen, Men ändå rätt överraskande om man kan säga så. För ibland kunde han nämna en händelse lite kort, som han senare skulle skriva i dagboken senare, mer detaljerat. Men då såg man bara i fram emot vad man skulle läsa, och fortsatte läsa.

Sen kan jag också påstå att jag inte hittade någon annan bok som jag ansåg var intressant eller rolig att läsa.


Fem citat ur boken:

Först och främst kan jag börja och ta några ifrån början av boken. Dvs i Lilleputt-landet. Det förekom inte många citat i boken, eftersom Gulliver skriver mer om vad han upplevt, än vad som har sagts i citat.

”Aejuba degul! Ljöd det återigen från alla”

Det var något på Puttarnas språk, som förekom några gånger i början av boken.

”Först och främst, stora människa, sade han, ber jag att få lyckönska dig till din återvunna frihet. Den har du vunnit genom ditt eget goda uppförande och alla dina vänners bemödanden. Till dessa vänner har jag äran räkna mig. Men även en annan sak har bidragit till att återge dig friheten, nämligen det olyckliga läge i vilket riket för närvarande befinner sig”

Ett citat en lilleputt sade till Gulliver, under hans vistelse i Lilleputt.

”Jag är nu Eders Majestäts undersåte och ödmjuke tjänare. Men vågar jag be Eders Majestät in n ynnest – att få behålla Glumdalklitsch hos mig? Hon har alltid vårdat mig med största omsorg och vänlighet. Kan hon också få gå i Eders Majestäts tjänst och stanna hos mig som min sköterska och beskyddarinna?”

De är ett citat ifrån när han frågar om bondfamiljens flicka (dom han bodde hos först) får följa med till tjänsten, när bonden sålde honom till kungafam...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gullivers underbara resor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-02-26

    jag vet inte ja...

  • Inactive member 2007-02-26

    fett bra ;)

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-04]   Gullivers underbara resor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4563 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×