Greklands antika religion

3 röster
6851 visningar
uppladdat: 2005-07-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I den grekiska antikens religion fanns det gudar för nästan allt T.ex. Demeter som var gudinna över skörden. Det fanns också gudar som hade makt över mer än en sak T.ex. Apollon som var gud över solen, musiken och poesin han var också måtfullhetens gud. Att offra till gudarna var nödvändigt för att hålla dem glada, blev dem arga kunde det få konsekvenser. Demeter kunde förstöra ens skörd eller Apollon kunde göra så att man tappade sin inspiration till musik om man var musiker.

Ville man däremot bli lyckligare i äktenskapet eller få barn kunde man offra till gudinnan Hera. För att göra gudarna nöjda eller för att få en av gudarna till att hjälpa en med något speciellt byggde man stora tempel ofta i varje stad eller by. Där man offrade djur. Vissa ville också bygga stora amfiteatrar där man sedan spelade upp pjäser till gudarnas ära. Det blev senare vanligare att spela upp komedier och då kunde vissa till och med skämta om gudarna.
Året delade man in efter olika fester som man hade i gudarnas ära, kom man inte så ansågs man svika sin medborgliga plikt. Vid festerna började man med festtåget sedan fortsatte man med ett brännoffer sen hade man en stor måltid. Under festtåget bar man fram offerdjuren till bålet i takt till musik. Väl framme ”renade” man offren med vatten och sedan kallade man guden med en bön. Efter bönen slaktade man djuren som oftast var får eller getter men det kunde också vara kor eller oxar. Man brände delarna som man inte åt ( ben, fett och vissa inälvor) på ett altare som var beläget i det fria, tanken med det var att gudarna nåddes av röken. Resten av offret stekte man och delade ut bland festens deltagare. Sedan fortsatte man med mer musik och mycket dans tills det var dags att gå hem.

Man byggde inte ”riktiga” tempel förrän 700 F.v.t, och då byggde man dem inte för församlingen skull utan för att gud...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Greklands antika religion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-01-16

    skriv mera fakta och hitta fle

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-29]   Greklands antika religion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4635 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×